Selvfølelse

Negativ sammenlikning er selvdestruktivt

Pleier du ofte å måle deg opp mot andres utseende og prestasjoner? Det kan være svært ødeleggende for selvfølelsen din.

SAMMENLIKNER DU DEG OFTE MED ANDRE?  Stadig negative sammenligninger gjør ikke bare at en kan føle seg dårlig der og da, det kan også ettertrykkelig svekke selvfølelsen din på sikt. Foto: Boggy - Fotolia
SAMMENLIKNER DU DEG OFTE MED ANDRE? Stadig negative sammenligninger gjør ikke bare at en kan føle seg dårlig der og da, det kan også ettertrykkelig svekke selvfølelsen din på sikt. Foto: Boggy - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Christine Otterstad, som er KK-coach og mentaltrener, forteller at det er helt normalt å sammenligne seg selv med andre. 

- Jeg tror de aller fleste i større eller mindre grad gjør dette, uavhengig av alder, yrke og status - selv de mest «vellykkede» mennesker gjør det. 

Det å sammenligne seg selv med andre trenger ikke nødvendigvis være en dårlig ting.

Vi må bare gjøre det på en måte som hjelper oss og ikke på en måte som bryter oss ned, forklarer hun.

LES OGSÅ:Er du din egen verste fiende?

Kan bli en besettelse 

Coach Annika Richardsen mener også at det ikke er uvanlig å sammenligne og sjekke hvordan man «ligger an» i forhold til andre. 

- Det som imidlertid kan være litt utfordrende med dette, er at noen lar det eskalere og bli til en liten besettelse der de sammenligner seg enten «oppover eller nedover» for å bekrefte eller avkrefte seg selv, sier hun. 

Richardsen forklarer at stadige negative sammenligninger, ikke bare gjør at en føler seg dårlig der og da, det kan også ettertrykkelig svekke selvfølelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer