TAR ALL OPPMERKSOMHETEN: – I tillegg gjør fødselen og ammingen sitt med hormonene dine, så du er nok mye mer opptatt av babyen enn av sex (og av mannen din) akkurat nå, svarer Peder Kjøs. Foto: Getty Images/Comstock Images
TAR ALL OPPMERKSOMHETEN: – I tillegg gjør fødselen og ammingen sitt med hormonene dine, så du er nok mye mer opptatt av babyen enn av sex (og av mannen din) akkurat nå, svarer Peder Kjøs. Foto: Getty Images/Comstock ImagesVis mer

Sex

– Nesten ingen småbarnsforeldre har god sex

Se hvorfor sexen ikke blir den samme for nybakte foreldre.

Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og svarer KK.no-leserne om sex og samliv i nettmøter.

Under hans siste nettmøte, fredag 14. desember, spurte en leser om Peder hadde tips til nybakte foreldre som gjerne vil opprettholde sexlivet.

– Med en baby som våkner i tide og utide, fravær av søvnmønster og forutsigbarhet, hyppig amming, søvnløse netter og lite tid til forspill synes jeg det er vanskelig å finne lysten, skriver leseren «Katrine».

Hun er langt i fra alene om dette problemet. Peder har flere ganger tidligere blitt stilt det samme spørsmålet.

Hormonene påvirker sexlysten

– Velkommen i klubben! Nesten ingen småbarnsforeldre har god sex, svarer Peder og forklarer:

– For de fleste er sex noe de gjør av overskudd, når de har sovet nok, når de har ro og fred, når de er oppmerksomme og kjærlige mot hverandre, når de føler seg litt på høyden. Slik har dere det ikke når dere har en baby!

Ifølge Peder påvirker både fødselen og ammingen kvinnens hormoner, som gjør at kvinnen, naturlig nok, blir mer opptatt av babyen enn av sex og av mannen sin akkurat nå.

LES OGSÅ: Slik får du lettere orgasme

– Ikke stress med sex akkurat nå

Han tror imidlertid at sexen vil ta seg opp etterhvert og at de ikke bør stresse med det.

– Noen småbarnsforeldre ordner seg med at de har kjapp sex når og hvis de kan, eller de onanerer når nøden blir stor. For de fleste er nok det beste rådet likevel å bare vente litt, svarer Peder.

Når barnet kommer inn i en bedre rytme og foreldrene får på plass en del av de omstillingene som følger med å bli foreldre, vil de få mer overskudd og mer fokus på hverandre igjen, mener han.

– Så slapp av, ikke stress med sex akkurat nå. Hvis det er vanskelig å finne lysten, så vent til den finner deg i stedet, avslutter Peder.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: