Abort

Ønsker mer åpenhet om abort: - Sorgen føltes bunnløs der og da

Svært mange norske kvinner enten har eller vil komme til å gå gjennom frivillig eller ufrivillig abort. Likevel er det fremdeles et tabu mange kvier seg for å snakke om.

ABORT: Siren Felgenhauer, som driver nettstedet Habituellabort.no og har skrevet boken «Alle vonde ting er 3» og redaktør Susanne Kaluza (34) er blant flere som har bidratt til mer åpenhet om abort, både frivillig abort og spontantabort.  Foto: Privat og NTB Scanpix
ABORT: Siren Felgenhauer, som driver nettstedet Habituellabort.no og har skrevet boken «Alle vonde ting er 3» og redaktør Susanne Kaluza (34) er blant flere som har bidratt til mer åpenhet om abort, både frivillig abort og spontantabort. Foto: Privat og NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Man anslår at hver fjerde graviditet ender i spontanabort, hvis ikke flere.

Samtidig tar nærmere 15.000 norske kvinner hvert år medisinsk abort, også kalt frivillig abort eller provosert abort, ifølge Folkehelseinstituttet

Begge deler kan være en vond opplevelse.

Derfor mener mange at både spontanabort og provosert abort er temaer som ikke bør ties i hjel. Blant dem er lege og forfatter Marianne Mjaaland.

LES OGSÅ: 1 av 7 par strever med å få barn

Kjente kvinner bryter tabuet

I 2008 skapte Mjaaland debatt da hun slapp boken «13.uke» - en roman som blant annet tar for seg hvorfor frivillig abort er så tabubelagt.

Ifølge forfatteren var dette en krevende debatt å begi seg inn på, for dette var et spørsmål som for Mjaaland var dypt personlig og etisk utfordrende, og som hun hadde kjempet med i mange år.

- Jeg har snublet og falt på veien. Men samtidig har det vært svært verdifullt, og jeg oppdaget nye sammenhenger som ga mening. Jeg ble betrodd mange historier, fra kvinner som hadde opplevd abort, og mange kloke refleksjoner, fra både kvinner og menn - mange av dem unge, sier hun til KK.no. 

Hun er ikke den eneste som har satt temaet abort på agendaen. I 2012 kom boken «Dronningen», skrevet av forfatter Ingar Sletten Kolloen (64), hvor dronning Sonja (78) blant annet åpnet opp om to spontanaborter hun opplevde på 70-tallet.

Skuespiller Ane Dahl Torp (40) har fortalt at hun har opplevd å spontanabortere, modell Aylar Lie har fortalt at hun har gjennomført medisinsk abort, mens treningsveileder Kari Jaquesson (53) har delt at hun både har vært gjennom medisinske aborter og spontanaborter.

LES OGSÅ: Nye kjemikalier kan øke risikoen

SPONTANABORT OG MEDISINSK ABORT: Begge deler kan oppleves som en stor sorg. Foto: NTB Scanpix
SPONTANABORT OG MEDISINSK ABORT: Begge deler kan oppleves som en stor sorg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Du er jo så ung, prøv igjen»

Det at flere kjente står fram om abortene - enten de er frivillige eller ufrivillige - tror Siren Felgenhauer, kvinnen bak nettstedet Habituellabort.no og forfatter av boken «Alle vonde ting er 3», at er utelukkende positivt for andre som går gjennom det samme.

- Jeg føler at tabuet er i ferd med å bli mindre. At kjente personer forteller åpent om sine aborter er veldig flott. Men det vil nok alltid være vanskelig å snakke om det, ettersom det er et sårt tema der tårene lett presser på i øyekroken, sier hun til KK.no.

Da hun fortalte omgivelsene sine om spontanabortene hun opplevde i perioden 2007 til 2009, sier hun til KK.no at hun fikk utelukkende sympati.

STARTET NETTSTED: Siren Felgenhauer ble oppfordret til å starte et nettsted med informasjon om spontanabort, ettersom det fantes svært lite informasjon om dette da hun selv gikk gjennom tre spontanaborter. Foto: Privat
STARTET NETTSTED: Siren Felgenhauer ble oppfordret til å starte et nettsted med informasjon om spontanabort, ettersom det fantes svært lite informasjon om dette da hun selv gikk gjennom tre spontanaborter. Foto: Privat Vis mer

Men Felgenhauer opplevde også å ta seg nær av enkelte utsagn som «du er jo så ung, prøv igjen» og «ikke tenk så mye på det, vips, så er du nok gravid igjen».

- Sorgen føltes bunnløs der og da, og innimellom trodde jeg ikke at omverden forsto hvilken dyp krise dette var for meg. Etter hvert innså jeg at selv om menneskene rundt meg ikke har erfart ufrivillige aborter selv, så har vi alle sammen på en eller annen måte opplevd sorg.

Susanne Kaluza (34), som er redaktør i Kvinneguiden, opplevde å få både positive og negative tilbakemeldinger da hun i 2012 snakket åpent om spontanabortene på bloggen sin.

- Tilbakemeldingene var overveldende. Jeg fikk flere hundre kommentarer, meldinger og eposter fra kvinner -og menn- som hadde gjennomgått det samme. Mange skrev at de ikke hadde fortalte det til andre før, og at det at jeg skrev om det gjorde at de turte å åpne seg til venner, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: - Det er en rar sorg jeg har nå

Derfor er abort tabu

Også psykolog Peder Kjøs tror at åpenhet, spesielt omkring medisinsk abort, har gjort at flere forstår mer av de kompliserte grunnene og valgene som ligger bak en slik abort.

VAR ÅPEN: Susanne Kaluza, redaktør i Kvinneguiden, fortalte for tre år siden om spontanabortene sine. Foto: NTB Scanpix
VAR ÅPEN: Susanne Kaluza, redaktør i Kvinneguiden, fortalte for tre år siden om spontanabortene sine. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Derfor er det fint at mange har vært åpne offentlig, men det er ikke alle som orker den belastningen. Hvis du ikke synes det er riktig for deg å fremme denne saken offentlig og ta imot det som følger med, er det helt lov å holde det innenfor en mindre krets av positive, støttende folk, sier han til KK.no.

Lege og forfatter Marianne Mjaaland tror likevel at grunnen til at mange føler ubehag ved å være åpne om abort, er så stort fordi det grunnleggende sett bunner i en dyp motsetning i vår kultur.

- Det etiske forbudet mot å ta liv, som i vårt samfunn bare har to unntak: abort og soldater i krig - og det at vi likevel har disse unntakene. Underteksten i begge tilfelle er «nødrett».

Mjaaland forklarer videre at for kvinner for 100 år siden kunne det være rimelig å anvende nødrettsprinsippet for abort, og at det i mange andre steder i verden fortsatt gjelder.

- I Norge i dag er det svært få av de kvinnene som velger abort som vil kvalifisere til «nødrett», så ubehaget tror jeg kan starte hos den enkelte. Det er samvittigheten, vårt indre etiske kompass, som melder fra, tror hun.

LES OGSÅ: - Livet blir hva man gjør det til

Sorgen kan vedvare

Både psykolog Kjøs, redaktør Kaluza og forfatter Felgenhauer er overbevist om at nærhet og støtte fra venner og familiemedlemmer er viktig for den som går gjennom en abort - enten den er medisinsk eller spontan.

- Det beste er å være forståelsesfull og tilgjengelig, og villig til å lytte - det er oftest ikke så nyttig å være veldig «konstruktiv» og å gi råd. Vær innstilt på at det er den som har opplevd aborten som bestemmer hva hun trenger. Det finnes ingen standardprosedyre eller noen regel for hvordan eller hvor lenge man skal føle det man føler, sier Kjøs.

Felgenhauger sier at man burde fortsette omtanken over tid.

- Denne sorgen går ikke over i en fei. Fortell om vanskelige situasjoner du selv har opplevd, og om vanskelige valg du har måttet ta i ditt eget liv. Det hjelper å høre at mennesker som har vært sønderknust tidligere er ovenpå nå.

- Det finnes nok ingen fasit, men omsorg er aldri feil, sier Kaluza.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer