ER DU UNDER 35? Da kan du fortsatt puste lettet ut. Du slutter nemlig å være ung når du er 35 år og er gammel når du er 58 år, ifølge ESS' studie.  Foto: Colourbox
ER DU UNDER 35? Da kan du fortsatt puste lettet ut. Du slutter nemlig å være ung når du er 35 år og er gammel når du er 58 år, ifølge ESS' studie. Foto: Colourbox Vis mer

Alderdom

Når slutter du å være ung?

Dette mener folk om alderdom.

Publisert
Sist oppdatert
Når slutter du egentlig å være ung og når kan du kalle deg gammel? Nettopp dette har
European Social Survey (ESS) forsket på i studien «Holdninger til alder i Storbritannia og Europa». 21 europeiske land og mer enn 40.000 respondenter er med i arkivet til ESS.

Les også: Lev lenger med sunne råd

Ettersom det stadig blir flere eldre mennesker i både Storbritannia og Europa, har 2008-versjonen av ESS tatt i bruk en ny spørremodul. Denne tok for seg hvordan folk ser på sin egen og andres aldersgruppe, ifølge the University of Kent.

Les også: Dette sier håret ditt om helsa

35 år er ikke ungtEr du fortsatt ung når du er 35 ?
Hva legger egentlig folk i begrep som «for ung» eller «for gammel»?

Gjennomsnittssvaret i Storbritannia var som følgende: Du slutter å være ung når du er 35 år og du er gammel når du er 58 år.

Ikke overraskende var alderen til de som deltok avgjørende for hva de svarte. Gjennomsnittssvaret fra de yngste mellom 15 og 24 år, var at du slutter å være ung når du er 28 år og at du begynner å bli gammel som 54-åring. Deltakerne over 80 år mente selvsagt noe annet. Ifølge dem slutter du å være ung når du er 42 år og begynner å bli gammel når du er 67 år.

Les også: 50 er det nye 40

Ja
 
402 (65%)
Nei
 
172 (28%)
Vet ikke
 
48 (8%)

Ulikt syn på alderdom

Undersøkelsen viste også at menn og kvinner har ulikt syn på hva som er ungt og gammelt. De fleste mennene svarte at du slutter å være ung og begynner å bli gammel to år tidligere enn hva kvinnene mente.

Det var også stor forskjell mellom aldersynet til de europeiske landene. Ifølge Portugal slutter du å være ung når du er 29, mens Kypros mener at du ikke kan kalles ung lengre når du er 45 år.

Les også: Slik holder du deg rynkefri

Egen alder avgjør

Mandag 15. mars ble disse funnene presentert av professor Dominic Abrams og Dr Melanie Vauclair fra the University of Kent på City University i London.

- Dette beviser at det er alderen til vedkommende som avgjør hva som er ungt og hva som er gammelt, sier professor Abrams.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer