Selvfølelse

Negativ sammenlikning er selvdestruktivt

Pleier du ofte å måle deg opp mot andres utseende og prestasjoner? Det kan være svært ødeleggende for selvfølelsen din.

SAMMENLIKNER DU DEG OFTE MED ANDRE?  Stadig negative sammenligninger gjør ikke bare at en kan føle seg dårlig der og da, det kan også ettertrykkelig svekke selvfølelsen din på sikt. Foto: Boggy - Fotolia
SAMMENLIKNER DU DEG OFTE MED ANDRE? Stadig negative sammenligninger gjør ikke bare at en kan føle seg dårlig der og da, det kan også ettertrykkelig svekke selvfølelsen din på sikt. Foto: Boggy - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Christine Otterstad, som er KK-coach og mentaltrener, forteller at det er helt normalt å sammenligne seg selv med andre. 

- Jeg tror de aller fleste i større eller mindre grad gjør dette, uavhengig av alder, yrke og status - selv de mest «vellykkede» mennesker gjør det. 

Det å sammenligne seg selv med andre trenger ikke nødvendigvis være en dårlig ting.

Vi må bare gjøre det på en måte som hjelper oss og ikke på en måte som bryter oss ned, forklarer hun.

LES OGSÅ:Er du din egen verste fiende?

Kan bli en besettelse 

Coach Annika Richardsen mener også at det ikke er uvanlig å sammenligne og sjekke hvordan man «ligger an» i forhold til andre. 

- Det som imidlertid kan være litt utfordrende med dette, er at noen lar det eskalere og bli til en liten besettelse der de sammenligner seg enten «oppover eller nedover» for å bekrefte eller avkrefte seg selv, sier hun. 

Richardsen forklarer at stadige negative sammenligninger, ikke bare gjør at en føler seg dårlig der og da, det kan også ettertrykkelig svekke selvfølelsen.

- Særlig unge kvinner har en tendens til å havne i negative sammenligningsmønstre som bare ytterligere øker den lave selvfølelsen deres, sier hun. 

Richardsen forklarer at mekanismen går slik: du er opphengt i noe du ikke liker ved deg selv, og ikke bare legger du merke til andre som har akkurat det bedre enn deg, du leter gjerne etter det også. 

- Da sammenligner du deg negativt med den absolutt beste personen du ser. Da blir distansen mellom deg og det du ønsker deg størst mulig. 

LES OGSÅ: Å by på seg selv kan gi bedre selvfølelse

IKKE UVANLIG: Eksperten forteller at de aller fleste av oss sammenligner oss selv med andre, og at det ikke alltid trenger å være en negativ ting.  Foto: nenetus - Fotolia
IKKE UVANLIG: Eksperten forteller at de aller fleste av oss sammenligner oss selv med andre, og at det ikke alltid trenger å være en negativ ting. Foto: nenetus - Fotolia Vis mer

Jobb med deg selv 

Dersom du er en av dem som sammenligner seg selv med andre på en måte som bryter deg ned, mener Otterstad at du først og fremst må jobbe med deg selv. 
 
- Det eneste mennesket vi burde sammenligne oss med er i grunn oss selv, men alle vet at dette er nesten en umulig oppgave så lenge det vandrer personer der ute vi beundrere eller hater. 

KK-COACHEN: Christine Otterstad.  Foto: All Over Press
KK-COACHEN: Christine Otterstad. Foto: All Over Press Vis mer

Ifølge Otterstad er en av fasitene å jobbe med din egen evne til å unne andre suksess, da vil du også unne deg selv suksess på sikt. 

Videre forteller hun at hun selv har vært på det stedet hvor hun lot seg knekke av de som var flinkere enn henne. 

- Jeg følte meg mindreverdig og ble deprimert over at «alle andre» var penere og flinkere enn meg. Noe som både var slitsomt, deprimerende og ikke minst ødeleggende for selvfølelsen, forteller hun. 

Otterstad måtte øve seg på å unne andre fremgang, suksess og ikke minst slutte å se på seg selv som verdens sentrum.

- I dag finner jeg inspirasjon og motivasjon i folk på treningssentre som er i bedre form enn meg. Jeg beundrer dem og lar meg inspirere av dem på en utelukkende positiv måte.

- På samme måte gjør jeg dette i yrket mitt. Om jeg hører en foredragsholder som er fantastisk, så lar jeg meg inspirere av de og øver meg på å bli like flinke som disse personene. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer