Joggesko

Nye joggesko: Tykk eller tynn såle?

Det handler om å finne sko man trives i, og ikke gjøre innkjøp joggesko så komplisert.

JOGGESKO: Ekspert mener det er veldig typisk at når et produkt først blir snakket varmt om, så blir folk med en gang påvirket til å kjøpe det samme. FOTO: NTB Scanpix
JOGGESKO: Ekspert mener det er veldig typisk at når et produkt først blir snakket varmt om, så blir folk med en gang påvirket til å kjøpe det samme. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har helt sikkert sett sko med skyhøye såler opptil flere ganger i løpet av de siste årene, enten på treningssenteret eller utendørs. «Hoka»-skoene har vært spesielt populære den siste tiden, og finnes i både helt svarte, helt hvite og med masse farger - noen ser nesten litt platå-aktige ut.

Denne trenden er forøvrig stikk i strid med den barbeint-bølgen som herjet landet for noen år tilbake. Såkalte «barfotsko» ble plutselig superpopulære blant treningsentusiaster, og flere mosjonister sverget til slike joggesko, som er laget for å gjenskape følelsen og effekten av å løpe barbeint.

– Slipp føttene fri, det er det beste du kan gjøre. Det har universitetslektor i biomekanisk terapi ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Terja Haugaa, tidligere sagt til KK.

Han fortsatte:

- Noe av problemet i dag er at skoindustrien jobber mye med å lage sko som er for myke. De produserer joggesko og tursko med for mye demping slik at du ikke får aktivisert muskelvenepumpene og musklene under foten. Disse musklene trenger å bli utsatt for stimuli hele tiden for å opprettholde styrken i foten.

LES OGSÅ: Vet du hva dette klistremerket på skoene betyr?

Mye demping

- Men når det er så mange helsefordeler ved å gå barbeint. Hva er det egentlig som er så spesielt med joggesko med så mye demping, da?

Butikkmedarbeider hos Løplabbet Pilestredet, Marit Kollstuen, sier til KK at hun har jobbet i sportsbutikken i fem år, og kan bekrefte at det blir solgt mye mer sko med demping nå enn da hun startet. Hun sier at spesielt «Hoka»-skoene har tatt av de siste årene, men at det er vanskelig for henne å anbefale enten tynn eller tykk såle - eller kun én type joggesko.

- Jeg vil være forsiktig med å anbefale hva folk trenger, og mener ikke at verken Hoka eller annen sko med tykk såle nødvendigvis er bedre enn noe annet. Hvilken type joggesko du trenger avhenger hva slags aktivitet du skal gjøre. Er planen å løpe lange distanser er det kanskje en fordel å ha mye demping, sprinter man mye eller løper intervaller, foretrekker de fleste tynne og lette sko, sier hun.

Valg av joggesko bør stemme overens med løpsmengden og løpestilen din. Folk flest anbefales å kjøpe joggesko med stabil hælkappe, med god demping og en såle med godt grep under.

Det Kollstuen tror mange liker med for eksempel Hoka-skoene er at de er behagelige på grunn av all dempingen, og samtidig føles lette som fjær på foten. Hun sier at det sånn sett er en trygg sko å bruke, og passer på generell basis til flere aktiviteter.

- For føtter med «spesielle behov» kan det være nødvendig med en spesialtilpasset såle, det har osteopat/fysioterapeut ved Stadionpark Klinikken i Stavanger, Anders Knudsen, tidligere sagt til KK.

Designet for lange løp

Rune Solheim, daglig leder og personlig trener i Mykje Meir, løper selv mellom 10-13 mil i uka og sier til KK at han blant annet bruker Hoka-sko innimellom. Den modellen han har er designet for lange løp på hardt underlag, derav dempingen, men han er enig i at de aller fleste kan bruke denne typen sko.

- Hva mener du man bør man tenke på når man går til innkjøp av nye joggesko?

- Først og fremst: Dra til en butikk hvor de har peiling på sko. Spør om du kan få 4-5 alternativer til gode joggesko, og velg de som er best å løpe i. Det handler om å finne sko man trives i, og ikke gjøre det med innkjøp joggesko så komplisert. Noen liker mye demping og andre liker tynne såler - det varierer veldig. Dessuten trenger man ikke å låse seg til kun ett merke, sier Solheim.

Det handler om hvor mye man løper, hvilken økt man skal ha, hvor mye respons man vil ha i skoen og hvor mye demping man ønsker.

Populært

Solheim trekker frem at det er veldig typisk at når et produkt først blir snakket varmt om, så blir folk med en gang påvirket til å kjøpe det samme.

- Vi kjøper uten tvil ting det prates opp om - nesten uavhengig av hvor bra det er eller ikke. Det er klart at popularitet også kan være en medvirkende årsak til at folk ha sko med demping.

Lette på foten

Tidligere mellomdistanseløper og redaktør for magasinet «Friidrett & Skisport», Kristin Roset, sier seg enig med Solheim.

- Man må velge type etter hvilke mål man har med treningen.

LES OGSÅ: Skoene du bør bruke på spinning

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer