Polyamori

Ni argumenter mot monogami

Noen mener det er tøys å holde seg til én partner. Sjekk hvorfor.

Sexy woman being adored by men  Image downloaded by Bjorn  Johansen at 9:05 on the 04/11/10 Foto: All Over Press
Sexy woman being adored by men Image downloaded by Bjorn Johansen at 9:05 on the 04/11/10 Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er det mulig å argumentere for polygami? Shine.yahoo.com publiserte for noen dager siden en artikkel der de argumenterte for å være monogam. Det skapte leserstorm - hvorfor kom de ikke med argumenter for det motsatte?

Både monogami og det å være polyamorøs har både fordeler og ulemper - her fokuserer Shine på fordelene ved flerkjæresteri. De skriver:

«I en kultur dominert av fundamentalistiske religiøse verdier, er det lett å bli lammet av koret av skamsigersker når emnet om flere samtidige partnere kommer opp. Men polyamori har sine fordeler.»

Her får du grunnene, og ikke minst - den norske ekspertens synspunkter. Si gjerne din mening i debattfeltet under artikkelen.

«1. Det er naturlig»

Sjekk ut boka «Sex at Dawn: The Prehistoric Origins of Modern Sexuality» av Christopher Ryan og Cacilda Jethá. Monogami oppstod ikke før ganske sent i menneskehetens historie, med forestillingen om at koner og barn ble mannens eiendom.

«2. Kulturen vår er full av det»


Det faktum at begreper som skilsmisse, utroskap, utroskap, ludder, player og ekteskapsbrudd finnes i det hele tatt, og at det finnes prostitusjon og pornografi, er et bevis på det faktum at seksuell variasjon er et grunnleggende menneskelig behov for mange mennesker.

Les også: 8 tegn på utroskap

«3. Det skal en hel landsby til...»

Familier kan høste betydelige fordeler av å dele den altoppslukende arbeidsmengden det er å være foreldre, med flere kjærlige, hengivne voksne. Ville det ikke være fint, når du er utslitt eller usikker på oppdragerverktøyene dine i en krise, at det var mer enn én annen person i huset som kan hjelpe deg?

«4. Variasjon kan være sexy»


På tide å tilstå: Du har vel fantasert om andre, selv om du er aldri så forpliktet og glad i kjæresten din? Fantasier og onani er ikke det samme som utroskap. Ville det ikke være bedre å være i et forhold der du kan være den du er, og ikke trengte å gjemme fantasiene fra partneren din?

«5. Flere filer»

Menneskers seksuelle legning er flytende, særlig blant kvinner. Om du er av typen som kan finne kjærlighet både hos menn og kvinner, vil et livslangt monogamt forhold holde deg vekk fra noe som kanskje hadde vært fint for deg. Ikke-monogami gjør at du ikke trenger å velge fil.

Les også: Kjæreste på deling?

«6. Seksuelle grenser»

Et par kan ha svært forskjellig utgangspunkt når det kommer til grenser innen sex. Spør prostituerte hvor mange av deres kunder som kommer og ber om aktiviteter partneren deres ikke vil gjøre. Med et åpent forhold trenger du ikke velge mellom å aldri få de tingene du ønsker deg, eller å avslutte et ellers velfungerende forhold. Du kan få behovene dine tilfredsstilt, samtidig som partneren din får opprettholde de grensene han eller hun føler er viktige.

«7. Jo flere, jo bedre»

Noen mennesker tenner på tanken av at kjæresten har sex med en annen, og det er selvsagt mange fantasier som involverer mer enn en person i sengen om gangen. Åpne forhold gir deg sjansen til å gjøre noe med fantasiene.

«8. Når fæle ting skjer»

Sykdom, ulykker og psykiske lidelser kan gjøre at ønsket om sex eller evnen til å fungere seksuelt forsvinner. Hvorfor skal partneren leve et liv uten sex i slike tilfeller? Åpenhet og fleksibilitet i forholdet på det tidspunktet ville trolig være mye bedre for alle involverte.

9. Flere å spille scrabble med...


Hva synes den norske samlivseksperten?

Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og samlivsekspert hos KK.no, har imdlertid ikke noen særlig tro på polyamorøse forhold.

- Det går mot alle forestillinger og klisjeer vi har når det kommer til forhold i vår kultur. Det er vanskelig å innrette seg i et slikt forhold, når det er uvanlig i samfunnet vi lever i. De som velger vekk monogami har som regel en grunn, og som regel er det ingen bra grunn.

- Jeg tviler på at dette er veien å gå, det er nok intet vinnerkonsept, sier eksperten.

- Polyamori strider mot alle forestillinger om kjærlighet og den ekslusiviteten som normalt ligger til grunn for et forhold. Et polyamorøst forhold er et eksperiment, og om den ene er mer keen på det enn den andre, blir det skeivt - og ikke bra.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer