Dyr

Noen sørger mer over kjæledyr enn familiemedlemmer

For enkelte er hunden den som står en nærmest.

EN FIRBEINT VENN: Forholdet til kjæledyret kan være vel så nært som til enkelte familiemedlem, og dermed kan også sorgen over dem når de dør blir større. Foto: NTB Scanpix
EN FIRBEINT VENN: Forholdet til kjæledyret kan være vel så nært som til enkelte familiemedlem, og dermed kan også sorgen over dem når de dør blir større. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Når et kjæledyr dør kan mange oppleve en sorg som kan sammenlignes med den samme sorgen man opplever når en venn eller et familiemedlem går bort.

Det er helt normalt, sier eksperter til KK.no.

- Mange lever tettere med dyret sitt enn med noe annet individ, dermed er det ikke rart at dyret blir behandlet som et familiemedlem, sier klinikksjef Åshild Roaldset ved Institutt for sports- og familiedyrmedisin, NMBU Universitetsdyresykehuset.

Når kjæledyret dør - enten det er en hund, hest, katt eller papegøye - kan tiden etterpå føles tøff. Spesielt dersom du har vært med på å bestemme at dyret må avlives.

- Det er helt naturlig å gå gjennom en sorgprosess når du mister et kjæledyr. Det er da viktig for eier både å vite at avgjørelsen de har tatt er riktig, og at det er naturlig å gå gjennom en prosess - akkurat som ved andre tobeinte familiemedlemmer, sier veterinær og dyrlege Elin Kristiansen ved Hønefoss Dyrehospital til KK.no.

LES OGSÅ: - Å miste et barn er en ensom sorg

Psykolog Ingvild Hurlimann forklarer at menneskelige relasjoner kan være vanskelige, og at vi ofte ikke tør å stille oss sårbare overfor hverandre.

- Det kan være lettere å være seg selv sammen med et kjæledyr, de vurderer oss ikke og aksepterer oss slik vi er, sier hun til KK.no.

Ved tap av et kjæledyr kan det for noen føles som om de mister den de var mest ekte overfor, om hvor tillitsforholdet var størst.

- Sorg er en refleksjon av hvor stor kjærligheten var - for noen kan dette oppleves svært tungt, og kanskje spesielt for de som var ensomme, følte dette båndet sterkere, og mindre komplisert, enn til noe annet menneske, sier Hurlimann videre.

LES OGSÅ: Disse dyrene må du se!

VENNSKAP: Uansett størrelsen på kjæledyret, kan tapet oppleves like stort. Foto: NTB Scanpix
VENNSKAP: Uansett størrelsen på kjæledyret, kan tapet oppleves like stort. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bevar de gode minnene

Dyrlege Elin Kristiansen ved Hønefoss Dyrehospital har erfart at det er viktig for den som har mistet kjæledyret å ha noen å snakke med tapet om:

- Vi som dyrleger og dyrepleiere, og som også er dyreeiere, vet at det er veldig godt da å ha noen som stiller opp og forstår. Det er også viktig å fokusere på de gode minnene og stundene man har hatt sammen, sakte men sikkert blir tapet lettere å takle - men det er helt greit å bruke den tiden man trenger på det.

Hønefoss Dyrehospital skriver på sine nettsider at som ved sorg over mennesker bearbeides sorgen over tapet av en firbeint venn over tid, og at det finnes flere sunne måter som kan hjelpe en å takle dette på:

 • Ikke la andre fortelle deg hva du skal føle, - ikke fortell deg det selv heller. Tillat deg å ha de følelsene du har uten å være flau. Det er helt i orden å være sint, gråte eller ikke gråte. Det er helt ok også å le og finne glede i hyggelige øyeblikk. De positive minnene er viktige å dra frem. Gå videre når du er klar.
   
 • Det kan hjelpe å snakke med andre som har mistet et kjæledyr. Prat også med dyrlegen din om det, - vi er selv dyreeiere og har både opplevd det selv og har mange rundt oss med samme erfaringer. Vi deler mange av dine følelser rundt kjæledyret ditt, - mange har vi blitt godt kjent med gjennom årene og blitt glad i vi også. Det kan være godt å dele minner og få trygghet i at avgjørelsen om å la kjæledyret få slippe var riktig. Mange trenger å snakke om dette etterpå. 
   
 • Lag en seremoni eller et minnested - å plante et tre eller lage et fotoalbum til minne kan hjelpe. Da har du noe som kan bringe frem de gode minnene og gå til når du har behov for det. Og som «feirer» livet til bestevennen.
   
TO GODE VENNER: For Didrik Pollestad fra Bryne katten Arvids dødsfall ekstra tungt, ettersom han ikke var forberedt på at kjæledyret skulle avlives. Eieren trodde bare katten skulle til dyrlegen for å få medisin. Foto: Privat / Didrik Pollestad
TO GODE VENNER: For Didrik Pollestad fra Bryne katten Arvids dødsfall ekstra tungt, ettersom han ikke var forberedt på at kjæledyret skulle avlives. Eieren trodde bare katten skulle til dyrlegen for å få medisin. Foto: Privat / Didrik Pollestad Vis mer
 • Pass godt på deg selv. Stresset det er å miste et kjæledyr kan være en stor psykisk påkjenning og fort tære på kreftene. Kom deg ut på tur, møt andre og gjør hyggelige ting. Få god søvn, spis sunn mat og vær aktiv. Aktivitet hjelper kroppen å skille ut endorfiner som gjør godt for humøret også.
   
 • Prøv å holde normale rutiner hvis du har andre dyr. Som nevnt kan andre dyr i familien også oppleve tapet og de kan bli påvirket av din sorg. Å holde ting i gang og kanskje øke litt på aktiviteten er godt for andre dyr i tillegg til deg selv.


LES OGSÅ: 6 grunner til å skaffe seg kjæledyr

Etter at dyret er dødt - enten gjennom avlivning på en klinikk eller som følge av en ulykke - må dyreeier kontakte hjemkommunen og følge kommunens regler dersom man ønsker å begrave dyret sitt selv.

Klinikksjef Åshild Roaldset forklarer:

- Dette er for å beskytte vannkilder og lignende. Dyr må begraves minimum 1,5 meter dypt, slik at de ikke blir gravd opp av ville dyr. De fleste dyrene blir kremert i våre dager. Noen ønsker å få asken tilbake i urne, eller for å spre den på et sted dyret hadde tilknytning til.

- Man blir så knyttet til dyret

En som kan skrive under på at sorgprosessen er reell, er Didrik Pollestad fra Bryne. Han har hatt katter siden han var liten, og har de siste 5-6 årene eid tre katter. I fjor mistet han katten Arvid, og for to uker siden gikk Gunnar bort.

- Det er svært tungt når sånne ting skjer. Man blir jo så knyttet til dyret, og det er akkurat som om det skulle vært et familiemedlem. Men samtidig er det jo en del av livet, sier han til KK.no.

Katten Arvid hadde Didrik hatt i seks år, mens Gunnar hadde vært en del av familien i hele 18 år. Didrik forteller at det var tapet av Arvid som var mest dramatisk, fordi han ikke var forberedt på at katten måtte avlives.

- Jeg trodde han bare skulle til legen for å få medisin, men han kom aldri hjem igjen. Det var tungt. Det viser seg at han blant annet hadde punktert en lunge. Mulig noen hadde kjørt på ham. Med Gunnar var det annerledes, for da hadde jeg hatt tid til å forberede meg på at han kom til å dø.

MARKERING: Da katten Arvid døde i fjor, markerte eier Didrik Pollestad dødsfallet ved en minneoppdatering på sosiale medier. Foto: Skjermdump Facebook
MARKERING: Da katten Arvid døde i fjor, markerte eier Didrik Pollestad dødsfallet ved en minneoppdatering på sosiale medier. Foto: Skjermdump Facebook Vis mer

Pollestad bekrefter at det kan oppleves like sterkt å miste et kjæledyr, som å miste en nær venn eller familiemedlem.

- Ja, absolutt. Man får jo et spesielt forhold til hverandre. Arvid kjente meg godt, og pleide å komme bort til meg, og trøste meg om jeg hadde det vondt eller var lei meg, sier han.

LES OGSÅ: 5 matvarer som kan være livsfarlig for kjæledyr

Brukte sosiale medier i sorgprosessen

Da katten Arvid døde i fjor, postet Didrik et bilde av ham på Facebook, som en siste hilsen til kjæledyret. Til KK.no forklarer han også at det ble en naturlig ting å gjøre i sorgprosessen.

- I disse dager er det jo helt normalt å dele private ting på sosiale medier. Det var ikke for å få sympati fra folk, men mer det å markere at det er slutt, og at livet nå må gå videre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer