Forskerne kjenner til en rekke risikofaktorer og den mest vanlige er en bestemt variant av et gen som finnes hos 15-20 prosent av oss.
Men studier for å senke risikoen for å rammes er stadig under utviklngen, og nylig ble det oppdaget store fordeler ved brokkoli som kunne bidra til å bekjempe sykdommen.
Nå har forskere i Sverige oppdaget en annen mulig behandling for sykdommen, skriver AlphaGalileo (Ekstern lenke).
LES OGSÅ: 8 gode grunner til å drikke kaffe
Løser opp de giftige proteinene
Forskere ved Universitetet i Lund har funnet ut at C-vitaminer kan ha flere egenskaper enn å øke forbrenningen og forhindre rynker.Behandling med vitamin C kan løse opp de giftige protein-aggregatene som bygger seg opp i hjernen til dem som er rammet av Alzheimers.
- Når vi behandlet hjernevevet til mus som hadde Alzheimerssykdom med vitamin C, kunne vi se at de giftige proteinene løste seg opp. Resultatene våre viser en tidligere ukjent modell for hvordan vitamin C påvirker amyloid plakk, forteller Katrin Mani, foreleser i molekylærmedisin ved universitetet i Lund til AlphaGalileo.
Hjernen til personer med Alzheimers inneholder klumper av det som kalles amyloid plakk, en ansamling av giftige protein-aggregater. Disse dreper nerveceller i hjernen og hukommelsessenteret i hjernen er det første området som blir angrepet.
LES OGSÅ: Slik bør du ta vitaminene dine
Vitaminet må ikke tas opp fra frukt
- Et annet interessant funn er at C-vitaminet ikke trenger å komme fra frisk frukt. I eksperimentene våre viser det seg at vitaminet også kan absorberes i større mengder fra for eksempel juice som har stått over natten i kjøleskapet, forteller Mani.Vitamin-C bidrar til oppbygging og vedlikehold av bindevevet i kroppen, og finnes også i sitrusfrukter, bær, brokkoli og grønn paprika.
Det er foreløbig ikke noen behandling som kan kurere Alzheimer, men forskningen er siktet mot behandlinger og metoder som kan forsinke eller lindre sykdomsforløpet ved å se på symptomene.
- Forestillingen om at C-vitaminer kan ha positiv effekt på Alzheimers er kontroversielt, men våre resultater åpner opp nye muligheter for forskning på Alzheimers, og de muligheter som tilbys av vitamin C, forteller Mani.
LES OGSÅ: Så mye vitaminer trenger du