Helse & Livsstil

Økologi for alle penga

Kjendiser gjør det. Norske kvinner gjør det. Nå vil den norske regjeringen at flere skal spise økologisk.

Publisert
Sist oppdatert
Mat uten sprøytemidler og tilsetningsstoffer er trend. Den kjendisspekkede Øyafestivalen har satset på 100 prosent økologisk meny. Tv-kokken Jamie Oliver snakker varmt om det, i likhet med andre internasjonale kjendiser.

I Soria Moria-erklæringen satte den rødgrønne regjeringen et ambisiøst mål: Innen 2015 skal 15 prosent av all matproduksjon og matforbruk i Norge være økologisk. Det er meget høyt i forhold til dagens nivå, som det ikke engang finnes nøyaktige tall for. Ifølge flere eksperter KK har snakket med, ligger det trolig på mellom 1 og 2 prosent. I 2004 ble det omsatt økologiske melkeprodukter, barnemat, mel, kaffe, te, juice, brød og matolje i dagligvarekjedene for 134,2 millioner kroner, noe som tilsvarer 0,76 prosent av omsetningen for disse varegruppene.

Stortinget har tidligere vedtatt at 10 prosent av jordbruksarealet i Norge skal dyrkes økologisk innen 2010, hvis det er grunnlag for dette i markedet. Tallet er i dag rundt
4 prosent.

– Den nye målsettingen på 15 prosent innebærer stor satsing, og det synes vi er kjempefint, sier informasjonskonsulent Etti Salomonsen i Debio, som forvalter Ø-merket i Norge. Undersøkelser har vist at det særlig er urbane kvinner mellom 35 og 45 år som er opptatt av mat uten kjemisk-syntetiske stoffer, og de er villig til å betale litt mer for det.

– Vi tror det finnes et stort uutnyttet markedspotensial, sier statssekretær Ola T. Heggem i Landbruks- og matdepartementet. Han ønsker at norske produsenter tar tak i denne muligheten, blant annet fordi det kan bidra til å utvikle Norge som miljønasjon.

Antall øko-produkter i norske butikker har økt jevnt. Dagligvarekjedene har så langt vært forsiktige, men både Gilde, Tine, Norgesgruppen og Coop har nå meldt om økt omsetning. Debio tror det vil skje enda mer i 2006.

– En ny undersøkelse har vist at 65 prosent av alle nordmenn ønsker å handle økologisk mat. Hele 90 prosent kjenner til Ø-merket, sier Etti Salomonsen.

Regjeringen har foreløpig ikke fastlagt hva slags tiltak som må settes i verk for å nå målet på 15 prosent innen 2015. Mange tiltak vurderes. Blant annet må det offentlige selv ta ansvar ved å øke forbruket av økologisk mat i offentlige kantiner og storkjøkken vesentlig, ifølge Ola Heggem.

– Vi vil også se på muligheten for bruk av økologiske produkter i forbindelse med en eventuell innføring av skolemåltid i grunnskolen, forteller han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer