Angst

Oppfordrer flere til å søke hjelp for angst og depresjoner

Terapi kan gi deg redskaper som gjør deg bedre rustet til å takle utfordringene som møter halvparten av oss på et eller flere tidspunkt i livet.

ANGST OG DEPRESJONER: Har du høy eller lav terskel for å oppsøke psykolog?  Foto: Shutterstock / jaboo2foto
ANGST OG DEPRESJONER: Har du høy eller lav terskel for å oppsøke psykolog? Foto: Shutterstock / jaboo2foto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Alle kan oppleve at ting er vondt og vanskelig, og føle at det kunne vært bra å snakke med en som ikke står deg nær.

Likevel kan det være en del som nøler før de bestiller time hos psykolog. Mange synes kanskje det er litt flaut å innrømme at de trenger hjelp?

Likevel viser tallene at halvparten av alle nordmenn vil slite psykisk på et eller annet tidspunkt i livet, og mange får angst og/eller depresjoner.

Psykolog Stian Tobiassen tror mange glemmer å ta vare på sin psykiske helse og at de fleste fokuserer mest på det fysiske.

- Jeg vet at mange klarer seg utmerket godt uten hjelp av psykolog, men det kan alltid oppstå kriser eller uventede situasjoner som gjør at vi trenger råd og veiledning.  Jeg møter ofte pasienten som ikke vet at de har en «psykisk helse» før de kommer i behandling for første gang, sier han til KK.no.

LES OGSÅ: Er du deprimert?

TRENER PSYKEN: En god psykolog vil kunne gi pasienten verktøy for lettere å kunne takle problemer som oppstår i hverdagen.  Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press
TRENER PSYKEN: En god psykolog vil kunne gi pasienten verktøy for lettere å kunne takle problemer som oppstår i hverdagen. Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press Vis mer

Angst og traumer

Med en sterk psykisk helse står man bedre rustet til å møte eventuelle problemer som måtte oppstå. Mange oppsøker psykolog for livsmestring, prestasjonsoppnåelse og personlig utvikling, mens andre trenger hjelp til å bearbeide traumer, stress eller personlige relasjoner.

- Pasientene slipper å bære det vonde inne i seg alene. For andre vil møter med en psykolog føre til utvikling og forandring. Dette kan gjøre livet rikere. Det sier psykolog Arild Holth ved Psykolog-PsykiaterGruppen i Tønsberg til KK.no.

PSYKOLOG: Arild Holth er spesialisert i klinisk psykologi. Foto: Psykolog-psykiatergruppen
PSYKOLOG: Arild Holth er spesialisert i klinisk psykologi. Foto: Psykolog-psykiatergruppen Vis mer

Tobiassen mener den viktigste jobben for en psykolog er å gjøre pasienten i stand til å hjelpe seg selv. Ved å kunne sortere tanker og følelser slik at de bidrar til å løse problemer, er pasienten godt på vei til bedre psykisk helse.

- En annen viktig jobb vi som psykologer gjør, er å lære pasientene våre at psykisk sykdom er normalt, og derfor kan ramme de fleste av oss, sier Tobiassen.

Likevel er det fortsatt noe skambelagt å innrømme at man går til psykolog. Arild Holth forteller at det før i tiden ble oppfattet som ekstremt flaut å gå i terapi, men at dette er i ferd med å snu. 

- Generelt er flauhetsfaktoren nedadgående. Nordmenn har blitt mer åpne om seg selv. Samfunnets tabuområder er færre og fjernsynet har hatt en stor betydning. I fjernsynet snakker de om alt og viser bilder av det meste, noe som gjør at det flaue blir alminneliggjort.

LES OGSÅ: Så mange har en personlighetsforstyrrelse

FOLKESYKDOM: Rundt 10 prosent av nordmenn sliter med angstlidelser og er den vanligste årsaken til at folk oppsøker psykolog.  Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press
FOLKESYKDOM: Rundt 10 prosent av nordmenn sliter med angstlidelser og er den vanligste årsaken til at folk oppsøker psykolog. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press Vis mer

Mange sliter med angst

Angst og depresjon er de vanligste årsakene til at folk oppsøker psykolog i dag.

PSYKISK HELSE: Psykolog Stian Tobiassen mener det er viktig å huske på at man også har en psykisk helse. Tobiassen er spesialisert i klinisk psykologi og har skrevet boken «Oppdrift» om sorg og vekst.  Foto: Privat
PSYKISK HELSE: Psykolog Stian Tobiassen mener det er viktig å huske på at man også har en psykisk helse. Tobiassen er spesialisert i klinisk psykologi og har skrevet boken «Oppdrift» om sorg og vekst. Foto: Privat Vis mer

Over 400.000 nordmenn sliter med angst. Depresjon er så utbredt i Norge at verdens helseorganisasjon spår at det er den sykdommen som vil koste samfunnet mest i årene fremover.

Det kan derfor være nyttig å vite hva symptomene på depresjon er, slik at man eventuelt kan få hjelp på et tidlig stadium.

- Symptomer på depresjon kjennetegnes blant annet ved gjentatt negativ grubling om egen verdi, en følelse av håpløshet, gledeløshet og tap av interesse for venner og bekjente. Det er viktig å presisere at alle kan kjenne på disse følelsene innimellom, uten at det nødvendigvis er snakk om en depresjon, sier Tobiassen.  

Det er ikke noe fasitsvar på når man burde oppsøke en psykolog, men kjenner man et behov for hjelp, enten til selvutvikling eller i kampen mot en psykisk lidelse kan det være verdt å ta en prat med en profesjonell.

- Mennesker er forskjellige. Det en synes er en god grunn til å oppsøke psykolog, er ingen god grunn for andre, sier Holth.

Tobiassen anbefaler å ta opp problemene med fastlegen som deretter vil kunne henvise videre.

- Mitt beste råd er å legge problemstillingen frem for fastlegen din. Det er hun som har det formelle ansvaret for å henvise deg til psykolog. Erfaringsmessig har de fleste fastleger en del tips og råd om hva slags type behandling de mener passer dine behov best.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer