Luktesans

Nesen din kan «spå» sykdom

Dårlig luktesans kan være tegn på mer enn en forkjølelse.

NEDSATT LUKTESANS: Mest sannsynlig et tegn på en forkjølelse, men amerikanske forskere har funnet ut at det også kan ha en langt alvorligere sammenheng.  Foto: All Over Press
NEDSATT LUKTESANS: Mest sannsynlig et tegn på en forkjølelse, men amerikanske forskere har funnet ut at det også kan ha en langt alvorligere sammenheng. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du verken kjenner duften av blomstene mannen din kommer hjem med eller middagen han lager, betyr det sannsynligvis at du er ordentlig forkjølet (eventuelt helt uinteressert i mannen).

Men visste du at nedsatt luktesans også kan være et tidlig tegn på noe langt mer alvorlig?

LES OGSÅ: Urinen din kan avsløre sykdom

Døden nær?

Forskere ved University of Chicago mener de har funnet bevis for at dårlig luktesans kan være et tegn på at du ikke har mange årene igjen.

Før du blir dypt fortvilet - det er ikke automatisk sånn at dersom du har nedsatt luktesans, så er dine dager snart talte.

Forskerne bak studien, som er publisert i tidsskriftet Plos One, peker imidlertid på at nedsatt luktesans kan, og bare kan, være et tegn på at noe ikke er helt som det burde være.

- Av alle menneskets sanser, er luktesansen den mest undervurderte, sier en av forskerne bak studien, Jayant Pinto, ifølge Daily Mail

LES OGSÅ: Nesen kan gjøre at du overspiser

DUFTEN AV ROSER: De 3000 testpersonene ble blant annet spurt om de kjente igjen duften av denne blomsten.  Foto: All Over Press
DUFTEN AV ROSER: De 3000 testpersonene ble blant annet spurt om de kjente igjen duften av denne blomsten. Foto: All Over Press Vis mer

Roser, appelsiner og fisk

3000 menn og kvinner mellom 57 og 85 år deltok i studien, som gikk ut på at testpersonene i løpet av tre minutter fikk lukte på fem ulike lukter:

  • Roser
  • Appelsiner
  • Fisk
  • Peppermynte
  • Lær

 

Testpersonene gjennomførte testen fem ganger, og de fleste kjente igjen fire eller fem av luktene, noe som ble vurdert som at de hadde normal luktesans.

20 prosent av testpersonene identifiserte kun to eller tre av luktene, og ble vurdert som at de hadde noe nedsatt luktesans.

3,5 prosent gjenkjente ingen eller kun en av luktene, og ble vurdert som at de hadde nedsatt luktesans.

Fem år etter at testen ble gjennomført, var 430 av de 3000 personene døde, og forskerne fant at gruppen med nedsatt luktesans var overrepresentert.

LES OGSÅ: Han lukter om du har eggløsning

FISKELUKT: Fisk var en av luktene testpersonene ble spurt om de kjente igjen.  Foto: All Over Press
FISKELUKT: Fisk var en av luktene testpersonene ble spurt om de kjente igjen. Foto: All Over Press Vis mer

Tegn på Alzheimers

Etter å ha tatt høyde for aspekter som alder, viste den amerikanske studien at testpersonene med nedsatt luktesans, kunne ha seks ganger så høy sjanse for å dø innen fem år, enn de som hadde normal luktesans.

Hvorfor det er slik, behøves det mer forskning for å finne ut av. 

Tidligere har forskere ved University of Chicago, den gang i samarbeid med kolleger fra University of Pennsylvania, funnet bevis for at det kan være en sammenheng mellom nedsatt luktesans og Alzheimers sykdom.

Testresultatene fra studien, som ble publisert i tidsskriftet Archives of General Psychiatry, viste at de med nedsatt luktesans, kunne ha dobbelt så høy risiko for å få Alzheimers sykdom som de som hadde normal luktesans.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer