VORTER: Dersom du biter negler og det dannes sår under neglene er sjansen stor for at du kan bli smittet av et vortevirus i såret.  Foto: fotyma - Fotolia
VORTER: Dersom du biter negler og det dannes sår under neglene er sjansen stor for at du kan bli smittet av et vortevirus i såret. Foto: fotyma - Fotolia Vis mer

Vorter

Neglebiting kan gi deg vorter

Og er du uforsiktig kan problemet spre seg.

Publisert

Dersom du er en av dem som biter negler, er du helt sikkert fullt klar over at uvanen verken er bra for neglene dine eller får dem til å se særlig pene ut.

Men det du kanskje ikke visste er at neglebitingen, i tillegg til å ødelegge neglene, også kan resultere i plagsomme hudvorter.

Ifølge ekspertene kan det nemlig utvikle seg vorter i sårene du får under eller på siden av neglen som følge av bitingen.

LES OGSÅ: Slik slutter du å bite negler

Skyldes virusinfeksjon

Troy Hammer, som er farmasøyt hos Vitusapotek, forteller til KK.no at de plagsomme vortene som dukker opp på føttene, under neglene og på hendene skyldes en virusinfeksjon i huden.

- Dette vorteviruset tilhører gruppen Humant Papillomavirus, også kjent som HPV. Det finnes 100 forskjellige typer av viruset, og det er noen av disse som gir vorter på blant annet hendene og føttene.

- Viruset kan smitte ved direkte kontakt med andre personer som har vorter, eller indirekte fra for eksempel gulvet i garderober hvor du går barbeint, eller andre overflater og gjenstander, sier han.

Det er individuelt hvor motstandsdyktige vi er mot viruset, men det estimeres at mellom syv og ti prosent av oss har vorter. Med andre ord er ikke vorter så smittsomt mellom folk som mange tror.

LES OGSÅ: Har du vorter på føttene?

KUTT OG SMÅSÅR: Sår inviterer vorteviruset inn, og hånden din utsatt for vorter og andre infeksjoner.  Foto: Julija Sapic - Fotolia
KUTT OG SMÅSÅR: Sår inviterer vorteviruset inn, og hånden din utsatt for vorter og andre infeksjoner. Foto: Julija Sapic - Fotolia Vis mer

Sår under neglen

I tillegg til å være ekstra utsatt for smitte ved direkte kontakt med personer, flater og gjenstander, kan også vorter fort oppstå om du har kutt eller småsår i hendene, på fingrene eller under neglene.

Det er nemlig slik at kutt, småsår og blåmerker inviterer vorteviruset til å komme inn, og gjør dermed hånden din utsatt for vorter og andre infeksjoner.

- Vorteviruset smitter lett ved kontakt, og vi er spesielt utsatt for dette i områder hvor barrierefunksjonen til huden er skadet og immunforsvaret er nedsatt.

- Så hvis du biter negler og får sår, er det mye mulig at det kan utvikle seg en vorte om du er i kontakt med et vortevirus, forteller Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef hos Skintific AS, til KK.no.

LES OGSÅ: Nesten 1 av 3 har dette viruset

Ikke tygg eller klø på vorten

Dersom det har dukket opp en ruglete, hard kul under huden på fingeren eller hånden din, bør du ifølge ekspertene for all del unngå å plukke på den, da det er fort gjort å smitte deg selv andre steder.

- Vorter er veldig smittsomme, og særlig hvis de blør. Biting og pirking på huden rundt vorten kan derfor føre til at den sprer seg. Normalt sett ikke til andre områder på kroppen, men i området rundt den eksisterende vorten, forklarer Stokke.

Hammer forteller at det kan være lurt å ta et par forholdsregler for å unngå å smitte deg selv.

- For å unngå smitte fra et sted til et annet, kan et godt råd være å dekke vorten med et plaster. Du bør også unngå å plukke, bite eller gni på den, da dette kan bidra til at du overfører viruset til andre områder hvor det kan dannes nye vorter. Prøv altså så godt du kan å la vorten være i fred, sier han.

LES OGSÅ: Derfor er banan en genial frukt

Bli kvitt plagene

De fleste fot- og håndvorter forsvinner av seg selv etter en stund fordi kroppens forsvarsapparat angriper vorteviruset slik at vortene blir brune og faller av.

- I de aller fleste tilfellene tar immunforsvaret vårt seg av vortene slik at de forsvinner, men dette kan ta lang tid. Funn ved forskning har vist at halvparten av vortene  forsvinner av seg selv i løpet av ett år, forteller Hammer.

BEHANDLING: Det finnes mange produkter for egenbehandlinge av vorter. På apoteket kan du få kjøpt produkter som etser eller fryser vorten vekk. Foto: leschnyhan - Fotolia
BEHANDLING: Det finnes mange produkter for egenbehandlinge av vorter. På apoteket kan du få kjøpt produkter som etser eller fryser vorten vekk. Foto: leschnyhan - Fotolia Vis mer

Dersom vortene ikke plager deg trenger du egentlig ikke gjøre noe med dem, men det du bør huske på er at faren for å smitte andre der.

- Det finnes oppløsende vortemiddel basert på maursyre eller salicylsyre, som man påfører vorten slik at den løses opp og tørkes ut. Dette er en behandlingsform som du kan gjennomføre selv, og produktene får du kjøpt på apoteket uten resept. Middelet må påføres daglig eller ukentlig avhengig av hvilket produkt du velger.

- Pass på at du ikke tar vortemiddel på frisk hud. Én til to ganger i uken skal du fjerne hard og død hud. Dette kan gjøres ved å sitte med hender eller føtter i varmt grønnsåpebad i fem til ti minutter, og deretter skrubbe bort huden med for eksempel en pimpstein eller en fil. Behandlingen bør fortsette inntil en har oppnådd ønsket resultat. Ofte kan det være flere måneder, forklarer Hammer.

En annen behandlingsform er frysebehandling. Dette kan gjøres hos legen eller du kan gjøre det selv hjemme ved bruk av kuldespray som du får kjøpt på apoteket.

Synes du det er tungvint å fjerne vortene selv, er også kirurgi eller laserbehandling behandlingsformer som legen kan benytte.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer