Helse & Livsstil

Nekter å stumpe røyken

«Røykens Venner» nekter å stumpe røyken på restaurant. Om 14 dager får vi se hvem som ler sist.

Nekter å stumpe røyken
Publisert
Sist oppdatert
Rettssaken som vil avgjøre alle røykeklubbers fremtid er i gang. Landets høyeste domstol skal nemlig avgjøre om det er lov til å røyke på spesielle kvelder på Hardanger hotell i Odda. Om to uker faller dommen.

Forutsetningen var at hotelleier Ole Melkeraaen selv sto bak tappekranene, og at bare medlemmer av Røykens Venner slipper inn. Både Melkeraaen og leder i Røykens Venner Helge Skogstad hadde mandag tro på at de vil vinne fram.

– Jeg tror vi vinner denne saken. Jeg mener vi oppfyller lovens bokstav ved at vi ikke har noen ansatte, og det er begrenset adgang for allmennheten, sier Melkeraaen til NTB.

Utarte

På spørsmål om det ikke er fare for at dette kan utarte og spre seg slik at røykeloven bokstavelig talt kan gå opp i røyk, svarer han:
– Jo, vi ønsker at det skal være lov å røyke på et serveringssted. Hvis vi får medhold i dag, vil det være lov å røyke på et serveringssted gitt to forhold, nemlig ingen ansatte og begrenset adgang for allmennheten.

Helge Skogstad i Røykens Venner var også optimist mens forhandlingene pågikk i Høyesterett.

– Vi burde vinne fordi vi viser til paragraf 6, 1. ledd. Motparten viser til 2. ledd i samme paragraf, og 1. ledd overstyrer rent juridisk 2. ledd, sier Skogstad.

Vil omgå loven

Advokat Steffen Asmundsson ved regjeringsadvokatens kontor som representerte staten i forhandlingene, sa at Røykens Venner ønsker å omgå loven.

– Loven sier at det ikke er adgang til røyking på serveringssteder. Det er et totalforbud. Røykerne ble nedstemt i Stortinget som ikke ville ha egne røykerom på serveringssteder, sa Asmundsson.

Bortsett fra rent private sammenkomster, mente han loven ikke gir adgang for private klubber til å røyke på offentlige steder.

– På Hardanger hotell kan røykerne gå ut på verandaen. Det er fortsatt mulig å delta i sosiale sammenhenger og røyke utendørs, framholdt advokaten.

Det er helseminister Sylvia Brustad (Ap) som har anket dommen inn for Høyesterett med begrunnelse uriktig forståelse og anvendelse av tobakksskadeloven.

– Saken er prinsipiell, og dersom lagmannsrettens dom blir stående, vil dette åpne for omgåelser av røykeforbudet på serveringssteder, samt medføre store kontrollproblemer både for bransjen og tilsynsmyndighetene, erklærte helse- og omsorgsministeren i en pressemelding.

Høyesterett brukte mandagen til å høre de to partenes advokatinnlegg i saken. Dom faller i midten av januar.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer