Fett

Obs - dette er faktisk fettbomber

Her gjelder det å ikke overdrive.

GODT, MEN FETT: Avokado og macadamianøtter inneholder sunt fett, men heller ikke det bør du innta ubegrensede mengder av. Foto: Thinkstock
GODT, MEN FETT: Avokado og macadamianøtter inneholder sunt fett, men heller ikke det bør du innta ubegrensede mengder av. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Umettet fett er sunt, mettet fett er usunt, og transfett er fy-fy.TA TESTEN: Hva vet du om fett?Selv om umettet fett er sunt betyr det ikke nødvendigvis at du bør spise ubegrensede mengder av matvarer som inneholder det; kalorier er kalorier. Noen ganger er det imidlertid ikke åpenbart at en matsort er kaloritung. Vær obs om noe av dette havner på fatet ditt.

Nøtter

Macadamianøtter inneholder 77 gram fett per 100 gram nøtter.Aller først skal det sies at nøtter inneholder mange næringsstoffer som er bra for deg. Og det er forskjell på fett, fettet i nøtter er av det gode slaget. Imidlertid har noen nøtter, som macadamianøtter, svært høyt fettinnhold. Bedre alternativer er: Cashewnøtter eller peanøtter. Begrens deg imidlertid til et par håndfuller i uka. Sjekk næringsinnholdet i ulike nøttetyper.

Majones

Vanlig majones inneholder omtrent 80 gram fett per 100 gram vare.Majones er heldigvis noe du vanligvis bare bruker litt av iblant, for å smaksette den egentlige maten. Fettinnholdet er likvel ekstremt høyt, så styr unna om du klarer.Gode alternativer: Fettfattig dressing, yoghurt, eller cottage cheese.

Kaffehvitt

Det hvite pulveret som skal fungere som erstatning for fløte er proppet med mettet fett, altså den typen fett som ikke er bra. Dropp det.Godt alternativ: Lett- eller skummet melk. Har du ikke et kaldt sted å oppbevare melken kan du til nøds ty til vanlig melkepulver. TA TESTEN: Hva vet du om forbrenning?

Avokado

Det finnes faktisk frukt du kan bli feit av, og avokado er en av dem. Selv om fettet i avokadoen er enumettet, altså av den bra sorten, bør du ikke lange i deg ubegrenset av godsaken. LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om kalorierGodt alternativ: Til salater eller på brødskiva kan du velge blant alskens frukt og grønnsaker, bare din egen fantasi setter begrensningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer