Influensa

Ny oppdagelse kan knekke alle influensavirus

Forskere har funnet antistoffer med helt spesielle egenskaper.

SNUFS: Influensa er virkelig en av plagene vi helst skulle sluppet unna. Foto: All Over Press
SNUFS: Influensa er virkelig en av plagene vi helst skulle sluppet unna. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sommeren nærmer seg slutten, og det betyr dessverre at influensasesongen nærmer seg.

Hvert år pleier det å komme i hvert fall én runde med influensavirus som feier over landet. Det verker i kroppen, feberen raser, og du føler deg helt elendig. Ikke så hyggelig, eller hva?

Influensaen kan ramme oss alle, men de fleste klarer seg bra gjennom sykdommen og har visse triks for å lette symptomene. Det kan imidlertid gå hardt utover barn og eldre, og folk med luftveisproblemer.

Antistoffer med superegenskaper


Derfor er det en gladnyhet at forskere har funnet superantistoffer som skal kunne ta has på alle influensavirus. Det skriver Videnskab.dk.

De tre antistoffene skal kunne gi kroppen arsenalet den trenger til å nedkjempe influensavirus før vi rekker å bli syke. Målet er nå å utvikle en generell influensavaksine som skal hjelpe mot alle typer influensa. I dag kan influensavaksinene bare forebygge visse virus - og som kjent dukker det opp nye influensavirus hele tiden, siden viruset raskt muterer og utvikler seg til å stå imot vaksinene som finnes i dag.

Danske Nick Laursen ved forskningsinstituttet The Scripps Research Institute i USA forklarte til Videnskap.dk at antistoffene angriper deler av overflateproteinet til influensavirusene som er likt uansett om viruset muterer eller ikke, og dermed blir de ødelagt.

Lenge til ny vaksine kommer

Vi må dessverre helle litt kaldt vann i hodet på dere som nå håper dere har hatt influensa for siste gang. Det vil nemlig ta flere år før forskerne klarer å utvikle en influensavaksine med disse nye antistoffene. Så enn så lenge er det bare å prøve å unngå å bli smittet - selv om det kan være vanskelig.

Og skulle du bli rammet, er dette rådene fra legene i Lommelegen.no:

  • Ro og hvile. Du bør ta det med ro, hvile godt og sove mye.
  • Vær forsiktig med febernedsettende medisin. Husk at feber antakelig hjelper til med å drepe virus. Dersom du er plaget av feberen og føler deg dårlig, bør du ha lite på deg og eventuelt ligge uten dyne. Reduser temperaturen i rommet. Hvis du har feber over 39-40° C og har det vondt kan febernedsettende tabletter, stikkpiller eller mikstur være nyttig.
  • Drikk nok. Hvis du har feber, trenger du å drikke mer enn ellers.
  • Influensamedisin? Influensamedisinene Relenza og Tamiflu kan redusere tiden du er syk, men forutsetningen er at du begynner å ta dem tidlig nok.
  • Gå til lege? Kontakt lege ved dårlig allmenntilstand, ved feber som varer lenge (f. eks. over en uke), ved feber som kommer tilbake etter først å ha gått tilbake og hvis du har mistanke om lungebetennelse (tung pust, smerter i brystkassen).
  • Bruk nesedråper og hostesaft. Ved tett nese kan du bruke nesedråper, og ved irriterende tørrhoste kan du ha nytte av hostesaft.
Merk! Lommelegen.no og KK.no eies begge av Aller Media.

Les også:
Influensa er faktisk verst for menn
Influensa: Syv skjulte bakteriebomber

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer