Spontanabort

Nye kjemikalier kan øke risikoen for abort

16 prosent større sjanse for å spontanabortere, hevder studie.

SPONTANABORT: Minst hver fjerde graviditet ender i spontanabort. Nå mener danske forskere at de kan ha funnet ut at nye kjemikalier kan øke risikoen. Foto: NTB Scanpix
SPONTANABORT: Minst hver fjerde graviditet ender i spontanabort. Nå mener danske forskere at de kan ha funnet ut at nye kjemikalier kan øke risikoen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: En spontanabort kan være en vond og tøff opplevelse, selv om det er svært vanlig.

Ifølge Norsk helseinformatikk ender sannsynligvis 50 prosent av alle befruktede egg i spontanabort, og minst hver fjerde graviditet går galt.

Det er mange og sammensatte årsaker til dette, og ofte er det ikke noe man kunne gjort annerledes for å unngå spontanaborten.

Gjennom forskning kan man imidlertid finne ut om det er mer enn det vi allerede vet om, som kan øke risikoen. Det mener danske forskere at de nå har funnet.

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til spontanabort

PFNA og PFDA

En dansk studie antyder at kvinner med høyere nivåer av hormonforstyrrende stoffer i blodet, kan ha opp til 16 ganger økt risiko for spontanabort.

Kvinnene i studien som spontanaborterte, hadde høyere nivåer av spesielt to hormonforstyrrende stoffer:

  • Perfluorononanoic acid (PFNA).
  • Perfluorodecanoic acid (PFDA).
KJEMIKALIER I KLÆR: De hormonforstyrrende stoffene finnes blant annet i klær og kan være vanskelig å unngå, siden vi sjelden vet hvilke klær som inneholder større mengder.  Foto: NTB Scanpix
KJEMIKALIER I KLÆR: De hormonforstyrrende stoffene finnes blant annet i klær og kan være vanskelig å unngå, siden vi sjelden vet hvilke klær som inneholder større mengder. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nivåene av hormonforstyrrende stoffer ble målt hos et utvalg gravide. Senere ble blodprøvene av de som mistet, sammenlignet med blodprøvene av de som ikke mistet.

Studien er en del av prosjektet Odense Børnekohorte, hvor i overkant av 2550 danske barn skal følges fram til de er 18 år, og ble nylig publisert i den amerikanske medisinske databasen US National Library of Medicine National Institutes of Health.

Barna i studien skal nå blant annet følges opp for å se om og hvordan hormonforstyrrende stoffer de ble utsatt for i fosterlivet, påvirker dem.

LES OGSÅ: Så lenge kan vi få barn

Brukes i møbler og klær

Hormonfremkallende stoffer som PFNA og PFDA brukes blant annet i møbler og klær. Da Forbrukerrådet nylig testet barnejakker, viste det seg til eksempel at samtlige jakker inneholdt stoffer som PFNA og PFDA.

I et blogginnlegg skriver fagdirektør i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord, at stoffene er så vanlige å bruke at de fleste av oss har dem i oss.

- Stoffgruppen har vært brukt ukritisk i årtier i en lang rekke produkter og brukes fortsatt i klær, matemballasje, skismøring, sko og møbler, for å nevne noe.

At bruken av stoffene er utbredt, påpeker også forskerne bak studien.

- Dette er stoffer som finnes overalt, de brukes for eksempel til overflatebehandling av møbler, i popcorn og i løpetøy, sier professor og førsteforfatter av den danske studien, Tina Kold Jensen fra Miljømedicin på Suddansk Universitet til Dagens Medisin.

KJEMIKALIER I MØBLER: Stoffene som ble testet, vet man blant annet at brukes i overflatebehandling av møbler.  Foto: NTB Scanpix
KJEMIKALIER I MØBLER: Stoffene som ble testet, vet man blant annet at brukes i overflatebehandling av møbler. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Forsker Kristine Gutzkow ved Folkehelseinstituttet sier til Dagens Medisin at Norge ønsker å stanse utslippene av stoffer som PFNA og PFDA.

- Vi har vurdert flere studier av PFOA, som ligner på PFNA. PFOA er nå forbudt i Norge, og man jobber også for at det skal bli forbudt i EU, sier hun.

Gutzkow forteller videre at flere studier viser at PFOA er skadelig for reproduksjonen hos mus, men at den danske studien er den første som antyder at PFNA og PFDA kan øke risikoen for spontanabort hos mennesker.

Hun understreker imidlertid at studien er liten, at det derfor trengs flere studier før man konkluderer.

- Jeg synes ikke denne ene studien gir gravide grunn til å bli veldig bekymret, sier Gutzkow.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer