Helse & Livsstil

Noe du lurer på om kjønnssykdommer?

Hvor vanlig er egentlig klamydia, og kan du få kjønnssykdommer selv om du bruker kondom? Her er svarene på vanlige spørsmål om seksuelt overførbare sykdommer.

Noe du lurer på om kjønnssykdommer?
Publisert
Sist oppdatert
Det vanligste symtompet på at du har fått en kjønnssykdom, er forandringer i utflod og blødninger mellom menstruasjonene. Kløe/svie i underlivet, hyppig vannlating og magesmerter kan også være tegn på at du har fått en seksuelt overførbar sykdom. Uansett om du merker symptomer eller ei, bør du teste deg for kjønnssykdommer hvis du har hatt ubeskyttet sex med en ny partner.Slik beskytter du deg mot kjønnssykdommer: Bruk kondom. Lær deg å ta på og bruke kondomer riktig, og bruk dette hver gang du har sex med ukjente partnere, så synker risikoen for at du skal bli smittet drastisk.Be nye partnere teste seg. Før dere har ubeskyttet sex, bør dere begge to testes.Vær informert. Ulike sykdommer smitter på ulike måter. Du kan for eksempel få herpes via ubeskyttet munnsex.Vær klar over:Soppinfeksjoner og bakteriell vaginose er ikke seksuelt overførbare sykdommer.Mange kjønnssykdommer gir ikke symptomer, men sykdommen i seg selv kan likevel få alvorlige konsekvenser. Derfor bør du teste deg jevnlig.kk.no har samlet informasjon om flere seksuelt overførbare sykdommer. Her får du vite hvordan det smitter, hvor vanlig det er, hvordan du merker det og hva en eventuell behandling består i. Les mer om klamydia Les mer om herpes Les mer om kjønnsvorter Les mer om HIV/aids Les mer om gonoré Les mer om hepatitt B, flatlus, syfilis og skabb (Kilder: Folkehelseinstituttet, Olafiaklinikken , Klinikk for seksuell opplysning og Hivnorge.no )

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer