MAGEPROBLEMER: Svært mange nordmenn er redde for at mageproblemer, som diaré og oppkast, skal ødelegge ferien deres, viser en ny undersøkelse.  Foto: Getty Images/Hemera
MAGEPROBLEMER: Svært mange nordmenn er redde for at mageproblemer, som diaré og oppkast, skal ødelegge ferien deres, viser en ny undersøkelse. Foto: Getty Images/Hemera Vis mer

Magetrøbbel

Nordmenn er livredde for magesykdom i ferien

Hele 45 prosent av oss er engstelige for å måtte tilbringe feriedagene på do, viser ny undersøkelse.

Publisert
Det er få ting som kan være like ødeleggende for ferieidyllen som å måtte tilbringe ti av 14 fridager på toalettet.

Og dette problemet - som forekommer spesielt ofte i mer eksotiske strøk, er faktisk det vi nordmenn frykter aller mest når vi skal ut på sommertur.

40.000 blir magesyke hvert år

Det er Infact (på vegne av Idoform) som har gjennomført en spørreundersøkelse i forhold til hva vi frykter mest i ferien. Og resultatene viste at 45 prosent av oss mener at det å bli syk, og da særlig magesyk, er den største trusselen mot sommerferielykken, står det i en pressemelding.

Nedturen ved å tilbringe feriedagene i dårlig tilstand, slår faktisk både nattestøy, tyver og dårlige hoteller ned i støvlene, og frykten for å bli syk er dessverre ikke ubegrunnet.

Over 4000 nordmenn må legges inn på sykehus i utlandet hvert år, og man regner med at det er minst 10 ganger så mange som får alvorlige problemer som følge av feriemage.

- Det er helt naturlig at folk er litt bekymret for diaré og sykdom i ferien. Det er naturligvis kun de sykeste som havner på sykehus, men det er realistisk at rundt 10 ganger så mange blir rammet av feriemage, forteller lege Hossein Banitalebi hos Hjelp24 NIMI (ekstern lenke):

- Dette betyr at så mange som 40 000 nordmenn blir rammet av mageproblemer på reise hvert år.

LES OGSÅ: Denne maten kan gi deg magetrøbbel

VASK HENDENE OFTE: God håndhygiene er spesielt viktig på ferie i utlandet - særlig hvis du er redd for å få mageproblemer.  Foto: colourbox.com
VASK HENDENE OFTE: God håndhygiene er spesielt viktig på ferie i utlandet - særlig hvis du er redd for å få mageproblemer. Foto: colourbox.com Vis mer

Flinkere til å ta forholdsregler

Bedervet mat, forurenset vann og dårlig hygiene er de vanligste grunnene til disse formene for sykdom. Og dessverre er det også slik at dersom en slik infeksjon er alvorlig nok, så kan du slite med etterfølgende av den i flere år.

På grunn av vår frykt for feriesykdom har vi imidlertid blitt langt flinkere til å ta forholdsregler før sommeren, og hele 78 prosent av oss svarer at vi gjør det før vi skal på ferie.

De mest fryktløse er kvinner og menn i alderen 30-44 år. 60 prosent av disse reiser på ferie overbevist om at de vil være friske som fisker gjennom hele oppholdet.

Grunnen til dette kan nok ha sammenheng med at disse personene er flinkest til å ta forholdsregler. 80 prosent i denne aldersgruppen oppgir nemlig at de er bevisste på problemet med sykdom, og forbereder seg godt før de drar ut på tur – gjerne da med et lite apoteklager i baggen.


LES OGSÅ: Rumler det mye i magen din?

God håndhygiene og probiotika er viktig

Og dersom du lurer på hva slags medisiner vi har med oss på tur, så er det (lite overraskende) smertestillende som ligger på topp (71 prosent). Plaster havner på en god andreplass med 66 prosent, mens antibac eller desinfiserende får 62 prosent.

Sist på listen havner imidlertid probiotika/melkesyrebakterier (19 prosent), som er det som gjør oss best rustet til å tåle magebesvær.

Er du redd for magesyke er nemlig optimal bakterieflora i magen (noe probiotika er med på å skape) viktig.

Det samme gjelder for antibak/renseservietter, som bidrar til god håndhygiene.

Flere tips til hvordan du unngår magesyke får du nedenfor:

• Start forebyggingen av reisemage for deg og resten av familien allerede 3 dager før dere reiser ved å få i dere melkesyrebakterier – gjerne LGG.
• Fortsett med å tilføre kroppen disse gjennom hele ferien.
• Vask hendene før hvert måltid og ha god håndhygiene gjennom dagen.
• Ved mangel på såpe og vann, anbefales bruk av desinfiserende vaskeservietter for å fjerne bakterier og virus.
• Unngå ferske melkeprodukter og iskrem hvis melken ikke er pasteurisert.
• Ikke spis kjøtt, fisk, skalldyr eller fjærkre som ikke er gjennomstekt eller -kokt.
• Drikk kun vann fra flaske som du åpner selv eller ser blir åpnet – og unngå isbiter.
• Spis kun rå grønnsaker og frukt som du selv skreller og skyller i flaskevann eller ser blir skrelt og skylt i flaskevann.

Mer informasjon om magesykdom, feriesykdom og andre helserelaterte problemer finner du også på Lommelegen.no!

LES OGSÅ: Se opp for denne bakteriefella

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer