Fakta om Regjeringensnye sykelønnsordning
Når du er syk fra jobben, må arbeidsgiver dekke 20 prosent av alt sykefravær opp til 6 måneder, og 10 prosent av fravær mellom 6 og 12 måneder.Allerede etter de 16 første fraværsdagene må arbeidsgiver betale sin andel etter den nye ordningen. Staten kan spare 2,5 milliarder neste år, dersom ordningen blir vedtatt. Uten den nye ordningen er Statens utgifter beregnet til 26,5 milliarder kroner. Med den nye ordningen kommer totalen på 24 milliarder kroner, altså må arbeidsgiverne betale 2,5 milliarder mer enn nå. Både NHO og LO frykter at Stoltenberg-regeringens forslag til ny sykelønnsordning vil føre til dårligere kår på arbeidsmarkedet for kvinner, funksjonshemmede og andre grupper med potensielt høyt sykefravær.
Klikk her for oversikt over sykefraværetRegjeringen ønsker at arbeidsgiverne i privat og offfentlig sektor skal delta på et utvidet spleiselag på regningen for sykefraværet. Det vil koste bedriftene 2,5 milliarder kroner mer fra 2007. Arbeids- og inkluderingsminster Bjarne Håkon Hanssen gjør dette for å kutte Statens utgifter, samtidig som han håper det vil redusere sykefraværet totalt sett.
- Dette er en oppskrift på utstøting av dem som ikke kan jobbe 100 prosent. Ansatte som gir risiko for økt fravær, for eksempel kvinner og eldre, kan bli rammet. Det bryter mot avtalen om inkluderende arbeidsliv, sier direktør Hilde Charlotte Solheim i NHO Reiseliv til kk.no.I bedrifter som har inngått avtale om inkluderende arbeidsliv (IA) har de ansatte blant annet utvidet rett til egenmelding og å benytte aktiv sykemelding.
Les om avtalen for inkluderende arbeidsliv her.Solheim frykter også at sykefraværsutsatte grupper vil tape i konkurranse med strømmen av arbeidstakerne fra de nye EU-landene. - Et tilbakeslag for likestillingen, er dommen Marte Svarstad Brodtkorp i Advokatene Brodtkorp og Gerdts feller over Regjeringens nye forslag. Hun mener resultatet blir at små bedrifter ikke vil våge å ansette kvinner.- Vi kan ikke risikere å ansette noen som blir dårlige ved svangerskap, eller som må være hjemme med syke barn, sier Svarstad Brodtkorp til Dagbladet.
- Mange kvinner har kortere fravær fra jobb når de er gravide og i småbarnsfasen. Når kostnadene nå veltes over på arbeidsgiver, risikerer vi også at kvinner taper i kampen om jobbene, sier KKs sjefredaktør Bente E. Engesland. Hun viser til at flere arbeidsgivere i dag sier at særlig små bedrifter vil vegre seg for å ansette kvinner med den nye sykelønnsordningen.
- Den mest dramatiske økningen i sykefraværet er også innen helsesekstoren, der arbeidspresset og belastningene er store, påpeker Engesland.
KKs sjefredaktør er enig i at det høye sykefraværet i Norge er et stort samfunnsøkonomisk problem. Men det er viktig å se på flere alternativer. - Det er ikke bra for klimaet i arbeidslivet at en så stor omveltningen kommer som en bombe, mener Engesland.