Trening

Ny start

Treningsekspertens guide til å starte på ny frisk.

Ny start
Publisert
Sist oppdatert
Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS. Hun er treningsspaltist for KK på både nett og papir, og også svarer på leserspørsmål i begge fora.

Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no.Tidligere spalter fra Jill:

 • Sommer og latskap
 • Sommeren er fremdeles til stede i fullt monn, og godt er det! Men et sted lengst bak i hjernen begynner du å forberede deg på en ny høst - tilbake til de vanlige dagene. Det er ikke nødvendigvis så ille å komme seg tilbake i hverdagen etter en slik ekstrem sommer (i alle fall for Østlandet). Da jeg syklet datteren min til barnehagen i dag og siden gikk på jobb var det nesten med lettelse. Tanker om alt som skal gjøres utover høsten, om hva vi skal ha til middag, og om når jeg skal legge inn noen treningsøkter denne uken, er velkomne hverdagsfunderinger. Rutiner er slett ikke så verst.Starten på hverdagen etter sommeren gir også mulighetene for en ny start. Og jeg snakker selvfølgelig om trening. Det er ikke så farlig om du ikke har trent regelmessig hele sommeren, for nå er det på tide å sette i gang på nytt! Veldig mange mennesker begynner å trene (eller spise sunt) etter sommeren. På SATS merker vi en markant økning i antall nye medlemmer i august og spesielt september hvert eneste år. Du tenker sikkert at «jada, de begynner, også gir de seg etter et par måneder». Det stemmer også for en del. Men det trenger ikke å være tilfellet for deg – om du forbereder deg på riktig måte.Når du skal begynne, igjen eller for første gang, å trene så gjør du en livsstilsforandring. Det er alvorlige saker selv om det ikke føles sånn. Som nevnt over er vi alle vanedyr. Rent intuitivt trives vi best med det vi er vant til, og i tillegg er vi naturlig late. Treningen kommer da inn som et fremmedelement, og selv om du er gira og klar nå, vil det komme en periode etter nybegynneriveren når engasjementet faller og du egentlig har lyst til å gjøre alt annet enn å trene. Det er fordi trening ikke er en del av den innarbeidede livsstilen din.Det tar tid og disiplin å forandre livsstil. Det gjøres på følgende måte:
 • Legg en plan. Bestem deg for hva du skal gjøre, hvor ofte, eksakt når og eventuelt sammen med hvem.
 • Sett deg mål. Hva med minst en treningsøkt hver eneste uke, men gjerne tre om det går. Unngå for ambisiøse mål, lever heller over egne forventninger!
 • Vær forberedt på sprekk. Alle sprekker når de endrer seg. Blås i dagene (ukene) du har droppet treningen og fortsett som om ingenting har hendt.
 • Vær forberedt på motivasjonsfall. I blant er det greit å ikke ha lyst, men gjennomføre allikevel. Gevinsten kommer alltid i form av superfølelse etter trening.
 • Tenk på trening som et livsprosjekt, ikke en kur. Kur er ut, livsstil er inn. Forandringene du gjør skal være overkommelige slik at du kan fortsette med dem i overskuelig fremtid
 • Belønn deg selv. Sett milepæler (to måneder, et halvt år…) og belønn deg selv med nytt treningstøy eller noe annet gøy.
 • Hold deg til planen.
 • Startskuddet har gått. Det er opp til deg å gjøre denne høsten til ditt vendepunkt. Bruk følelsen av ny start til å skaffe deg en varig treningsvane.Jill Jahrmanntreningsekspertjill@kk.no

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer