LIKER HAN IKKE: Synes ikke venninnen din at den nye kjæresten din er noe for deg, bør du lytte til bekymringene hennes før du tar kjærestens parti. Foto: (c) Jamie Grill/Tetra Images/Corbis/All Over Press
LIKER HAN IKKE: Synes ikke venninnen din at den nye kjæresten din er noe for deg, bør du lytte til bekymringene hennes før du tar kjærestens parti. Foto: (c) Jamie Grill/Tetra Images/Corbis/All Over Press Vis mer

Kjæreste

Når vennene dine ikke liker «ham»

Hva gjør du om dine nærmeste ikke kommer overens med kjæresten din?

Når man nettopp har fått seg ny kjæreste og er mer forelsket enn noensinne, er det ofte vanskelig å tenke klart, da man svever på en rosa sky 24 timer i døgnet.

Har du skutt gullfuglen og føler at dere er den perfekte match, men venninnen din mener det stikk motsatte og kommer stadig med negative utsagt som «han er ikke den rette for deg», eller «du er ikke deg selv når du er sammen med han»?

Da er det vanskelig å vite om hun kun tenker på ditt beste, eller om hun bevisst ikke ønsker å miste deg til en person hun ikke opplever særlig god kjemi med.

Dersom du er splittet mellom venninnen og kjæresten din, mener ekspertene du bør lytte til begge parter før du tar noen beslutninger.

LES OGSÅ: Slik kommer dere ut av kompisfella

Kjærlighet gjør blind

Kate Elin Søyland, som er Par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, forteller til KK.no at det er mye mulig at forelskelsen gjør at du ikke ser faresignalene venninnen din har plukket opp.

- Forelskelsen kan svekke dømmekraften og gjøre at du kun ser det du ønsker å se. Det er ikke tilfeldig at man sier at kjærlighet gjør blind, og det gjelder ikke minst for forelskelse.

- Som nyforelsket vil du være ekstra utsatt, da man i begynnelsen av forholdet har en tendens til å utelukkende fokusere på kun det positive før realitetene bringer deg tilbake til hverdagen, sier hun.

FORELSKELSE: Det sies at forelskelse gjør blind, og det er nok mye sannhet i dette. Når vi er forelsket lukker vi ofte øynene for faresignaler vi ellers ville sett.  Foto: PantherMedia / Wavebreakmedia lt
FORELSKELSE: Det sies at forelskelse gjør blind, og det er nok mye sannhet i dette. Når vi er forelsket lukker vi ofte øynene for faresignaler vi ellers ville sett. Foto: PantherMedia / Wavebreakmedia lt Vis mer

LES OGSÅ: Dette gjør forelskelse med deg

Hør hva venninnene dine har å si

Videre forteller Søyland at dersom du er splittet mellom kjæresten og venninnen din, bør du la venninnen din snakke ut, telle til ti og prøve å lytte til kritikken hennes. Det kan jo hende at hun kun vil ditt beste.

- Når venninnen din har fått ytret sine bekymringer «rett fra levra» får du trekke pusten dypt og tenke over om dette er en reel bekymring. Er dette en venninne som har meninger om alt og alle, eller er hun en av dem som sjeldent prater negativt om andre?

- Det enkleste er jo å ta kjæresten din i forsvar, men prøv heller å stille gode spørsmål og spør henne om hvorfor hun ikke liker han- be henne komme med en saklig begrunnelse. Da kan du lettere sortere alvorlighetsgraden: har de to bare dårlig kjemi, eller har hun observert ting du selv har oversett? Gode åpne spørsmål vil i alle fall bringe deg nærmere sannheten, forklarer hun.

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, mener i likhet med Søyland at du bør lytte til hva venninnen din har å si.

- Hvis en som kjenner deg godt og bryr seg om deg synes det er noe i veien med partneren din, er det lurt å sjekke ordentlig ut hva hun har sett eller oppfattet. Kan det være noe viktig du har oversett?

- Det kan godt hende at hun har oppfattet noe som blir et problem for deg senere, men hvis det tvert imot er hun som ikke har sett hans kvaliteter, er det fint om du kan legge til rette for at de kan bli litt bedre kjent. Sannsynligvis kommer dere jo til å være en del sammen, så det er dumt hvis de ikke liker hverandre, forteller han til KK.no.

LYTT TIL HVA HUN HAR Å SI: Om venninnen din er usikker på den nye kjæresten din bør du lytte til hva hun har å si. Mest sannsynlig vil hun kun ditt beste. Foto: Thinkstock
LYTT TIL HVA HUN HAR Å SI: Om venninnen din er usikker på den nye kjæresten din bør du lytte til hva hun har å si. Mest sannsynlig vil hun kun ditt beste. Foto: Thinkstock Vis mer

LES OGSÅ: Syv av ti sliter med svigermor

Påvirker vennskapet

Søyland forteller at det i noen tilfeller kan det være at venninnen er negativ fordi hun er redd for å miste vennskapet.

- Dette kan nok skje - både bevisst og ubevisst, spesielt om det er en nær venninne og dere ikke er så flinke til å prate om hvordan dette påvirker vennskapet. Det er viktig å huske at vennskapet også er et kjærlighetsforhold. Så når en nær venninne plutselig finner seg kjæreste endres også vennskapet- men det trenger ikke bety en dårligere vennerelasjon.

Dersom problemet ikke skyldes redsel for å miste deg som venn, og du får inntrykk av at venninnen din fremsetter kritikk og misnøye kun av egen interesse, mener Søyland du bør be henne passe sine egne saker.

- Er venninnen din usaklig når det kommer til utseendet, interessene og egenskapene hans som du liker, handler dette mer om at dere har ulik smak og tiltrekning. Din venninne trenger da slett ikke synes han er sexy- det er jo din kjæreste. Smaken er som kjent som baken - den er delt, sier hun.

GJØR NOE SOSIALT: Det kan være lurt å invitere venninnen og den nye kjæresten din med ut på noe sosialt sammen. I en uformell setting vil det være lettere for dem å bli kjent. Foto: Rido - Fotolia
GJØR NOE SOSIALT: Det kan være lurt å invitere venninnen og den nye kjæresten din med ut på noe sosialt sammen. I en uformell setting vil det være lettere for dem å bli kjent. Foto: Rido - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Har eksen fått ny kjæreste allerede?

La dem bli kjent med hverandre

Om du ønsker at venninnen og den nye kjæresten din skal kommer overens og bli bedre kjent, mener Søyland det kan være lurt å invitere dem med ut på noe sosialt sammen.   

- I en uformell setting kan det være lettere for venninnen din å bli kjent med kjæresten uten at det føles kleint. Du kan også prøve å finne ut om de har noe til felles, som for eksempel samme musikksmak, og foreslå å gå på en konsert som de begge har naturlig motivasjon for – da er sjansen større for at samværet også oppleves mer lystbetont.

- Du kan også invitere et eller flere vennepar hjem for å lage god mat sammen. Når man har en oppgave å konsentrere seg om blir man bedre kjent uten at det starter med lange samtaler ansikt til ansikt som kan oppleves trått om man ikke har god kjemi.

Til syvende og sist mener hun at du bør slappe av og senke skuldrene, da det er naturlig at en venninne i en overgangsfase kan virke litt negativ og sjalu.

- Det trenger ikke bety annet enn at dere er viktige for hverandre. Det viktigste er at man starter et sted og får felles positive opplevelser med ny kjæreste og gamle gode venner.

- Ingen kan like alle, men har man det gøy sammen eller finner en felles interesse er det ikke utenkelig at når dine venner blir bedre kjent med kjæreste vil han fremstå som en riktig kjernekar – kanskje også for den fremste kritiker?

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop