<strong>IKKE SMART:</strong> Å tro at det er helt greit å drikke lettbrus er feil, mener forskere. Foto: Getty Images
IKKE SMART: Å tro at det er helt greit å drikke lettbrus er feil, mener forskere. Foto: Getty Images Vis mer

Brus

Nei, lettbrus hjelper deg ikke med å bli slank

Du lurer deg selv hvis du tror det er ok å drikke lettbrus når du skal ned i vekt.

Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som har byttet ut vanlig brus med lettbrus og tror det er helt greit å drikke masse av den uten at det påvirker kroppen?

Det stemmer nok ikke.

Øker magemålet


I en studie som så på sammenhengen mellom lettbrusdrikking og vektøkning, viste resultatet at over en tiårsperiode økte de som drakk lettbrus sitt magemål 70 prosent mer enn de som ikke drakk lettbrus.

I tillegg viste det seg at magemålet økte opptil hele 500 prosent mer hos dem som drakk to eller flere bokser lettbrus om dagen.* I tillegg vil stort og langvarig inntak av kunstig sukker kunne føre til at du utvikler diabetes type 2, rapporterer Forskning.no (ekstern lenke).

- Lettbrus er ikke sunt. Det er en blanding av kjemiske stoffer, og flere av dem har negativ effekt på kroppen, uttalte Sharon Fowler, Master in Public Health, til NaturalNews (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Advarer gravide mot å drikke lettbrus

Fowler har gjennomført en studie på en gruppe personer mellom 25 og 64 år, som ved starten av studien var normalvektige, men hvor en tredjedel etter åtte år led av fedme. Hun fant en sammenheng mellom lettbrusdrikking og vektøkning, og at for hver lettbrusboks deltakerne drakk, økte risikoen for å utvikle fedme med 41 prosent.

Lurer kroppen


Forskerne er ikke sikre på hvorfor inntak av kunstig sukker i lettbrus gjør at vi legger på oss. Det er jo ikke brusen i seg selv som gjør det, for den inneholder nesten ingen, og i noen tilfeller null, kalorier.

Derfor er teorien at søtsmaken lurer kroppen til å tro at nå kommer det kalorier, og når det ikke gjør det, begynner kroppen å kreve det. Dermed får vi sug etter mat, og spiser fort mer enn vi trenger.

En studie på rotter viste at mens rottene som fikk yoghurt med kunstig sukker i tillegg til vanlig mat, spiste mye mer totalt og la på seg mer kroppsfett enn rottene som fikk yoghurt med sukker i tillegg til vanlig mat.**

<strong>MÅTEHOLD:</strong> Kos deg gjerne med en lettbrus innimellom, men ikke drikk det daglig. Foto: All Over Press
MÅTEHOLD: Kos deg gjerne med en lettbrus innimellom, men ikke drikk det daglig. Foto: All Over Press Vis mer

Skaper søtsug


En annen teori er at kunstig sukker sløver smaksløkene våre, og dermed får vi lyst på mer sukker. Studier fra Storbritannia i 2011 antyder dette.

Det viste seg at de som drakk to vanlige brusbokser daglig i en måned, oppfattet smak dårligere, og opplevde et økt sug etter kaloririk mat. Nå dreide denne studien seg om vanlig brus med sukker, men siden kunstige søtningsstoffer er 2-300 ganger søtere enn sukker antas det at de har samme effekt.Så moralen er ...


Det er ingenting som tyder på at det er FARLIG å drikke lettbrus, og har du lyst på brus, kan du godt velge en lettbrus fremfor en vanlig brus.

Men uansett ganger jo ikke lettbrus kroppen på noen måte, og den inneholder mye e-stoffer, så er du tørst, er det ikke lettbrus du skal ty til.

Det beste er vann, eller farris, dersom du liker kullsyren. Ellers er juice bedre enn brus, selv om den inneholder mye sukker. Juice gir deg i hvert fall nyttige vitaminer på kjøpet.

LES OGSÅ 10 juicer for bedre helse

*Studien ble gjort av Hazuda ett. al. ved University of Texas Health Science Center. 474 eldre personer deltok, og stdien varte i ti år.
** Studien ble gjennomført av psykologer ved Purdue University.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer