Glutenfri Mat

«Nei takk. Jeg tåler ikke gluten»

Har «nye» allergier og trend-dietter ødelagt for venninnekvelder og fellesmiddager?

IDENTITETSMARKØR: Hvilken diett du følger sier mye om identiteten din, mener Kristin Undheim ved markedshøyskolen.  Foto: All Over Press
IDENTITETSMARKØR: Hvilken diett du følger sier mye om identiteten din, mener Kristin Undheim ved markedshøyskolen. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HENNE:  - Nei takk. Jeg tåler ikke gluten, sier Trine og vifter avvergende med hånden.

Det nybakte olivenbrødet med sprø skorpe blir sendt videre. Ingen bryr seg, stemningen er høy. 

Dette er den årlige samlingen for gamle venninner. Serveringen er en klassiker – indrefilet og rødvin, men nå synes den passé. 

– Jeg er på lavkarbo, forklarer Randi, når hun får et spørrende blikk på de fløtegratinerte potetene som blir skjøvet til side. 

– Og jeg har kuttet ut rødt kjøtt, smiler Hege unnskyldende. 

Eva bare pirker i maten. 

– Sorry, jeg holder meg til raw food.

Hva er det som skjer?

LES OGSÅ: Vurderer du karbo-kutt?

Mer tillatt å takke nei

– Jungelen av personifiserte dietter blomstrer. Det er stadig mer sosialt og kulturelt tillatt å takke nei, selv om man ikke er allergisk.

Kristin Undheim er lektor på Markedshøyskolen med spesiell interesse for sosial og kulturell endring. 

Hun mener at man fint kan gjøre om på et gammelt ordtak, så det heter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer