Helse & Livsstil

Negleherdere kan skade deg

Jakten på hardere negler kan føre til at hele neglen løsner..

Negleherdere kan skade deg
Publisert
Sist oppdatert
Mattilsynet jakter nå på forbrukere som har fått skader av negleherdingsprodukter.Vi kjenner alle til problemet med svake, flisete negler som trenger litt ekstra hjelp for at de ikke skal brekke. Negleherdere selges i utallige varianter, men de kan være skadelige. Mattyilsynet kjenner til to nylige tilfeller av skader etter bruk av negleherdingsprodukter, og ønsker å komme i kontakt med flere.De skadelige negleherderne inneholder en forholdsvis høy konsentrasjon av formaldehyd. Tidligere var øvre tillatte grense for formaldehyd i kosmetiske produkter i Norge 0,2%, men etter at vi ble med i EØS, har Norge tillatt verdier opp til 5% i negleherdere spesielt - i samsvar med direktivet. Formaldehyd er et sterkt allergifremkallende stoff. - I de tilfellene som vi allerede kjenner til, hadde forbrukerne brukt et produkt ved navn Cell2000. Det blir solgt over internett, og ble tidligere brukt i skjønnshetssalonger, sier Monica Vatne i Mattilsynet til kk.no. Selv om de to tilfellene som hittil er oppdaget var forbundet med dette spesielle produktet, kan også flere produkter på markedet føre til skade.Har du et negleherdingsprodukt, bør du se på innholdsdeklarasjonen. Det skal oppgis dersom varen inneholder formaldehyd.- Konsentrasjonen av formaldehyd vil likevel ikke stå på flasken, sier Vatne.Mattilsynet ønsker nå å komme i kontakt med mennesker som har fått neglskader etter å ha brukt neglherdingsprodukter. Formålet er å styrke tilsynets argumentasjon vis-a-vis EU-kommisjonen, slik at man kan få en strengere regulering av bruken av formaldehyd i slike produkter.Dette er symptomene:
 • Langvarig intens hamrende/prikkende smerte i neglene
 • Deformering av en eller flere negleflater
 • Hulldannelser i neglene
 • Diffus blårød farge under neglen (blødning)
 • Hos noen kan det bli så ille at neglene løsner
 • - Vi ber om at forbrukere som har fått skader på neglene etter bruk av negleherdere, tar kontakt med sin lokalavdeling av Mattilsynet, sier Vatne.Oversikt over Mattilsynets avdelinger finner du her.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer