Helse & Livsstil

Naturlig nytelse

Unn deg å være helt på bærtur.

Naturlig nytelse
Publisert
Sist oppdatert
Det går mot sensommer og høst, bærenes høytid. Jordbærene fikk ikke noen lang sesong på østlandet, men blåbærene, ripsene, solbærene, kirsebærene og alle bærene som dukker opp framover nå er et skattekammer.De er et skattekammer i farger, smaker og ikke minst i hva de gir av næringsinnhold. Jeg finner en egen glede i å gå ut i hagen eller skogen for å hente inn sånne skatter. Når jeg gjør det, så er det ikke på grunn av næringsinnholdet, men på grunn av den utrolig deilige og intense smaken. Det kan utgjøre verdens beste smoothies, desserter, syltetøy og mye mer.
 • Drikk deg sunn
 • Smooth start
 • Her er et lite tips til en deilig, lett og smakfull dessert:Tilslørte tyttebær:6 ss lettrørte tyttebær4 ss Kesam, vanilje2 Kornmokjeks½ ts kanelKnus kornmokjeks og bland det med kanel. Legg kesam, tyttebær og kjekssmuler lagvis i et dessertglass. Pynt med noen hele tyttebær på toppen. Dette er nok til 2 porsjoner og har bare 130 kcal per porsjon.Men for å nevne noen av bærenes fortreffelige egenskaper, så er det at de er proppfulle av næringsstoffer, uten å være fulle av energi (kalorier). Et av næringsstoffene som vi virkelig har fått øynene opp for, er antioksidantene – kroppens forsvarere. De finnes i mange typer bær, og en del frukter. Man kan også få kjøpt antioksidant-tilskudd, men det viser seg også at kroppen gjør best nytte av det som kommer i sin naturlige form, og ikke i form av ekstrakter og tilskudd. Antioksidanter er et samlenavn for en lang rekke stoffer, noen er vitaminer og mineraler og noen er fargestoffer i bær, frukt og grønnsaker – og da særlig bær. Ville nyper topper listen med høyest innhold, dernest kommer krekling, blåbær, solbær, markjordbær, surkirsebær, hagebjørnebær og tyttebær. Andre bær og frukter inneholder også rikelig!
 • Alt om antioksidanter
 • Gjennom kroppens stoffskifte dannes det hele tiden små mengder skadelige stoffer, disse kalles frie radikaler og kan skade celler og vev. Antioksidantene fungerer som kroppens forsvarere mot disse skadelige stoffene. De er hele tiden på vakt for å holde de frie radikalene ”i sjakk”. Hadde vi ikke hatt antioksidanter til å beskytte oss mot disse stoffene, ville vi ha harsknet i løpet av kort tid! Det dannes ekstra mye radikaler når immunforsvaret er opptatt med å forsvare seg mot infeksjoner og når vi utsettes for luftforurensning, tobakksrøyk og stråling. Da kan det oppstå situasjoner med såkalt mye oksidativt stress der det er for mye frie radikaler og for lite antioksidanter. Antioksidanter trengs også for å forebygge utvikling av hjerte og karsykdommer. Når du spiser bær, frukt og grønnsaker får du i deg antioksidanter som kan hindre det ”farlige” i å skade åreveggene. De som spiser rikelig med bær, frukt og grønnsaker hver dag, har lavere risiko for kreft, selv om vi enda ikke vet helt hvorfor det er slik. Antioksidantene spiller antakelig en viktig rolle her. Uansett; med rikelig tilgang på antioksidanter kan vi holde ”radikalene” i sjakk i alle situasjoner, vi får ingen 100 % garanti mot sykdom, men vi kan redusere risikoen. For å sikre et best mulig inntak av antioksidanter anbefaler vi et daglig inntak av tre frukter/porsjoner bær og tre porsjoner grønnsaker. Velg variert og fargerikt!For ikke å glemme det aller beste – det er kjempegodt! Et siste lite oppskriftstips; et godt mellommåltid eller et kveldsmåltid (1 porsjon og bare 210 kcal): 2 skiver grovt brød2 ss Kesam100 g friske bær, f.eks. blåbær, markjordbær og solbærSmør kesam på brødskivene, knus bærene lett og fordel over kesamen. Server straks, gjerne med litt friske bær ved siden av.Tips: Ta vare på sommerens og høstens bær og frukter og frys dem ned i porsjonsbeger/poser. Du tar vare på de gode næringsstoffene og kan bruke dem til deilige desserter eller i andre retter hele året.Jeanette Roedekostholdsekspertjeanette@kk.no

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer