Helse & Livsstil

Olivenolje som medisin

Forskere mener at olivenolje ikke bare forebygger sykdom, men også forbedrer helsen til folk som alt er syke.

Olivenolje som medisin
Publisert
Sist oppdatert
På 1960-tallet gransket den amerikanske ernæringseksperten Ancer Keys helseeffektene av den såkalte middelhavsdietten. Siden den tid har det blitt gjort en rekke studier på de helsemessige fordelene ved å bruke olivenolje.
 • Den store oljeguiden
 • At forekomsten av livsstilssykdommer er lavere i Italia, Hellas og Spania enn ellers i Europa, kan knyttes opp mot kostholdet i landene.Frie radikaler og andre reaktive oksygen- og nitrogenforbindelser dannes som et resultat av normalt menneske-, dyre- og planteliv. Mange sykdommer, røyking, miljøgifter, medikamenter, alkohol og stråling fremmer også danning av disse stoffene. Hvis de ikke elimineres eller nøytraliseres av antioksidanter, kan viktige kroppsfunksjoner skades. Når antioksidantforsvaret ikke fungerer, vil tilstanden «oksidativt stress» inntreffe.
 • Derfor er antioksidanter bra for deg
 • En rekke studier har vist at oksidativ skade og oksidativt stress er nært knyttet til en rekke livsstilssykdommer, blant annet kreft, emfysem og magesår.At olivenolje er rik på antioksidanter er for lengst avdekket. En gruppe spanske forskere, blant annet fra Universitetet i Granada, har nå sett nærmere på akkurat dette. De analyserte prøver fra 15 ulike olivenmøller og fant ut at olivenolje av typen extra virgin er proppet med polyfenoler, som er en av de kraftigste antioksidantene som finnes. Forskerne mener derfor at regelmessig inntak av olivenolje ikke bare kan forebygge livsstilssykdom, men også forbedre helsen til folk som alt lider av slike sykdommer.LES OGSÅ:
 • Smaksett oljene selv
 • Valnøtter sunnere enn olivenolje
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.