GRØNT OG SKJØNT: Uansett om du velger vanlig eller økologisk -  grønnsaker bør du spise mye av. Foto: Colourbox
GRØNT OG SKJØNT: Uansett om du velger vanlig eller økologisk - grønnsaker bør du spise mye av. Foto: Colourbox Vis mer

Sunn Mat

Økologisk mat er ikke mer næringsrik

Men det finnes andre fordeler ved å velge den.

Publisert
Økologisk mat er ikke mer næringsrik enn vanlig mat. Det er konklusjonen etter at amerikanske forskere ved Stanford University i California har gjennomgått 240 publiserte studier om økologisk mat.

- Tl tross for at mange er av oppfatningen at økologisk mat er mer næringsrik, fant vi ingen bevis for dette i vår gjennomgang, skrev forsker Crystal Smith-Spangler i Annals of Internal Medicine.

Ikke flere vitaminer

Smith-Spangler og resten av forskerteamet gjennomgikk tidligere studier som så på hvordan vanlig og økologisk mat påvirket mennesker, samt studier som så på forskjellene i næringsinnhold, bakterienivå, sprøytemiddelrester mellom vanlig og økologisk mat.

De fant ikke at økologisk mat inneholdt flere vitaminer, men fant heller ikke at det var noe større risiko for at økologisk mat var infisert av ecoli-bakterier enn vanlig mat, skriver Guardian.co.uk.

Dette strider forøvrig imot en norsk undersøkelse som viste at økologisk melk er sunnere, fordi den inneholder sunnere fettsyrer enn vanlig melk. I tillegg har en spansk studie vist at økologiske tomater er sunnere - fordi de inneholder flere antioksidanter enn vanlige tomater.

LES OGSÅ: Intervju med «grønne» Gunhild Stordalen

Ingen plantevernrester

Selv om økologisk mat ikke inneholder flere næringsstoffer, er det andre fordeler ved å velge den. Økologisk frukt og grønt er ikke blitt sprøytet med plantevernmidler, slik vanlige grønnsaker er, og det er ikke brukt kunstgjødsel i jorda.

Ifølge Smith-Spangler viste deres gjennomgang at det er 30 prosent større sjanse for at vanlig mat er forurenset med for høye nivåer av plantevernmidler, enn at økologisk mat er det.

- Basert på våre resultater bør folk som ikke ønsker å utsette seg for sprøytemiddelrester velge økologisk mat. Men det finnes lover og regler som regulerer bruk av plantevernmidler over visse grenser, så de som ikke velger økologisk trenger ikke bekymre seg, fortsatte Smith-Spangler.

Det må poengteres at Norge ikke har samme regler for bruk av plantevernmidler som USA. Det er Mattilsynet som bestemmer hvilke grenseverdier som skal overholdes i forhold til rester av kjemiske sprøytemidler, og de følger vanligvis EUs retningslinjer.

I løpet av den siste tiden har kravene blitt mindre strenge, og dermed har det blitt tillatt høyere nivåer av sprøytemiddelrester i maten vår enn før. Dette er det mange som reagerer på. Blant annet sies det at vi fortsatt vet lite om den såkalte cocktaileffekten, altså hvordan miksen av alle sprøytemidler og kjemiske tilsetninger vi får i oss påvirker kroppen. Les mer hos Grønn Hverdag.

LES OGSÅ: Husk å skylle frukt g grønt før du spiser den

Økologisk dyrehold er bedre for dyra

En annen god grunn til å velge økologisk mat, i hvert fall animalske produkter som kjøtt, melk og egg, er at økologisk dyrehold tar mer hensyn til dyras naturlige behov.

Økologiske dyr får gå utendørs så mye de vil, og har god plass. De får selvsagt økologisk fôr. Les mer om hva norsk økologisk mat er for noe hos Oikos.no.

Men altså - om du kun velger mat ut fra hvor næringsrik den er, kan du ifølge den amerikanske rapporten like gjerne velge vanlige produkter framfor økologiske.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer