Kaffe

Ny glad-effekt av kaffe funnet

En ny studie viser at drikken kan motvirke depresjoner.

KOS DEG MED KAFFEN: En ny studie viser at fire kopper om dagen kan redusere risikoen for depresjoner hos kvinner.  Foto: All Over Press
KOS DEG MED KAFFEN: En ny studie viser at fire kopper om dagen kan redusere risikoen for depresjoner hos kvinner. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er mange forskjellige meninger om hvilken effekt kaffe har på kroppen din.

Enkelte mener at du ikke skal drikke for mye eller for sent, spesielt med tanke på søvn - mens andre studier viser at kaffe kan redusere risikoen for kreft.

Selv om kaffe har sine fordeler, er det imidlertid ikke ubegrensede mengder du kan drikke, og det er flere tegn som forteller deg når du har fått nok.

Men hvis du holder deg til riktig mengde, viser en ny studie at kaffe faktisk kan motvirke risikoen for depresjoner hos kvinner, skriver Daily Mail (Ekstern lenke).

LES OGSÅ: Dette gjør frokosten supersunn

Drikk fire kopper om dagen

En ny studie viser at kvinner som drikker fire kopper kaffe eller mer om dagen reduserer risikoen for å bli deprimert med 20 prosent.

Hvis du er blant dem som syns at fire kopper om dagen blir i det meste laget, kan du trøste deg med at to til tre kopper fortsatt vil redusere risikoen med 15 prosent.

Dette viste en studie som ble utført på over 50.000 kvinner over ti år.

Teorien for at kaffe har denne effekten er at koffein reduserer virkningen av stoffet adenosin i hjernen. Dette stoffet kan få deg til å føle deg sløv, ettersom den sakker ned aktiviteten til nervecellene. Enkelte anti-depressive medisiner fungerer blant annet slik at de blokkerer dette stoffet.

Sjokolade og te ble også testet for sin virkning på dette stoffet, men koffein viste seg å ha en mye større virkning som følge av det høye innholdet av koffein.

LES OGSÅ: Hampfrø - den nye supermaten?

Kaffe kan også motvirke alzheimers

En tidligere studie viste at kaffe også kan bidra til å redusere risikoen for å bli rammet av Alzheimers.

Koffein sammen med en annen ukjent ingrediens gjør at forskerne ved University of South Florida mener kaffe er det nåværende beste alternativet for å beskytte mot hukommelsestap og Alzheimers.

Koffeinet i kaffe bidrar blant annet til å øke nivået av vekstfaktoren GCSF i blodet. Vekstfaktorene er proteiner som stimulerer cellenes vekst og utvikling, og disse nivåene er sterkt redusert hos mus med Alzheimers.

Men det kan likevel se ut til at ikke alle koffeinholdige drikker vil ha samme effekt.

Forskerne testet kaffe, koffeinfri kaffe og andre koffeinholdige drikker på mus, og det var kun kaffe som førte til at nivået av vekstfaktoren GCSF øker i blodet.

LES OGSÅ: Stressa? Ta en kopp kaffe

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer