Vekt

Ned i vekt? Ut i sola med deg!

D-vitamin hjelper deg å gå ned i vekt, viser studie.

SOL, SOL, SOL: Å være ute i sola har en hyggelig bieffekt - du går lettere ned i vekt. Foto: Colourbox
SOL, SOL, SOL: Å være ute i sola har en hyggelig bieffekt - du går lettere ned i vekt. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Plutselig er visst våren her! Det er helt herlig å merke at dagene begynner å bli lange igjen, og kjenne vårsola varme i ansiktet.Og hvis du trenger flere gode grunner til å slå deg ned på en benk i vårsola, så kan vi servere deg denne:Sollys kan hjelpe deg å bli slankere.Det viser seg nemlig at D-vitamin har en positiv effekt på vekttap. Det er Teheran University som har konkludert med dette, etter å ha gjennomført en studie der overvektige kvinner fikk jevnlige doser D3-vitamin som var større enn det som vanligvis anbefales som daglig inntak. (D3-vitamin er den mest aktive typen D-vitamin, og finnes i fiskefett, animalsk fett, og produseres også i huden når du er i sola.)

Ble slankere

Det viste seg at etter 12 uker, der noen av dem fikk et tilskudd som tilsvarte 250 mikrogram daglig, hadde disse gått ned 2,3 kilo mer enn de som fikk et placebotilskudd, kom det frem i studien, som ble presentert i British Journal of Nutrition, skriver Preventdisease.com.Ok, 2,3 kilo på 12 uker er ikke superimponerende, men disse damene var altså ikke på noen slags diett i forbindelse med forsøket. Så hvis du i tillegg legger om livsstilen, spiser sunnere og beveger deg mer, kan det ha en fin bonuseffekt at du også øker mengden D-vitamin i kroppen.LES OGSÅ: Hvilke vitaminer trenger du egentlig?Rundt en halvtime i sola gjør at kroppen produserer omtrent 250 mikrogram D-vitamin. Dessuten gjør frisk luft og solskinn at vi rister av oss tunge tanker lettere, så har du følt deg nedfor i vinter er det bare å ta sola til hjelp for å bli i bedre humør og se lysere på livet. Men du - husk at vårsola er sterk, så bruk solkrem. Det smarteste er å bruke en dagkrem med innebygget solfaktor.LES OGSÅ: Smådeppa? Dette gjør deg glad igjen!Hva med å ta en joggetur med sola i ansiktet? Da slår du jo tre fluer i en smekk, for du stimulerer D-vitaminproduksjonen, får forbrent noen kalorier, og blir i godt humør, for trening gjør deg gladere, viser forskning.

Når sola ikke skinner

Det er jo ikke alltid fint vær og solskinn, så derfor bør du ta et kosttilskudd som gir deg en dose D-vitamin hver dag. Tranpiller eller tran er et godt eksempel, og da får du også i deg den sunne omega 3-oljen. Ellers er fet fisk, leverprodukter og egg gode kilder.LES OGSÅ: Lider du av vitamin-mangel?Merk deg forøvrig at norske helsemyndigheter anbefaler et daglig inntak av D-vitamin på fem mikrogram, og Lommelegen.no advarer om at overdosering over lengre tid kan føre til dårlig matlyst, tretthet, hodepine og kvalme. Det ble ikke nevnt noe om at kvinnene i forsøket, som jo fikk veldig store doser D-vitamintilskudd, merket slike bivirkninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer