Facebook

Nettsidene som tar liv

På nettet finner unge jenter et fellesskap som for mange kan være dødelig.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Anoreksi pleide å være en ensom sykdom. Jenter slanket seg hardt, men gjerne i all hemmelighet. Å skjule hvor lite de spiste, hvor mye de trente og hvor mange avføringspiller de spiste pleide å være noe de etter beste evne skjulte for familie, skole og venner. Med utbredelsen av nettsamfunn som Bebo, YouTube, Facebook og andre fora kan de dele erfaringer og oppmuntre hverandre til å fortsette kampen for en tynn kropp. Andre nettsteder kaller seg for «thinspiration» eller «pro-ana», og glamoriserer det å sulte seg. Hovedbudskapet som går igjen er dette: - Ingenting smaker så godt som tynnhet.

Ung jente døde

I november døde en britisk 13-åring etter å ha blitt overbevist om at hun var tjukk og stygg. Hun hadde i lang tid vært aktiv på såkalte thinspiration-sider på nettet før hun tok livet av seg, skriver Daily Mail.

Sulter seg til poeng

På pro-ana-sidene deltar jentene i konkurranser om hvem som kan spise minst. De deler også ut poeng til hverandre: Å holde seg under 500 kalorier per dag gir ett poeng, under 100 kalorier gir seks poeng: «I dag har jeg bare drukket en kopp te, og håper det skal holde sulten borte.»En gjenganger er koblingen mellom sulting og kontroll. Eller som denne jenta sier det rett ut: «Å være tynn og å ikke spise er et tegn på ekte viljestyrke og suksess. »

Dyrker tynne stjerner

På nettsidene blir kjendiser og supermodellers tynne kropper glamoriserte, og framtstilte som gode forbilder. De legger også ut bilder av seg selv, hvor de poserer som catwalk-modeller. De viser fram utstikkende kragebein, beinete rygger og knoklete knær, og gir hverandre råd og oppmuntring for hvert tapte kilo.
 • Se Pradas «tjukke» modell
 • - Ikke hør på slankeråd fra disse!
 • - Fett er skittent

  Jentene blogger også om den ekstreme slankingen sin, og hyller et radmagert kroppsideal: «Bare fete mennesker vil ha noen som er overvektige. Bein er reint og ekte, og fett er skittent.»«Hjelp. Jeg har spist 800 kalorier i dag. Jeg hater dette. »En annen jente deler sine tips til hvordan hun kan spise noe som ikke inneholder noen kalorier: «Jeg elsker å spise isbiter.»- Disse sidene skaper et fellesskap. Gjennom dette fellesskapet kan jentene rettferdiggjøre det de gjør. På nettet finner de aksept for noe som de virkelige omgivelsene ikke liker, sier Dr Marcia Herrin, forfatter av boka The Parents' Guide To Childhood Eating Disorders, til Daily Mail.

  Skader for livet

  Studier viser at sannsynligheten for å få anoreksi er størst for jenter mellom ti og nitten år. En ny studie viser at barn helt ned i seksårs-alderen har symptomer på anoreksi. Når sykdommen utvikler seg i takt med at vektnåla peker nedover, er jentene i fare for å pådra seg alvorlige og livstruende helseproblemer som beinskjørhet, hjerteproblemer, og fordøyelses- og nyreproblemer. Selv om de en gang skulle bli normalvektige risikerer de andre langvarige sykdomstilstander som det er vanskelig å behandle. Mellom 13 og 20 prosent av de som lider av anorexia nervosa dør årlig av sykdommen. Det gjør det til den mest livstruende psykiske sykdommen som finnes, skriver Daily Mail. LES OGSÅ:
 • Farlig ekstrem-diett brer seg
 • Kjendisenes syke sultekurer
 • Sultspioner på London Fashion Week
 • Hårfjerning for 10-åringer
 • Stjernene som aldri spiser
 • Tynne modeller blir forbudt
 • Kjendisenes syke sultekurer
 • Bimbodukke-farsott for småjenter
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer