Økologisk Mat

Økologisk mat kan påvirke guttebabyer

Forskere har funnet sammenheng med misdannelser på penis.

MISDANNELSE: Gravide som spiser økologisk kan ha halvert risiko for føde gutter med misdannelsen i urinrørsåpningen.    Foto: Ermolaev Alexandr - Fotolia
MISDANNELSE: Gravide som spiser økologisk kan ha halvert risiko for føde gutter med misdannelsen i urinrørsåpningen. Foto: Ermolaev Alexandr - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du gravid med en liten gutt? Da kan det være lurt å fylle opp kjøleskapet med økologiske matvarer - og da spesielt grønnsaker. 

En ny studie viser nemlig at det å spise økologisk mat under graviditeten, kan redusere risikoen for at barnet får hypospadi. 

Kort fortalt er dette en misdannelse der urinrørsåpningen hos gutter ikke munner ut helt på tuppen av penis.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer brønnkarse og brokkoli

Halverer risikoen for misdannelse 

Studien kommer fra Folkehelseinstituttets Mor og barn-undersøkelse, og ble nylig publisert i det amerikanske tidsskriftet Environmental Health Perspectives (du kan lese mer om studien her).

Den viser at mødre som rapporterte bruk av økologisk mat innen en eller flere matvaregrupper hadde halvert risiko for å få barn med misdannelsen i urinrørsåpningen, sammenlignet med mødre som aldri eller sjelden spiste økologisk mat.

Studien tyder på at økologiske grønnsaker er av størst betydning, men resultatene må tolkes med forsiktighet, da det blant annet var ganske få barn med hypospadi med i studien.

Studien gir ikke svar på hvorfor mødrene som spiste økologisk mat, og spesielt økologiske grønnsaker, hadde lavere sannsynlighet for å få gutter med misdannelsen hypospadi.

I artikkelen legges det frem mulige forklaringer, blant annet at det både i Norge og andre land er påvist lavere innhold av plantevernmiddelrester i økologisk enn i konvensjonell dyrket mat.

At dette kan påvirke risikoen er imidlertid kun en av flere hypoteser. Tilstanden hypospadi oppstår i fosterlivet og kan rettes opp med kirurgi.

ER ØKOLOGISK BEDRE?: Er egentlig økologiske matvarer bedre enn andre?  Foto: NTB Scanpix
ER ØKOLOGISK BEDRE?: Er egentlig økologiske matvarer bedre enn andre? Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Så lenge kan du vente med å få barn 

Ikke nødvendigvis sunnere 

Økologisk mat kan altså ha sine fordeler viser denne ene studien, men tidligere forskning har vist at det ikke automatisk er så mye sunnere for oss.

Tidligere har KK.no skrevet at sett fra et ernæringsmessig synspunkt er for eksempel en økologisk tomat ikke spesielt sunnere enn en konvensjonelt dyrket tomat. De to tomatene har mer eller mindre samme næringsinnhold.

Men ut ifra et bredere sunnhetsperspektiv er økologisk landbruk bedre for miljøet. I tillegg har nyere undersøkelser også påvist et høyere innhold av antioksidanter i økologisk dyrkede grønnsaker, men her strides de lærde.

– Den helt store forskjellen ligger i om man i det hele tatt spiser frukt og grønt eller ikke. 

– Man får ikke mye mer næring for pengene ved å kjøpe økologisk. Har man råd og lyst, kan man velge økologisk. Men går man etter den personlige sunnheten handler det først og fremst om å spise bra med grønnsaker, økologisk eller ei, har kandidat i human ernæring Preben Vestergaard Hansen tidligere fortalt til KK.no. 

For å kunne vitenskapelig fastslå at økologisk mat er beviselig sunnere enn konvensjonelt dyrket mat, krever det lange sammenlignbare studier.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer