Abort

Ønsker mer åpenhet om abort: - Sorgen føltes bunnløs der og da

Svært mange norske kvinner enten har eller vil komme til å gå gjennom frivillig eller ufrivillig abort. Likevel er det fremdeles et tabu mange kvier seg for å snakke om.

ABORT: Siren Felgenhauer, som driver nettstedet Habituellabort.no og har skrevet boken «Alle vonde ting er 3» og redaktør Susanne Kaluza (34) er blant flere som har bidratt til mer åpenhet om abort, både frivillig abort og spontantabort.  Foto: Privat og NTB Scanpix
ABORT: Siren Felgenhauer, som driver nettstedet Habituellabort.no og har skrevet boken «Alle vonde ting er 3» og redaktør Susanne Kaluza (34) er blant flere som har bidratt til mer åpenhet om abort, både frivillig abort og spontantabort. Foto: Privat og NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Man anslår at hver fjerde graviditet ender i spontanabort, hvis ikke flere.

Samtidig tar nærmere 15.000 norske kvinner hvert år medisinsk abort, også kalt frivillig abort eller provosert abort, ifølge Folkehelseinstituttet. 

Begge deler kan være en vond opplevelse.

Derfor mener mange at både spontanabort og provosert abort er temaer som ikke bør ties i hjel. Blant dem er lege og forfatter Marianne Mjaaland.

LES OGSÅ: 1 av 7 par strever med å få barn

Kjente kvinner bryter tabuet

I 2008 skapte Mjaaland debatt da hun slapp boken «13.uke» - en roman som blant annet tar for seg hvorfor frivillig abort er så tabubelagt.

Ifølge forfatteren var dette en krevende debatt å begi seg inn på, for dette var et spørsmål som for Mjaaland var dypt personlig og etisk utfordrende, og som hun hadde kjempet med i mange år.

- Jeg har snublet og falt på veien. Men samtidig har det vært svært verdifullt, og jeg oppdaget nye sammenhenger som ga mening. Jeg ble betrodd mange historier, fra kvinner som hadde opplevd abort, og mange kloke refleksjoner, fra både kvinner og menn - mange av dem unge, sier hun til KK.no. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer