Det hjelper ikke hvor mange ganger vi hører at det er mørk sjokolade vi bør velge.
Det er vanlig melkesjokolade vi har lyst på! Og nå som det er kommet flere på markedet - hvit sjokolade!
Men hva er egentlig hvit sjokolade?
LES OGSÅ: De sunneste sjokoladene
60 prosent mettet fett
Hvit sjokolade er basert på kakaosmør, og ikke på kakao slik som melkesjokolade og mørk sjokolade er.
- Kakaosmør, eller kakaofett om du vil, inneholder kun fett, nesten ingen karbohydrater eller proteiner eller andre vitaminer og mineraler, forteller Lise von Krogh, som er ernæringsfaglig konsulent og ekspert på Bramat.no til KK.no.
Ikke nok med det, fettet kan heller ikke sies å være av særlig fordelaktig sort.
- Fettet er 60 prosent mettet, forteller von Krogh.
Og dersom du er i tvil, dette er fettet vi ikke bør spise mer av, det fettet helsemyndigheter og ernæringseksperter ber oss holde oss unna.
Fordi hvit sjokolade ikke inneholder kakao, er det også de som mener det egentlig ikke kan kalles sjokolade.
Men for enkelhets skyld, la oss gjøre det likevel.
LES OGSÅ: Rødvin + sjokolade = ekstra sunt

Også litt sukker …
Hvit sjokolade lages vanligvis ved at kakaosmør tilsettes melk, sukker og vanilje, enten ekstrakt eller essens.
- Hvit sjokolade som lages på denne måten, blir ikke et spesielt sunt produkt, sier von Krogh.
For det er kakaoen i den mørke og vanlige sjokoladen, som gjør at vi også får i oss noen sunne næringsstoffer samtidig som vi koser oss.
Antioksidantinnholdet i hvit sjokolade er dessverre labert.
Derimot inneholder den litt av et vitamin huden er spesielt glad i.
- Hvit sjokolade inneholder litt vitamin E, sier von Krogh.
Når det er sagt, så holder det dessverre neppe som unnskyldning for å hive innpå med hvit sjokolade.
LES OGSÅ: Kan sjokolade holde huden ung?
De berømmelige antioksidantene
Grunnen til at mørk sjokolade er kjent for å ha gunstig effekt på helsen, er det høye innholdet av antioksidanten flavanoider.

Og flavanoider mener man kan bidra til å beskytte mot hjerte- og karsykdommer, siden det virker betennelsesdempende.
Man mistenker også at flavanoider kan redusere det dårlige kolesterolet i blodet og dessuten senke blodtrykket.
Siden det er i kakaomassen at denne fine antioksidanten finnes, sier man gjerne at jo høyere kakaoprosent sjokoladen har, desto sunnere er den.
- Kakao inneholder mange forskjellige andre næringsstoffer, i tillegg til antioksidanter, sier von Krogh.
Så en gladnyhet til deg som foretrekker melkesjokolade. En svensk studie har nemlig funnet det de mener er bevis for at også lys sjokolade kan gi helsegevinster.
Studien fra Karolinska Institutet har vist at et moderat inntak av sjokolade hver uke er assosiert med en lavere risiko for slag - uavhengig om den er mørk eller lys.
Når alt dette er sagt, ikke glem at det er mye god helse i av og til å gi blanke i næringsinnhold og kalorier, og bare legge seg på sofaen – med akkurat den sjokoladen man synes smaker aller, aller best.