- Gange er i seg selv en flott aktivitetsform på lavt til middels intensivt nivå. Med vogn og noen motbakker kan det raskt klassifiseres som middels pluss. Foto: Colourbox.com
- Gange er i seg selv en flott aktivitetsform på lavt til middels intensivt nivå. Med vogn og noen motbakker kan det raskt klassifiseres som middels pluss. Foto: Colourbox.com Vis mer

Trening Etter Fødsel

Nybakte mødre går mest

Norske babymødre ligger ikke på latsiden.

Publisert
Sist oppdatert
Du har helt sikkert sett dem, mammaene som triller rundt på dagtid – gjerne fem i samme slengen, som snakker høylytt om amming og bleier, og som bruker hele bredden på stien eller veien (undertegnede kritiserer ikke, og har selv syndet her!). Det er et kunststykke å komme seg forbi.

Men dette er ikke så rart, for en ny undersøkelse viser at norske mammaer er kjempe glad i å gå. Hvert år tilbakelegger småbarnsmødre tusenvis av trillekilometer bak barnevognen.

De finske mammaene går foran, men hakk i hæl følger de svenske og norske. Og 40 prosent av alle kvinnene går over tre kilometer hver dag, ifølge undersøkelsen som analysebyrået InFact har utført for Masai Scandinavia.

– Dette viser at dagens nybakte mødre ikke ligger på latsiden, men tvert i mot vil ut og gå, og komme seg i form igjen etter fødselen, sier Finn Georg Kristoffersen, fagansvarlig i Masai Norge.

Han forteller også at det er de yngste mødrene mellom 18 og 25 år som går både oftest og lengst i alle landene. Og ikke overraskende ønsker mange av disse også å få tilbake formene sine, i tillegg til å komme i form igjen, sier han.

Les også:
Gjør gårturen til en kalori-killer
Trening med småtasser
Slanke bør også trene
Les mer om slanking etter graviditet på Lommelegen

Noen går fem ganger om dagen

Undersøkelsen viser videre at:
  • Halvparten av mødre mellom 18 og 25 år triller barnevognen en til to ganger i løpet av dagen.
  • 6,3 prosent av mødre mellom 18 og 25 år triller tre til fire turer i løpet av dagen, og 1, 6 prosent triller fem turer eller flere.
  • I aldersgruppen 26-35 år triller cirka halvparten en til to turer om dagen.
  • I aldersgruppen 18-25 år tilbakelegger cirka 30 prosent en til to kilometer med vognen i løpet av dagen. Like mange går tre til fem kilometer per dag. Hele 20 prosent går over fem kilometer.
  • I aldersgruppen 26-35 år går 38,5 prosent en til to kilometer per dag, og 28 prosent går tre til fem kilometer.
  • Undersøkelsen viser også at 39 prosent av 18-25 åringer og 45 prosent av 26-35 åringer med barn ikke går noen turer i løpet av dagen.
Les også: Trening for den travle

Trilling kan gjøre en stor forskjell

Ifølge fysioterapeut og treningsekspert Jill Jahrmann, er det bare forelder for nybakte mødre å forflytte seg med vogn.

- Gange er i seg selv en flott aktivitetsform på lavt til middels intensivt nivå. Med vogn og noen motbakker kan det raskt klassifiseres som middels pluss. I en normal, stresset hverdag beveger de fleste seg litt for lite, så denne barselgåingen kan gjøre en stor forskjell, sier Jahrmann.

Hun utdyper:

- La oss si at du tilbakelegger en drøy halvtimes tur i friskt tempo fire ganger hver uke. Da vil det ukentlige kaloriforbruket ditt øke med 800-1000 kcal. Det er ganske mye.

Trill mer effektivt

- Hva er ditt forslag til de som vil øke gevinsten av trillingen?

- Gå målrettet i kupert terreng og sett opp tempoet. Øk trilleturen til 60 minutter. Om du tilbakelegger fire slike turer hver uke er du fort oppe i en økning på 1800-2000 kcal hver uke. En tilleggseffekt når pulsen øker og hjertet banker er at du forbedrer kondisjonen din, og det er en effekt vel verdt å ta med seg. Med bedre kondisjon får du nemlig en mer effektiv "motor" som forbrenner mer hver eneste gang du trener - en slags positiv spiral, sier hun og minner om å bruke klær du kan svette i.

Hun legger til at ved trilling på flate vil forbruket være omtrent som ved normal gange. Økningen kommer først ved kupert terreng fordi det da vil koste mer å skyve vekten av vognen mot tyngdekraften i motbakke og holde igjen vognen i utforbakkene. Denne økningen er ganske stor, men selvfølgelig avhengig av tyngden på vogn, barn og tilbehør.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer