Sykdom

Omgangssyke? Dette hjelper!

Er banan og cola virkelig best? Svarene får du her.

GODE RÅD ER DYRE: Det er få ting som er verre enn oppkast og diaré. Det er i hvert fall slik det føles når du først henger over toalettskåla. Og i slike tilfeller tas alle råd i mot med åpne armer, gode som dårlige. Men er det egentlig noe som hjelper? Foto: REX/Photofusion/All Over Press
GODE RÅD ER DYRE: Det er få ting som er verre enn oppkast og diaré. Det er i hvert fall slik det føles når du først henger over toalettskåla. Og i slike tilfeller tas alle råd i mot med åpne armer, gode som dårlige. Men er det egentlig noe som hjelper? Foto: REX/Photofusion/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare influensa og forkjølelse som har sin høysesong på vinteren, omgangssyke er vel så vanlig.

Og siden dette er en sykdom som sprer seg rask, er det ekstra viktig med god håndhygiene. Dette er den beste måten å beskytte seg selv og andre mot smitte.

Det er få ting som er verre enn oppkast og diaré. Det er i hvert fall slik det føles når du først henger over toalettskåla.

Det er da du tar frem alle triksene du lærte av mamma, og prøver litt cola uten kullsyre, noen salte kjeks og kanskje litt banan. På slike tidspunkter tar vi i mot alle råd med åpne armer, gode som dårlige.

Men er det egentlig noe som virkelig hjelper? Vi har spurt en lege.

Styr unna sukker ved diaré

Dessverre finnes det ingen behandling mot magevirus, man må bare ta tiden til hjelp. Og heldigvis er det hele over innen én til tre dager. Likevel er det jo noen ting som kan hjelpe litt på formen mens viruset herjer som verst.

– Rikelig med væske er nok det viktigste å fokusere på når man sitter med omgangssyken, og gjerne litt kalorier også, slik at man har noe å gå på, forteller overlege ved Folkehelseinstituttet, Tone Bruun, til KK.no.

MAMMAS TRIKS: Som så mange andre har sikkert du også lært at et glass Cola uten kullsyre skal hjelpe mot kvalme og oppkast. Cola vil riktignok tilføre oss både væske og kalorier, og begge deler er noe vi trenger når vi sliter med et magevirus. Men Cola inneholder også mye sukker, og det kan i verste fall forverre diareen. Foto: Syda Productions - Fotolia
MAMMAS TRIKS: Som så mange andre har sikkert du også lært at et glass Cola uten kullsyre skal hjelpe mot kvalme og oppkast. Cola vil riktignok tilføre oss både væske og kalorier, og begge deler er noe vi trenger når vi sliter med et magevirus. Men Cola inneholder også mye sukker, og det kan i verste fall forverre diareen. Foto: Syda Productions - Fotolia Vis mer

Her har mange av oss lært at et glass cola kan hjelpe, det tilfører tross alt både væske og litt kalorier. Men Bruun vil også minne oss på at cola inneholder store mengder sukker. Og selv om sukkeret vil tilføre kroppen litt kalorier, er det viktig å ikke få i seg for mye av det. Spesielt hvis du plages med diaré i tillegg.

– Ja, Cola gir deg både væske og kalorier, men ikke noe særlig salt. Dette er ikke noe jeg vil anbefale å få i seg for mye av. Brus og annen drikke som er veldig sukkerholdig kan muligens forverre diareen.

- Har man en kortvarig runde med omgangssyke, er det imidlertid for de fleste greit å drikke det man har lyst på. Ved mer alvorlige og langvarige plager, kan man få tak i gode væskeerstatninger på apoteket, forklarer hun.

Det sies også at kullsyre kan virke irriterende på magen i et slikt tilfelle, så om du først skal drikke brus er det kanskje lurt å røre ut kullsyren først.

Gå for eplemost og farris

Et annet vanlig råd du sikkert har kommet over i forbindelse med magevirus, er å blande farris og eplemost. Dette er et tips som Bruun har langt større tro på.

– Eplemost og farris kan nok være en grei løsning, det er hvert fall bedre enn cola. Her får du i deg både væske og salt, i tillegg til en passende mengde sukker og kalorier som vil gi deg litt å gå på, forteller hun.

Det finnes en hel masse kjerringråd å ta av når det kommer til kvalme, diaré og oppkast, og svært få av dem har dokumentert effekt. Det trenger ikke nødvendigvis å bety at det ikke hjelper, bare at det ikke er bevist.

GAMMELT RÅD: Ingefær har i lange tider blitt brukt for å stilne kvalme. Og fortsatt i dag er dette noe som anbefales ved reisesyke og kvalme i forbindelse med graviditet. Er du rammet av et magevirus prøver kroppen desperat å kvitte seg meg viruset, så ingefær kan ikke stoppe deg fra å spy. Men kanskje det kan stilne kvalmen litt. Foto: Bama.no
GAMMELT RÅD: Ingefær har i lange tider blitt brukt for å stilne kvalme. Og fortsatt i dag er dette noe som anbefales ved reisesyke og kvalme i forbindelse med graviditet. Er du rammet av et magevirus prøver kroppen desperat å kvitte seg meg viruset, så ingefær kan ikke stoppe deg fra å spy. Men kanskje det kan stilne kvalmen litt. Foto: Bama.no Vis mer

Hva med mat?

– Stort sett orker man ikke så mye mat når man har omgangssyke. Og hva du orker kan variere en del fra person til person, noen synes salte kjeks er best, mens andre velger loff med syltetøy.

- Det er ikke så store mengder man får i seg uansett – så det har sannsynligvis ikke så mye å si hva man spiser. Det viktigste er at du får i deg nok drikke, sier Bruun.

Når du er skikkelig kvalm kan bare tanken på mat være nok til at du kaster deg over skåla. Da er det nesten håpløst å prøve å få i seg fast føde.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er det ikke farlig om du ikke får i deg mat på en kort stund, men du kan derimot bli raskere frisk dersom du fortsetter å spise litt, selv om du kaster opp.

Så når matlysten tillater det anbefaler de at du prøver deg på mat som er lett for kroppen å fordøye, som yoghurt, supper, kjeks, eller raspet eple.

Ingefær har blitt brukt i tusenvis av år som et middel for å kurere kvalme, oppkast, sjøsyke, kolikk og dårlig appetitt. Bananer inneholder også mye fiber som er godt for fordøyelsen, og kan derfor bidra til å gjenopprette den normale funksjonen i tarmsystemet hvis du er plaget med diaré.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer