Brus

Nordmenn drikker over 5 millioner liter Solo i påskemåneden

Dette bør du vite om appelsinbrusen.

SOLO: Nordmenn elsker påske - og hva er den vel uten Solo, kvikklunsj og appelsiner? Faktisk drikker nordmenn hele 5 millioner liter av appelsinbrusen i påske-måneden. Foto: Tone Ruud Engen
SOLO: Nordmenn elsker påske - og hva er den vel uten Solo, kvikklunsj og appelsiner? Faktisk drikker nordmenn hele 5 millioner liter av appelsinbrusen i påske-måneden. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Endelig er påsken her!

Og er det noen som setter pris på påsken, så er det nordmenn. Nå pakker vi med oss alt av skiutstyr og stuer hele familien inn i bilen for å reise på fjellet.

Der venter gode skiturer i fjellsolen, og hva er vel bedre enn en skitur uten kakao, appelsiner, Kvikk Lunsj - og ikke minst Solo?

For vi drikker mye appelsinbrus i påsketiden. Joakim Sande, daglig leder i Solo AS, kan fortelle at nordmenn drikker omtrent 5 millioner liter Solo i påskemåneden.

LES OGSÅ: Derfor må vi på legevakten i påsken

Inneholder litt mindre kalorier og sukker

Men hvordan er næringsinnholdet i brusen som er nordmenns påskefavoritt?

Den inneholder jo tross alt appelsin - kan den være litt sunnere?

- Solo med sukker er den brusen som inneholder minst kalorier per 100 gram og litt mindre sukker sammenlignet med annen sukkerholdig brus, sier Marie Brochmann, ernæringsfysiolog og ernæringsrådgiver ved ICON studio.

PÅSKE: Snarte er påsken her, og det er tid for flotte langrennsturer i påskesolen. Du bør imidlertid sørge for å pakke tursekken med riktig innhold, og ifølge ernæringsfysiologen bør brus komme i tillegg til vann. Foto: anzebizjan - Fotolia
PÅSKE: Snarte er påsken her, og det er tid for flotte langrennsturer i påskesolen. Du bør imidlertid sørge for å pakke tursekken med riktig innhold, og ifølge ernæringsfysiologen bør brus komme i tillegg til vann. Foto: anzebizjan - Fotolia Vis mer

- Ser man på kalorier, så innholder vanlig sukkerholdig Solo 41 kilokalorier per 100 gram. Annen brus ligger et sted mellom 40-45, sier Joakim Sande, daglig leder i Solo AS.

- Det at Solo også inneholder fruktjuice gjør nok at mange oppfatter Solo som sunnere en annen brus. Vi er imidlertid forsiktig med å omtale brus som sunt. Dette handler om nytelse, og er det en tid da det er lov å kose seg så er det i påsken. Vi anbefaler ellers å drikke Solo med måte, sier Sande til KK.no.

Ikke «sunt» med brus, uansett

Dette understreker også Brochmann, som forteller at brus med sukker generelt unneholder «tomme» kalorier - altså kalorier uten at det tilfører noen gode næringsstoffer til kroppen.

Med den store debatten omkring helseffektene av lettbrus, er det likevel enkelte som mener at dersom du først skal drikke brus, så bør du velge den med sukker.

Ernæringsterapeut Gunn-Turi Ådnegard Bennerholt har tidligere uttalt til KK.no at litt sukker og kalorier er bedre for deg - rett og slett fordi det er lettere for kroppen å ta inn og bedre enn kunstige tilsetningsstoffer.

LAG DIN EGEN: Hjemmelaget er alltid best - også når det gjelder drikke. Ved å lage appelsinbrusen selv reduserer du både kalori- og sukkerinnhold betraktelig. Blant ut to deler sprudlende mineralvann med én del appelsinjuic - og voila! Foto: Colourbox
LAG DIN EGEN: Hjemmelaget er alltid best - også når det gjelder drikke. Ved å lage appelsinbrusen selv reduserer du både kalori- og sukkerinnhold betraktelig. Blant ut to deler sprudlende mineralvann med én del appelsinjuic - og voila! Foto: Colourbox Vis mer

Og da er Solo en av de bedre valgene.

- Selv om det ikke er sunt, er sukker noe kroppen gjenkjenner lettere enn syntetiske stoffer. Og om en kan kalle noe innenfor denne sjangeren «sunnest», så vil det være Solo. Dette er fordi åtte prosent av brusen består av naturlig juice fra appelsiner, sier hun.

- Appelsinbrus inneholder noe fruktjuice fra appelsiner som skiller den fra annen type brus. Dette gjør noe med smaken som minner om appelsin og som kanskje er årsaken til at den ofte blir med i tursekken, forteller Brochmann.

LES OGSÅ: Dette gjør lettbrus med kroppen din

- Brus bør komme i tillegg til vannflasken

Men det er ikke dermed sagt at Solo er noen tørstedrikk - og det bør spesielt ikke være det eneste du har med i tursekken på dagens langrennstur.

- Når du er på tur vil jeg først og fremst anbefale vann som tørstedrikk. Hvis du har lyst på brus bør dette komme i tillegg til vannflaska, forteller Brochmann.

Hun forklarer at et enda bedre alternativ til appelsinbrusen er å blande ferskpresset appelsinjuice med for eksempel Farris (sjekk hvordan du kan lage din egen Solo her!). Dette gjør drikken raskt mye sunnere - noe som gjør at hjemmelaget generelt er et godt råd til tursekken.

- Ferdigprodukter er som regel fulle av sukker og andre tilsetningsstoffer. Hvis du lager det selv, slipper du dem, og du kan selv bestemme hvor søtt det skal være, har Jeanette Roede, ernæringsekspert og kommunikajsonssjef i Grete Roede AS, tidligere uttalt til KK.no.

INGREDIENSER: Ifølge ernæringsfysiologen inneholder Solo litt minst sukker per 100 gram, og litt mindre kalorier enn andre sukkerholdige brus-drikker. Foto: Tone Ruud Engen
INGREDIENSER: Ifølge ernæringsfysiologen inneholder Solo litt minst sukker per 100 gram, og litt mindre kalorier enn andre sukkerholdige brus-drikker. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Kan gi syreskader på tennene

Du bør likevel ikke glemme at brus generelt ikke er bra for tennene, og kan bidra til alvorlige syreskader - faktisk har studier sammenlignet effekten med narkotika

Dette skyldes først og fremst det høye syreinnholdet, som du heller ikke kommer unna i lettbrus, vann med smakstilsetning og sukkerfri saft.

Solo har en pH-verdi på 3,5, og kommer dermed under Cola som har en pH-verdi på 2,6. Det er likevel under tannpleierens anbefalinger på 4,5, så husk også på tennene dine i påskekosen.

Her ser du en oversikt over pH-verdien i en rekke varer:

KAN SKADE TENNENE: Enten du velger brus med eller uten sukker - eller faktisk også juice, så er det viktig å huske på at den lave pH-verdien kan bidra til å skade tennene dine. Foto: Fotolia
KAN SKADE TENNENE: Enten du velger brus med eller uten sukker - eller faktisk også juice, så er det viktig å huske på at den lave pH-verdien kan bidra til å skade tennene dine. Foto: Fotolia Vis mer
 • Farris: 6,0
 • Imsdal sportsvann 3,4
 • Imsdal lime: 3,5 – 4,0
 • Bonaqua lemon: 3,5 – 4,0
 • Olden skogsbær/markjordbær: 2,8
 • Imsdal solbær og jasmin: 3,3
 • Bonaqua silver lemon: 3,2
 • Farris lemon: 5,2
 • Earl Grey te: 5,
 • Kaffe: 4,8
 • XL-1: 4,0
 • Appelsinjuice: 3,8
 • Presset appelsin: 3,7
 • Solo: 3,5
 • Solo lett: 3,45
 • Eplenektar: 3,3
 • Husholdningssaft: 3,1
 • Champagnebrus: 3,1
 • Urge: 3,0
 • Pepsi max: 2,7
 • Coca-Cola: 2,6
 • Presset sitron: 2,4

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer