Spiseforstyrrelse

Ny, farlig trend: Unge jenter sulter seg til modellår

Ønsker å få innhulte lår, akkurat slik som de tynne supermodellene har.

LIVSFARLIG: Jenter som slanker seg for å få innhulte lår risikerer å få spiseforstyrrelser og mangelsykdommer. Foto: All Over Press
LIVSFARLIG: Jenter som slanker seg for å få innhulte lår risikerer å få spiseforstyrrelser og mangelsykdommer. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Flere unge jenter har blitt så besatt av pinnetynne kjendiser at de nå har begynt å sulte seg for å få mellomrom mellom lårene, skriver Daily Mail.

Det er også blitt opprettet Twitter- og Instagram-kontoer som hyller den tynne looken, som kalles for «Thigh gap».

Dette har selvsagt skapt sterke reaksjoner i helsebransjen, og i fjor måtte blant annet moteikonet Alexa Chung fjerne et bilde av seg selv og moren fra Instagram, da hun ble anklagd for å være en «thinspiration», altså slankeinspirator, for sårbare unge fans.

LES OGSÅ: Kate Upton - motebransjens nye it-girl

EKSPERTEN: Tine Mejlbo Sundfør er klinisk ernæringsfysiolog. Foto: Anita Sælø
EKSPERTEN: Tine Mejlbo Sundfør er klinisk ernæringsfysiolog. Foto: Anita Sælø Vis mer
FARLIG TREND: Mange tyr til sosiale medier for å bli "tynninspirert". Det siste hotte er å ha mellomrom mellom lårene.  Foto: All Over Press
FARLIG TREND: Mange tyr til sosiale medier for å bli "tynninspirert". Det siste hotte er å ha mellomrom mellom lårene. Foto: All Over Press Vis mer

Risikerer benskjørhet og mangelsykdommer

KK.no har spurt Tine Mejlbo Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog, om hva som er så farlig med denne trenden.– Vel, det er flere punkter. Noen er sånn naturlig og genetisk - det skal sies. Men for de fleste skal man bli veldig tynn for å få dette hulrommet mellom lårene. Det kan føre til at kvinner mister menstruasjonen, noe som igjen påvirker benhelsen og gir et svakere skjelett, sier Sundfør.

Du kan rett og slett risikere å få benskjørhet i ung alder, advarer hun.

– Når du spiser så lite, som man må gjøre for å bli så tynn, er det vanskelig å dekke kroppens behov for næringsstoffer, vitaminer, mineraler og proteiner. Og hvis du holder på med dette for lenge kan du få mangelsykdommer, påpeker Sundfør og presiserer at det kommer an på hvor lenge man holder på.

Når kroppen får for lite næring, tærer det også på andre ting.

– Du blir uopplagt, irritabel, sliten, trøtt og får dårlig konsentrasjon. En nedsatt allmenntilstand kan i tillegg påvirke faglig utvikling, forteller den kliniske ernæringsfysiologen.


LES OGSÅ: Higer du etter å være tynn?

Ekstremt slanke hylles av motebransjen og bloggere

Det er også kjent at ekstremslanking kan øke risikoen for utvikling av spiseforstyrrelser, advarer hun:

– Du ser opp til et ideal som for oss andre hverken ser fint eller sunt ut, og begynner å få et usunt forhold til kropp og spising. Det er også verdt å tenke på at man da er med på å bygge opp under at dette er et ideal - at kroppsidealet ikke lenger er en naturlig form for kvinnekropp. Da normaliserer du at det er slik kvinnekroppen skal være - med innhulte lår.

Sundfør synes også at kvinneidealet som fremheves i mote- og bloggverden om dagen er veldig tynt, noe som igjen påvirker forbrukerne.

– Det er økt overopptatthet av skjønnhet og idealer som ikke er så forenelig med god helse. Det er helt ekstremt mye fokus om dette på blogger, Facebook og Instagram og dagen. Det eneste de skriver og legger ut bilder om, er hva de har spist, trent eller skjønnhetsstips, sier hun og forklarer:

– Det blir liksom et glansbildesamfunn når folk skriver om ting de ikke har fagkunnskaper om. Én ting er at de kan sikkert mye om mote og skjønnhet, men å kalle det for «mote og helse» blir helt feil. Det har ingenting med helse å gjøre!

LES OGSÅ: Hva er symptomene på spiseforstyrrelse?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer