Føtter

Oljen du bør bruke på føttene

Gir beskyttelse og pleie, i tillegg til at det kan forebygge neglsopp.

BRUK MANDELOLJE PÅ NEGLENE: Ikke bare gir det god beskyttelse og pleie, men det kan også forebygge neglsopp. Foto: Thinkstock.com
BRUK MANDELOLJE PÅ NEGLENE: Ikke bare gir det god beskyttelse og pleie, men det kan også forebygge neglsopp. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sommeren er i utgangspunktet den beste tiden for føttene dine.

Endelig får de fri fra tette og klamme vintersko, som ikke bare føles blytunge ut, men som også gir deg gnagsår.

Nå kan du endelig lufte tærne i lette sandaler hele dagen.

Men selv om sommeren er bra for føttene, kan det dukke opp noen utfordringer. Med varmere temperaturer vil du raskere oppleve fuktighet på føttene og mellom tærne - som blant annet kan føre til sprekker og sår hud.

LES OGSÅ: Appene du trenger på ferieturen

VIKTIG Å TØRKE GODT: Mye fuktighet kan fgjøre huden "bløt", som med tiden kan bidra til sprekker og sår hud. Foto: Thinkstock
VIKTIG Å TØRKE GODT: Mye fuktighet kan fgjøre huden "bløt", som med tiden kan bidra til sprekker og sår hud. Foto: Thinkstock Vis mer

Ekstra viktig å tørke føttene godt

– Det blir ofte fuktig i kroker og kriker på føttene, som for eksempel mellom tærne. Her er det ofte trangt, og fuktighet kan bli liggende, forteller Trude Falch Irgens, som er fotterapeut ved Bryn Medisinske Senter.

– Dette kan igjen føre til at huden blir bløt, som kan gi sprekker over tid.

Det finnes imidlertid noen remedier som kan hjelpe mot problemet. Ifølge Falch Irgens kan for eksempel en lamisil salve fra apoteket (reseptfri) eller en krem fra fotterapeut være til hjelp. Da vil det følge med en bruksanvisning.

Hun forteller videre at det er når føttene konstant er utsatt for vann og fuktighet at det kan bli problemer. Alt med måte, i tillegg til at du bør både kjenne og se på føttene dine.

– Enten det er etter et fotbad, bad eller etter en dukkert på stranden, er det viktig at du tørker hele foten godt - og spesielt mellom tærne.

– Det er her fuktigheten gjerne setter seg, sier Falch Irgens.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Har du spindelvevårer?

Ikke overdriv bruken av krem

Men vann kan også ha sine fordeler for føttene dine.

Det er blant annet kjent at salt sjøvann virker rensende for både huden og neglene. I tillegg kan sanden fra badestranden ha en peeling-lignende effekt.

For å forebygge sprekker og sår på føttene, er det imidlertid viktig med en god krem.

– Det anbefales å bruke en god fotkrem etter behov. Fotkremer er tilpasset huden på føttene og tar hensyn til den enkeltes behov, i tillegg til at disse kremene har virkestoffer som er gunstige for huden og neglene, sier Falch Irgens.

Hun forteller at du bør smøre godt, slik at huden holder seg myk og fleksibel. Da vil føttene også tåle belastning bedre.

– Her er det også viktig at ikke krem «til overs» blir liggende mellom tærne. Dette skaper også fuktighet, så tørk bort det som måtte bli til overs.

LES OGSÅ: Bytt ut bodylotion med dette

MANDELOLJE GJØR SUSEN: Ved å bruke en olje på neglene vil ikke fuktighet sette seg i den, og du kan forebygge neglsopp.  Foto: Per Ervland
MANDELOLJE GJØR SUSEN: Ved å bruke en olje på neglene vil ikke fuktighet sette seg i den, og du kan forebygge neglsopp. Foto: Per Ervland Vis mer

Bruk en negleolje

I tillegg til en god fotkrem, kan det ifølge Falch Irgens også være lurt å bruke en negleolje, som gjør at neglene blir vannavstøtende.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


– Fuktighet kan nemlig sette seg i neglen og gi neglsopp.

Hun anbefaler at du går til innkjøp av mandelolje eller en annen variant av olje, som fåes kjøpt hos en fotterapeut.

– Påfør denne hver dag som beskyttelse og pleie, det vil være til god hjelp.

LES OGSÅ: Bli kvitt vorter på føttene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer