Olje

«Nøkkelhull-mat» kan inneholde omstridt olje

At matvarer har nøkkelhull-merket er ingen garanti mot fravær av helseverstingen palmeolje.

PALMEOLJE: Halvparten av fettet i den er av det usunne slaget, men du finner den likevel i 1 av 10 produkter i matbutikken. Foto: Fotolia
PALMEOLJE: Halvparten av fettet i den er av det usunne slaget, men du finner den likevel i 1 av 10 produkter i matbutikken. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Planteolje er som regel sunne saker, men én av dem bør du styre unna - nemlig palmeolje.Det er verstingen blant matoljene. Den finnes i 1 av 10 matvarer, blant annet i kjeks, kaker, potetgull og friterte produkter.STOR GUIDE: Slik velger du riktig matoljeIdrettsfysiolog i Olympiatoppen, Ina Garthe, har i denne artikkelen uttalt at hun ønsker at bruken av palmeolje i maten forsvinner helt.

Full av usunt fett

Palmeolje har vesentlig mer mettet fett enn de fleste andre vegetabilske oljer og har en fettsyresammensetning som ligner meierismør:Smør inneholder 64 prosent mettet fett, palmeolje har 49 prosent.Mettet fett fører til økt kolesterolkonsentrasjon i blodet, og er dermed ugunstig for både barn og voksne.LES OGSÅ: Slik øker du det gode kolesteroletTil sammenligning finner du kun 7 prosent mettet fett i rapsolje og 14 prosent i olivenolje.TA TESTEN: Hva vet du om fett?Når palmeolje er såpass usunt skulle en anta at matvarer som inneholder det ikke får godkjentstempel gjennom etiketten «Nøkkelhullet», som er myndighetenes merkeordning for sunnere matvarer. Slik er det ikke.Nøkkelhullet betyr at matvarene som har fått merket er et sunnere alternativ i sin kategori - ikke nødvendigvis at produktet er sunt i seg selv.LES OGSÅ: Gi deg selv et oljeskift

«Nøkkelhullet» tillater palmeoljebruk

På Matportalen.no skriver Mattilsynet at nøkkelhullsprodukter kan inneholde palmeolje.«Men siden Nøkkelhullet setter begrensinger for totalt innhold av mettet fett vil ikke nøkkelhullsprodukter kunne inneholde store mengder palmeolje», står det.Og ifølge Mattilsynet er det heller ikke lett å vite om maten inneholder palmeolje eller ikke.LES OGSÅ: Bruker du riktig olje i maten? I en annen artikkel på Matportalen.no skriver de at «produsentane kan sjølv velje om dei vil merkje produkta med «palmeolje» eller «vegetabilsk olje» i ingredienslista. Begge delar er lovlege ut frå merkereglar som gjeld i både Noreg og EU».Likevel er det enkelte ting i ingredienslisten på produktene du kan se etter, som indikerer om de inneholder palmeolje eller ikke:

Sjekk dette

Stadig flere matprodusenter har innsett at palmeolje ikke er populært blant forbrukerne.De tydeliggjør det derfor i de tilfellene de ikke tar denne oljen i bruk. Står det for eksempel maisolje, solsikkeolje eller rapsolje på ingredienslisten er det et signal om at det altså ikke er palmeolje i produktet.LES OGSÅ: Sjekk hvilken potetgulltype som er minst usunnNoen garanti har du imidlertid ikke, så vil du være skråsikker på å unngå palmeolje i maten bør du ta direkte kontakt med produsenten og spørre hvilken oljetype som er brukt dersom produktet er merket med vegetabilsk olje.Om du ikke gjør det av helsemessige årsaker vil du kanskje gjøre det av samvittighetsgrunner:

Ødelegger regnskogen

Ifølge Regnskogfondet ødelegges enorme regnskogsområder hvert år for å gi plass til oljepalmeplantasjer. Regnskogen hogges og brennes for å fjerne all opprinnelig vegetasjon. Dette bidrar til at dyr og planter utryddes, og at mennesker som lever i og av regnskogen mister leveområdene sine.

Pålagt merking fra desember 2014

En gladmelding til slutt. Fra desember 2014 gjelder ifølge Mattilsynet nye felles merkeregler i EU og Norge.LES OGSÅ: Slik unngår du helseskadelig transfettReglene skal gjøre merkingen bedre for forbrukere. Blant annet blir bokstavene større og lettere å lese, kjøtt fra flere dyrearter skal merkes med opprinnelse og produsentene må oppgi hvilke type olje som er brukt, for eksempel palmeolje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer