Helse & Livsstil

Øko-beviset har kommet

Det er forskjell på frukt. Økologisk er sunnest.

Øko-beviset har kommet
Publisert
Sist oppdatert

De lærde har vært i strid om økomatens helseeffekter. Hittil har det ikke funnes tilstrekkelig bevis for at økologisk dyrket mat er sunnere for menneskekroppen enn mat som er dyrket på vanlig måte.

Nå har imidlertid forskere ved University of California i byen Davis i USA, gjort en stor studie som beviser at økomat er sunnest.

Én type kiwi ble dyrket på økologisk og vanlig måte samtidig, på samme gård og under samme vær- og miljøforhold.

Det viste seg at den økologisk dyrkede kiwien inneholdt et langt høyere nivå av antioksidanter og c-vitaminer enn den andre. I tillegg hadde øko-kiwien tykkere skall, som beskyttet frukten bedre mot insekter, heter det i en pressemelding.

 • Derfor er antioksidanter bra for deg

 • Nordmenn er imidlertid økologiske sinker. Kun 6 prosent av nordmenn defineres som økoforbrukere, mot 21 prosent av danskene. 30 prosent av den norske befolkningen har aldri kjøpt økomat, mot bare 14 prosent i Danmark.

  Likevel tror 67 prosent av oss at den økologiske maten er mest sunn, mens 13 prosent holder en knapp på den konvensjonelt dyrkede maten.

  Så hvorfor kjøper vi ikke mer økologisk mat? Ifølge en rapport Fishnet Nordic har laget for Landbruksdepartementet, virker det som om tregt byråkrati, lite fleksible støtteordninger, flaskehalser i distribusjon, og motstand i landbruksorganisasjonene gjør oss til øko-sinker.

  Det er likevel ikke tvil om at det er etterspørselen som ofte styrer vareutvalget i butikkene. Det er å anta at det hadde blitt fortgang i produksjon og distribusjon av øko-mat dersom vi som konsumenter hadde krevd å få flere slike varer i hyllene.

  Årsaken til at vi ikke gjør det kan henge sammen med at øko-mat er dyrere å produsere enn annen mat, og dermed koster mer i butikken.

  Norsk Økologisk Landbrukslag har ment at vi risikerer et klasseskille mellom de som har råd til å kjøpe dyre økologiske produkter, og de som må nøye seg med de vanlige vareslagene som man får kjøpt hos de store matvarekjedene. Likevel kan vi regne med at dersom etterspørselen etter økologisk mat øker, vil prisene synke noe.

  Regjeringen har tatt tak i saken. Den har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i 2015 skal være økologisk. Andelen økologisk areal av totalt jordbruksareal var ved utgangen av 2005 bare 4,2 prosent. Regjeringen ønsker videre at det offentlige går foran som ansvarlig forbruker når det gjelder miljøvennlige varer.


  LES OGSÅ:
 • Grønt er skjønt
 • Økologi på opptur
 • Lyst på økomat?
 • Miljøvennlig trend
 • Klær med høy IQ
 • Pen med god samvittighet
 • Blakk med god samvittighet • Øko-beviset har kommet
  Øko-beviset har kommet
  Øko-beviset har kommet
  Øko-beviset har kommet
  Øko-beviset har kommet
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer