Hjerte- Og Karsykdom

Økologisk melk er sunnere for hjertet

Ny forskning viser at den inneholder mer umettet fett.

VELG ØKOLOGISK MELK: Denne melka inneholder mer omega 3, og dessuten får kyrne gå ute, ikke bare stå inne i fjøset. Foto: Thinkstock
VELG ØKOLOGISK MELK: Denne melka inneholder mer omega 3, og dessuten får kyrne gå ute, ikke bare stå inne i fjøset. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Meieriprodukter er kjent som en kilde til mettet fett. Men melk fra kyr inneholder ikke bare denne usunne fettypen.Melk inneholder også flerumettede fettsyrer som omega 6 og omega 3. Forholdet mellom disse to er imidlertid ikke fast.Det viser seg nemlig at økologisk melk inneholder langt høyere nivåer av den sunne omega 3-fettsyren enn vanlig melk.Det er i hvert fall konklusjonen til en gruppe amerikanske forskere som over ett år analyserte fettinnholdet i 400 forskjellige melkemerker (de har flust av dem i USA). Resultatet av studien viste at økologisk melk inneholdt gjennomsnittlig 25 prosent mindre omega 6, og 62 prosent mer omega 3 enn vanlig melk. Mens ratioen mellom omega 6 og omega 3 er på cirka 5,8 for vanlig melk, er ratioen 2,3 for økologisk melk. Se studien her.

Hva er forskjellen på omega 3 og 6?

Omega 3 finnes i fet fisk som laks, ørret og makrell, men også i valnøtter, edamamebønner, raps- og linfrøolje.Omega 6 finnes i vegetabilske oljer som maisolje og solsikkeolje, og vi får i oss mye av slike vegetabilske oljer helt ubevisst gjennom for eksempel brødvarer, potetgull, ferdigmat og kjøtt fra kyr som får kraftfôr.Ideelt sett bør vi få i oss like mye av begge disse to omega-fettsyrene, eller maksimalt 2,3 ganger mer av omega 6 enn omega 3. Det klarer de færreste av oss. Dagens normale kosthold gir oss mer omega 6 til fordel for omega 3, for noen opp mot ni ganger mer omega 6 enn omega 3, og det er ikke så bra for helsa. Det er fordi omega 6 er en betennelsesfremmende fettsyre som kan gjøre at kroppen kommer i ulage. Overdrevent inntak kan føre til hjerteproblemer og leddsmerter.

Omega 3 finnes i gress

Så hvordan kan det ha seg at økologisk melk inneholder såpass mye mer omega 3 enn vanlig melk? Jo, det er fordi gress er beitedyras kilde til omega 3. Økologiske kyr får gress og høy i kosten, mens vanlige kyr får kraftfôr som inneholder langt mer omega 6 enn omega 3. Kraftfôret er laget av korn, eller i mange tilfeller soya.Du har allerede tenkt riktig hvis du konkluderer med at dette gjør at andre typer økologiske meieriprodukter som rømme, kulturmelk og ost også inneholder mer omega 3 enn vanlige produkter.Det samme gjelder faktisk også kjøtt. Økologisk kjøtt inneholder mer omega 3 enn vanlig kjøtt. Det er derfor du bør spise kjøtt fra dyr som har fått beite ute. I Norge betyr dette også sau, for de går utendørs hele sommeren. Viltkjøtt er samme sak, dette er magert og sunt kjøtt som inneholder en god balanse av omega 3 og omega 6.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer