Helse & Livsstil

Ny pollenrekord

Det er rekordmye pollen nå. – Hold deg inne med vinduene lukket, er rådet fra Norges Astma- og Allergiforbund.

Ny pollenrekord
Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Caroline Drefvelin- Indre Østlandet haren all time high. Det har aldri vært målt så høye verdier siden pollenvarslingen startet i 1976, sier informasjonskonsulent Torhild Fahle i Norges Astma- og Allergiforbund.

Vanligvis rapporterer forbundet om svak, moderat og kraftig spredning. Kraftig spredning betyr mer enn 100 pollenkorn per kubikkmeter luft. På Ringebu er det nå målt 4400 pollenkorn. Også på resten av Østlandet og Sørlandet er det målt ekstreme verdier. I Oslo har verdiene ligget på et gjennomsnitt rundt 2500. Også de nordligste fylkene opplever mer pollen enn vanlig.

- Troms og Finnmark harbeskjeden spredning, mens Nordland har moderat spredning. Også dette er ekstremt, for vanligvis starter ikke sesongen før i slutten av mai, sier Fahle til kk.no

Hun har følgende råd til pollenallergikerei:

- Du må gardere deg innendørs og ikke lufte, selv om det er vanskelig i varmen, sier Fahle.

Hvis du må ut, råder hun deg til å bruke solbriller og caps for å beskytte håret. Når du kommer inn igjen, bør du skylle håret og skifte til nye klær.


Rundt 300 000 nordmenn bruker medisiner mot pollenallergi, men man regner med at hele 900 000 er plaget i større eller mindre grad. Flere av disse kan nå komme til å trenge medisiner.


LES MER:
 • Gode råd mot pollenplager

  Ny pollenrekord
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer