Facebook

Nordmenn elsker å snoke på nettet

Halvparten av oss har gjort det til vane å søke opp folk på nettet.

SNOKER: En ny undersøkelse viser at 44 prosent av nordmenn bruker søkemotorer og sosiale medier til å søke etter personer. Foto: Eric Audras / PhotoAlto
SNOKER: En ny undersøkelse viser at 44 prosent av nordmenn bruker søkemotorer og sosiale medier til å søke etter personer. Foto: Eric Audras / PhotoAlto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som googler en person før du skal treffe han/hun for første gang? Eller kanskje du bruker Facebook til å snoke litt i profilene til nye og gamle bekjentskap?

Da er du ikke alene.

En ny undersøkelse gjennomført av Opplysningen 1881 viser at nesten halvparten av nordmenn har gjort det til en vane å søke etter personer på nettet, skriver nyhetsbyrået Newswire.no (ekstern lenke).

44 prosent «snoker» på nett

Resultatene av undersøkelsen viste at hele 44 prosent av oss bruker søkemotorer (som Google) og sosiale medier (som Facebook) til å søke etter personer.

Og 28 prosent av oss gjør det hver eneste dag.

– Det er blitt helt vanlig å søke etter personer og informasjon om dem. Det dreier seg ikke bare om å spionere på en ekskjæreste eller å få vite hva naboen tjener, men for eksempel også om å stille best mulig forberedt til et møte i jobbsammenheng, sier Jan Erik Sørgaard, administrerende direktør i Opplysningen 1881, i forbindelse med undersøkelsen:

– Aktiviteten blir nok fortsatt sett på som snoking, selv om bruken sprer seg til arbeidslivet. Det er litt flaut, noe man ikke snakker høyt om.

LES OGSÅ: Slik blir du fin på Facebook

Også på nummeropplysningenBruker du Facebook og Google til å snoke?
Svært mange bruker nummeropplysningen for å finne informasjon dersom man har mottatt anrop fra ukjent nummer. Gjør du dette nå får du imidlertid enda mer info enn tidligere.

Søker du etter navn eller nummer på sms til 1881 får du nå treff på lenker til
eventuelle profiler vedkommende måtte ha på Facebook, Twitter, LinkedIn og Google+.


– Du får selvfølgelig ikke tilgang til lukkete profiler, men du kan for eksempel få knyttet et ansikt til navn og nummer. Det er informasjon som finnes åpent tilgjengelig på nettet, men vi gjør koblingene for deg, sier produktsjef Arne Rødseth i Opplysningen 1881.

Det er ingen ekstrakostnad for å bruke tjenesten, men går du inn på lenkene på sms-en, kommer de vanlige surfekostnadene du har hos mobiloperatøren.

LES OGSÅ: Slik avslører du nettdaten din

Ja, av og til
 
(35%)
Ja, hvertfall et par ganger i uka
 
(25%)
Ja, hver dag
 
(20%)
Svært sjelden
 
(13%)
Nei, aldri
 
(6%)

Vær obs på hva du legger ut

Over 2,5 millioner nordmenn profil på Facebook – med et gjennomsnittlig «vennetall» på cirka 250. Og stadig flere av oss bruker slike sosiale medier til å se hva som skjer i livene til bekjente.

– Utviklingen skjer på grunn av sosiale medier og fordi vi blir stadig flinkere til å bruke søkemotorer. Senest forrige helg overhørte jeg to unge kvinner som snakket om et nytt mannlig bekjentskap, hvor den ene sier «Hva, har du ikke googla han?», sier Øyvind Solstad, kommunikasjonsrådgiver for digitale medier i Carat, i anledning undersøkelsen.

Én ting som imidlertid blir enda viktigere i disse «snokedager», er at du tenker deg nøye om før du legger ut informasjon om deg selv.

– Vil du ikke at noe skal bli offentlig, ikke gjør det – så enkelt er det. Og post det i hvert fall ikke på nettet, sier Solstad.

Mer informasjon om hvordan du kan beskytte deg selv på nettet finner du på DinSide.no!

LES OGSÅ: iPhone gir deg lettere kviser

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer