Sunn Mat

Olivenolje holder deg mett lenger

Den sunne planteoljen stagger sulten bedre enn andre fettkilder.

KJØR PÅ: Olivenolje er en super kilde til sunt fett. Foto: Colourbox
KJØR PÅ: Olivenolje er en super kilde til sunt fett. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du olivenolje i kjøkkenskapet? Bra, for det er en veldig fin olje å bruke i matlagingen.

Faktisk mener forskere at bare to spiseskjeer daglig minsker risiko for hjertetrøbbel. Da skal olivenoljen helst ikke varmes opp først, men brukes for eksempel i en dressing.

Vet du forresten at olivenolje ikke egner seg til steking på høye temperaturer? Sjekk hvilke typer olje som fungerer til hva her.

LES OGSÅ: Så mye mettet fett er ok
Metter lenger

Nå har tyske forskere funnet at olivenolje har en annen gunstig effekt. Olivenolje som er kaldpresset og extra virgin gir en bedre metthetsfølelse, og kan dermed bidra til at folk som er overvektige unngår overspising.

Studien, som er omtalt i Scientific American, gikk ut på at 120 frivillige fikk en daglig dose med lettyoghurt. I yoghurten var det enten blandet inn tre spiseskjeer olivenolje, rapsolje, smør eller grisefett (kalles lard).

I løpet av de tre månedene studien varte, rapporterte gruppen som fikk olivenolje at de følte seg mettere lenger enn de andre. De hadde også høyere nivåer av lykkehormonet serotonin i blodet, noe som også indikerer metthetsfølelse.

LES OGSÅ: Gi kroppen et oljeskift

Blokkerer sultfølelsen

Forskerne mener at extra virgin olivenolje inneholder aromatiske stoffer som blokkerer absorbering av glukose fra blodet. Dette gjør at vi føler oss mette lenger.

I tillegg viste det seg at gruppen som spiste olivenolje konsumerte færre kalorier totalt sett i løpet av de tre månedene, og at de hadde mindre kroppsfett også.

Les hele forskningsrapporten her (NB! Den er på tysk.)

LES OGSÅ: Olivenolje fjerner vannfast mascara

TOPP MAT: En gresk salat med olivenolje gir deg både sunt fett og vitaminer kroppen trenger. Foto: PantherMedia/Robyn Mackenzie
TOPP MAT: En gresk salat med olivenolje gir deg både sunt fett og vitaminer kroppen trenger. Foto: PantherMedia/Robyn Mackenzie Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer