Overvekt Og Kreft

Øker risikoen for syv typer kreft

Kvinner med BMI over 30 har hele 40 prosent større risiko.

FEDME OG KREFT: Å gå ned i vekt gir ingen garanteri, men det reduserer sjansen for å få fedmerelatert kreft.  Foto: All Over Press
FEDME OG KREFT: Å gå ned i vekt gir ingen garanteri, men det reduserer sjansen for å få fedmerelatert kreft. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Overvekt og fedme øker risikoen for en lang rekke livsstilsykdommer.

Organisasjonen Cancer Research UK har nå identifisert syv typer kreft, som overvektige kvinner med fedme kan ha en betydelig økt risiko for å utvikle.

LES OGSÅ: Norske kvinner er sykelig overvektige

Fedmerelatert kreft

Ifølge kreftforskningsorganisasjonen har overvektige kvinner med fedme rundt 40 prosent økt risiko for å utvikle følgende syv kreftformer:

  • Brystkreft
  • Livmorkreft
  • Tarmkreft    
  • Nyrekreft
  • Gallekreft
  • Bukspyttkjertelkreft
  • Spiserørskreft

 

Tallene fra viser at i en gruppe på 1000 overvektige kvinner med fedme, vil 274 bli diagnostisert med fedmerelatert kreft i løpet av livet.

I en gruppe på 1000 normalvektige kvinner, vil 194 bli diagnostisert med kreft.

LES OGSÅ: Så mange får brystkreft i 30-årene

OVERVEKT OG LIVSSTILSYKDOMMER: I tillegg til kreft, kan overvekt øke risikoen for å utvikle andre livsstilsykdommer, som hjerte- og karproblemer. Foto: All Over Press
OVERVEKT OG LIVSSTILSYKDOMMER: I tillegg til kreft, kan overvekt øke risikoen for å utvikle andre livsstilsykdommer, som hjerte- og karproblemer. Foto: All Over Press Vis mer

Overvekt helsefarlig

- Vi vet at kreftrisikoen avhenger av en kombinasjon av gener, miljø og andre aspekter, mange av dem aspekter vi kan styre, sier Julie Sharp, lege og leder for helseinformasjon i Cancer Research UK.

Overvekt og fedme er blant de største helseutfordringene i den vestlige verden. Både Verdens helseorganisasjon og norske helsemyndigheter har utarbeidet retningslinjer for hvor mye vi bør veie.

Blant metodene for å regne ut hvor mye vi bør veie, regnes BMI-metoden (body mass index) - eller KMI-metoden (kroppsmasseindex) på norsk, som mest korrekt.

Ifølge Verdens helseorganisasjon bør BMI være mellom 18,5 og 25. Er du innenfor disse tallene, er du normalvektig.

LES OGSÅ: Testen som avslører mer enn BMI

BMI over 30

Norsk Helseinformatikks nettsider, kan du enkelt regne ut din egen BMI. Fordelen med nettopp denne kalkulatoren, er at den justerer for alder og kjønn.

Dette bør en voksen kvinne veie for å regnes som normalvektig:
160 cm høy: Mellom 48 og 64 kg
165 cm høy: Mellom 51 og 67 kg
170 cm høy: Mellom 54 og 72 kg
175 cm høy: Mellom 57 og 76 kg

Har du en BMI på mellom 25 og 30, regnes du som overvektig.

En BMI over 30 defineres som fedme.

- Ved å kutte røyken, ha en sunn vekt, spise sunt og ikke drikke for mye alkohol, kan vi redusere sjansen for å få kreft. Det gir deg ingen garanti, men det gir deg bedre odds, sier Sharp.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer