MANGE IRRITERER SEG: Ifølge søvnforsker Bjørn Bjorvatn er det mange som synes det er irriterende å stille klokken. Denne gangen må du i hvert fall ikke stå en time tidligere opp.  Foto: Fotolia
MANGE IRRITERER SEG: Ifølge søvnforsker Bjørn Bjorvatn er det mange som synes det er irriterende å stille klokken. Denne gangen må du i hvert fall ikke stå en time tidligere opp. Foto: Fotolia Vis mer

Stille Klokken

Natt til søndag må du stille klokken

Vi går fra sommertid til vintertid. Vet du hva det gjør med deg?

Til helgen er det på tide å stille klokken igjen og vinke farvel til sommertiden.

Søndag 26. oktober 2014 stilles klokken tilbake en time fra klokken 03.00 til 02.00.

Det kan bety en time ekstra ute på vift eller en time ekstra på puta. Men hva gjør egentlig denne tidsendringen med oss?

LES OGSÅ: Har du husket å style klokken i dag?

Mange irriterer seg

- For de fleste går det fint, men mange irriterer seg litt over det. Til helgen får vi jo en ekstra time med søvn, og mange synes det er mye lettere/bedre enn når vi stiller klokken om våren og mister en time, sier professor Bjørn Bjorvatn til KK.no.

Bjorvatn er søvnekspert ved Haukeland Universitetssykehus, og har forsket på søvn i over 20 år. Han mener at de fleste takler det lettere nå enn om våren.

Hvor lang tid tar det for kroppen å bli vant til den nye tiden?

- Vanligvis klarer kroppen å stille om en time ganske raskt, det vil si i løpet av en til to dager. Så de fleste merker ikke så mye til at klokken snus. Enkelte er imidlertid mer rigide i sin døgnrytme, og sliter med å justere søvn/våkenhet til en ny rytme. Vi ser dette blant annet hos noen pasienter med søvnlidelser og hos enkelte med utviklingsforstyrrelser, forteller Bjorvatn.

LES OGSÅ: Ser du dårlig i mørket?

Huskeregel: «På høsten lengter du tilbake til sommerferien og stiller klokka tilbake. Om våren ser man fram til sommerferien, og stiller derfor klokka en time fram» -Justervesenet-

Helsefarlig å stille klokken?

Det er gjennom EØS-avtalen vi er pålagt å stille klokken frem og tilbake. Hvert år stilles klokken en time frem siste søndag i mars, og tilbake siste søndag i oktober.

Men det har ikke alltid vært slik. I Norge har vi hatt sommertid hvert år siden 1980, men det er ikke alle som synes vi burde ha det.

Noen forskere mener at det faktisk er helsefarlig å stille klokken frem og tilbake, og synes det hele bør avvikles. Bytting av vintertid og sommertid er ikke noe vi har spesielt godt av, ifølge søvneksperten.

- Ja, det er noen forskningsresultater som peker på at dette er uheldig for helsen. Eller for å si det på en annen måte: Det finnes ingen positiv effekt på helsen av å skifte på døgnrytmen vår og høst, forklarer Bjorvatn.

Hvilke aldersgrupper takler best at klokka stilles?

- Dette er det få studier på, men mange vil nok tro at eldre synes det er vanskeligere å omstille seg til en ny rytme. Samtidig er yngre kanskje dårligere i stand til å takle mindre søvn, som skjer ved snuing om våren, enn eldre, opplyser søvneksperten.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop