Helse & Livsstil

Opp og ned i vekt - jojo-forbannelsen

Kostholdsekspertens beste råd for å komme bort fra jojo-slankingen.

Opp og ned i vekt - jojo-forbannelsen
Publisert
Sist oppdatert
Jeanette Roede er KKs kostholdsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og leder Grete Roede AS. Hunskriver om kosthold for KK både på papir og på nett, og svarer på leserspørsmål i begge fora.

Har du spørsmål til Jeanette, kan du sende en epost til jeanette@kk.no.Mange av dem som har bestemt seg for å gå ned i vekt, skulle ønske de var i mål vektmessig allerede. De er utålmodige, og ønsker at kiloene skal renne av. Å rase ned i vekt kan være motiverende, men det er oftest å lure seg selv. Det vi ønsker er ikke bare å gå ned i vekt - det er fettet vi ønsker å bli kvitt, samtidig som vi opprettholder muskulaturen og dermed forbrenningen (energiomsetningen). Hva skjer ved en hard slankekur?Når energiinntaket er veldig lavt, som ved faste og harde slankekurer, faller forbrenningen. Som kjent står musklene for en stor del av energiomsetningen, og så mye som 25-35% av vekttapet kan skyldes tap av muskulatur. I tillegg bruker man mindre energi til fysisk aktivitet fordi kroppen har blitt mindre. Når man avslutter en hard slankekur har man altså en lavere forbrenning enn man hadde i utgangspunktet. Hvis man da går tilbake til sitt gamle kosthold, vil man innta mer enn man forbruker, og vekten vil gå fort opp igjen. Jojo-slankerens onde sirkelDet tar ganske lang tid for kroppen å tilpasse seg et økt energiinntak, og derfor må man gradvis øke energiinntaket etter en diett. Hvis man ikke tar hensyn til dette er man fort på vei inn i jojo-slankerens onde sirkel. Det dumme da er at vektøkningen hovedsakelig skjer i form av fett, og man ender opp med en høyere andel kroppsfett enn man hadde i utgangspunktet. Gjentatte harde slankekurer med påfølgende vektøkning er uheldig, og på lang sikt kan det gjøre det vanskeligere å holde vekten.Ta deg tid!Derfor: når du velger å gå ned noen kilo, bør du ha tålmodigheten med deg. Et langsomt vekttap gjør at du mister hovedsakelig fett, og opprettholder muskelmassen. Det gjør at du opprettholder forbrenningen og dermed gjør det lettere å holde vekten nede og stabil. Hvis du i tillegg er i regelmessig fysisk aktivitet, beveger deg, er forutsetningene for å lykkes enda bedre.

 • Les flere gode tips for jojo-slankere og jojo-trenere
 • Jeanette Roedekostholdsekspertjeanette@kk.no

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer