Faktisk mener forskere at bare to spiseskjeer daglig minsker risiko for hjertetrøbbel. Da skal olivenoljen helst ikke varmes opp først, men brukes for eksempel i en dressing.
Vet du forresten at olivenolje ikke egner seg til steking på høye temperaturer? Sjekk hvilke typer olje som fungerer til hva her.
LES OGSÅ: Så mye mettet fett er ok
Metter lenger
Nå har tyske forskere funnet at olivenolje har en annen gunstig effekt. Olivenolje som er kaldpresset og extra virgin gir en bedre metthetsfølelse, og kan dermed bidra til at folk som er overvektige unngår overspising.Studien, som er omtalt i Scientific American, gikk ut på at 120 frivillige fikk en daglig dose med lettyoghurt. I yoghurten var det enten blandet inn tre spiseskjeer olivenolje, rapsolje, smør eller grisefett (kalles lard).
I løpet av de tre månedene studien varte, rapporterte gruppen som fikk olivenolje at de følte seg mettere lenger enn de andre. De hadde også høyere nivåer av lykkehormonet serotonin i blodet, noe som også indikerer metthetsfølelse.
LES OGSÅ: Gi kroppen et oljeskift
Blokkerer sultfølelsen
Forskerne mener at extra virgin olivenolje inneholder aromatiske stoffer som blokkerer absorbering av glukose fra blodet. Dette gjør at vi føler oss mette lenger.I tillegg viste det seg at gruppen som spiste olivenolje konsumerte færre kalorier totalt sett i løpet av de tre månedene, og at de hadde mindre kroppsfett også.
Les hele forskningsrapporten her (NB! Den er på tysk.)
LES OGSÅ: Olivenolje fjerner vannfast mascara
