Detox

- Nei, du trenger ikke detox

Kroppen renser seg nemlig helt fint selv, forklarer KK.nos trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe.

BORTKASTET: Ifølge KK.nos trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe er detox bortkastet, da kroppen helt fint klarer å rense seg selv.  Foto: Colourbox
BORTKASTET: Ifølge KK.nos trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe er detox bortkastet, da kroppen helt fint klarer å rense seg selv. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Etter en lang helg med mye god mat og drikke er det nok mange av oss som føler for å rense kroppen. Og de siste årene har ulike former for detox, om det så er i form av te, piller, fotbad, skyllinger eller rensekurer, blitt stadig mer populære.

At kjente profiler som Madonna og Oprah Winfrey også sverger til detox for å «friske opp» og få kroppen «ren for giftstoffer» har ikke bidratt til å gjøre det mindre hot - til tross for advarsler om at det er bortkastet og muligens skadelig.

LES OGSÅ: Denne treningen foregår i 50 grader

- Er et selvrensende organ

KK.nos trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe er blant ekspertene som er imot såkalte detox-kurer.

- Jeg mener at det ikke er slik at vi må kvitte oss med avfallsstoffer gjennom slike kurer. Kroppen er et selvrensende organ som absolutt tar vare på seg selv. Det er ingen beviser for at dette er effektivt på noen som helst måte, har hun tidligere uttalt.

Også under fredagens nettmøte fikk hun spørsmål relatert til detox, denne gang fra KK.no-leseren «Ingrid».

- Jeg har spist ekstremt mye sukkerrik mat de siste ukene og føler kroppen er fullstendig forgiftet av sukker. Jeg kunne derfor tenkt meg å gå på en detoxkur for å rense kroppen. Kan du anbefale en enkel, effektiv detoxkur - og hvor lenge anbefaler du å gå på en slik kur, spør «Ingrid».

LES OGSÅ: Dette bør du vite om raw food

SPIS SUNT: Istedenfor å benytte deg av en detoxkur råder Ina Garthe deg til å heller spise sunt og unngå sukker i noen dager. Dersom du absolutt vil på detox, råder hun deg også til å velge en som er kort og som ikke krever mange dager med fasting. Foto: Astrid Waller
SPIS SUNT: Istedenfor å benytte deg av en detoxkur råder Ina Garthe deg til å heller spise sunt og unngå sukker i noen dager. Dersom du absolutt vil på detox, råder hun deg også til å velge en som er kort og som ikke krever mange dager med fasting. Foto: Astrid Waller Vis mer

Fungerer ikke slik man håper


Ifølge Garthe fungerer ikke detoxkurer slik man håper, da kroppen ikke lagrer slaggstoffer slik man kanskje føler og tror.

- Jeg har lite peiling på ulike detoxkurer, fordi jeg mener at kroppen renser seg utmerket selv og du ikke blir forgiftet av mat. Kroppen lagrer ikke slaggstoffer, men er meget effektiv til å bryte ned dette og kvitte seg med det. Enten så har sukkeret du har fått i deg gått til energiforbruk og er allerede borte, eller så har kroppen din lagret denne energien som fett, forklarer Garthe.

Trenings- og kostholdseksperten fraråder også fasting, som ofte er del av detoxopplegget, da dette kan føre til tap av muskelmasse.

- Å bruke dager på å faste vil ikke bare tære på fettlagrene, men du vil også tape muskelmasse. Jeg tror også at dersom du bare tar noen dager uten sukker og med sunnere varianter av mat så vil du føle deg bedre, sier hun.

LES OGSÅ: Slik kan du ta en mini-detox

Omdannes til brukbare stoffer

Også David Bender, professor i biokjemi og ernæring ved University College i London, er blant ekspertene som fraråder bruk av detox for å rense kroppen.

- Det er en feilaktig antakelse at det er nødvendig å bruke strenge dietter, eller andre varianter av detox, for at kroppen skal kvitte seg med giftig stoffer. Kroppen klarer dette veldig effektivt selv, har han tidligere uttalt til Daily Mail (ekstern lenke).

Ifølge Bender forhindrer også tarmen mange av stoffene fra å bli tatt opp i kroppen i det hele tatt.

- I tillegg jobber organene våre konstant for å skape kompliserte kjemiske reaksjoner som bidrar til at mat og drikke vi inntar blir gjort om til hormoner, energi og til og med medisiner, sier han.

LES OGSÅ: Derfor funker ikke detoxkurer

Skylles ut gjennom urin

Mange av de uønskede stoffene vil også skilles ut i urinen og gallen, slik at vi kvitter oss med mye av stoffene når vi er på toalettet. Dermed blir ikke stoffene bare værende igjen i kroppen.

Han gir også eksempler på behandlinger som bare er lureri. For eksempel vil ikke vannet ved et avgiftende fotbad bli brunt fordi du kvitter deg med avfallsstoffer, men rett og slett fordi saltet i vannet reagerer på elektrodene i maskinen.

- Hvis du ikke putter føttene i vannet, vil det uansett bli brunt etter 30 minutter, sier Bender.

LES OGSÅ: Sitronvanntrikset som bedrer fordøyelsen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer