Alkohol

Norske kvinner drikker mer enn før

Og det er særlig en alkoholtype vi får i oss mer av.

SKÅL: Ikke bare drikker vi mer alkohol, men vi drikker også oftere. Og selv om menn har vist seg å ha det største forbruket av alkohol gjennom årene, er det kvinners alkoholforbruk som har hatt den største økningen. Faktisk drikker unge kvinner i alderen 21 til 22 år hele 80 prosent mer enn kvinner på 29 og 30. Foto: Knut Wiarda - Fotolia
SKÅL: Ikke bare drikker vi mer alkohol, men vi drikker også oftere. Og selv om menn har vist seg å ha det største forbruket av alkohol gjennom årene, er det kvinners alkoholforbruk som har hatt den største økningen. Faktisk drikker unge kvinner i alderen 21 til 22 år hele 80 prosent mer enn kvinner på 29 og 30. Foto: Knut Wiarda - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helgefyll og dagsfylla, champagnefrokost og vinkvelder, after-ski og utdrikningslag — vi nordmenn har ikke problemer med fantasien når det gjelder å finne grunner til å feste.

Nå skal det jo sies at moderate mengder vin kan være sunt for kroppen. Tidligere studier har blant annet vist at et glass rødvin om dagen kan styrke skjelettet ditt og være godt for hjertet, og at vin faktisk kan sette fart på sexlivet ditt. Men nøkkelordet her er selvfølgelig måtehold.

Hvordan er ditt forhold til alkohol, mener du at det er innenfor normalen?

En tidligere studie viste nemlig at de fleste drikker langt mer enn de er klar over, selv om de anser seg selv som «moderate alkoholdrikkere». Andre studier viser i tillegg at det er flere kvinner enn menn dør som følge av alkoholmisbruk.

VIN OG ØL: En myte som går igjen er at inntak av vin og deretter øl blir krøll. Men er det egentlig slik? Foto: fotek - Fotolia
VIN OG ØL: En myte som går igjen er at inntak av vin og deretter øl blir krøll. Men er det egentlig slik? Foto: fotek - Fotolia Vis mer

Drikker mer vin enn før

En rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) fra 2011 viser at vi generelt drikker mer alkohol i dag enn vi gjorde før. I 1993 var den norske drikkeomsetningen på sitt laveste på mange år, og siden den gang har det bare økt. Faktisk har omsetningen økt med hele 40 prosent i perioden mellom 1995 og 2010.

Informasjonssjef i SIRUS, Erik Bull-Valen, tror dette både skyldes at vi har fått bedre råd og kan bruke mer penger på en rekke forbruksvarer, deriblant alkohol. I tillegg har også alkohol blitt mer tilgjengelig, siden vi blant annet har fått flere polutsalg og mange flere skjenkesteder enn vi hadde før.

Men det er ikke bare all slags type alkohol vi drikker mer av. Og det kan virke som vi har latt oss inspirere av franskmenn, italienere og annen middelhavskultur. Det er nemlig særlig vinforbruket vårt som har gått opp. Og tallene viser at vi ofte velger pappvin framfor flasker.

– Økningen i vinkonsumet kan også sees i sammenheng med at vi reiser mer og eksponeres for vinkultur og medienes vinanmeldelser. Dette er endringer som sannsynligvis har påvirket alkoholbrukere på alle forbruksnivåer, sier han til KK.no.

VIN TIL MATEN: Kanskje har vi har latt oss inspirere av franskmenn, italieneres mat- og vinkultur. Det er nemlig særlig vinforbruket vårt som har gått opp, og tallene viser at vi ofte velger pappvin framfor flasker. Foto: Minerva Studio - Fotolia
VIN TIL MATEN: Kanskje har vi har latt oss inspirere av franskmenn, italieneres mat- og vinkultur. Det er nemlig særlig vinforbruket vårt som har gått opp, og tallene viser at vi ofte velger pappvin framfor flasker. Foto: Minerva Studio - Fotolia Vis mer

Kvinners forbruk har økt mest

Alkohol er riktignok ganske dyrt i Norge, særlig sett i forhold til mange andre land. Men alkoholen er faktisk billigere for oss i dag enn den var for eksempel i 1995, og dette skyldes at vi gjennomsnittlig tjener mer penger i dag. Og med bedre råd er det lettere å unne seg litt mer kos enn før.

Det er kanskje ikke overraskende at studenter viser seg å drikke mer alkohol enn hjemmeværende kvinner på samme alder. Og på landsbasis viste det seg at unge kvinner i alderen 21 til 22 år drakk hele 80 prosent mer enn kvinner på 29 og 30.

Ikke bare drikker vi mer alkohol, men vi drikker også oftere. Og selv om menn har vist seg å ha det største forbruket av alkohol gjennom årene, er det kvinners alkoholforbruk som har hatt den største økningen. Og som regel er det vin vi velger å drikke.

Faktisk drikker vi vin oftere enn menn gjør, men så skal det sies at det er mennene som oftest havner på flatfylla. Så selv om vi kvinner drikker mer nå enn vi gjorde før, er vi ikke i nærheten av å være like ille som gutta.

COCKTAILS: En alkoholenhet tilsvarer ett glass vin, en liten øl, en rusbrus eller en drink med 4 cl sprit.  Foto: StefanieB. - Fotolia
COCKTAILS: En alkoholenhet tilsvarer ett glass vin, en liten øl, en rusbrus eller en drink med 4 cl sprit. Foto: StefanieB. - Fotolia Vis mer

Så mye kan du drikke

I Norge har vi ingen offisielle anbefalinger for daglig eller ukentlig bruk av alkohol, og det finnes heller ingen internasjonal enighet om grenseverdier for når det bør anses som risikofylt bruk. Men er du kvinne og drikker mer enn 14 alkoholenheter i uken, er du ifølge Verdens Helseorganisasjon definert som en storforbruker.

Men hva vil dette egentlig si?

En alkoholenhet inneholder omtrent 12 til 15 gram alkohol. Med andre ord tilsvarer dette ett glass vin, en liten øl, en rusbrus eller en drink med 4 cl sprit. Dette betyr at hvis du for eksempel drikker to glass vin hver eneste dag i løpet av uka, så er du rett på grensen til å bli ansett som en storforbruker.

Selv om Norske helsemyndigheter ikke har noen konkrete retningslinjer, anbefaler de at du bør drikke med måte og unngå å få høy promille.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer