Hamburger

Ost, brus og fet mat kan gi deg magetrøbbel

Spiser du for mye kan det føre til sure oppstøt og halsbrann.

FET MAT OG OST: Fet mat, som burgere og ost er blant matvarene som kan forårsake sure oppstøt og halsbrann. Foto: Coloubox
FET MAT OG OST: Fet mat, som burgere og ost er blant matvarene som kan forårsake sure oppstøt og halsbrann. Foto: Coloubox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste av oss kan skrive under på at det er ytterst ubehagelig med halsbrann og sure oppstøt.

LES OGSÅ: Råtten olje kan gi sure oppstøt

En undersøkelse gjennomført av Health.com viser at flere av våre vanligste matvarer kan være med på å skape refluks (tilbakeføring) av magesaft til spiserøret. Reflukssymptomer omfatter halsbrann/brystbrann, sviende smerter i mellomgulvet og sure oppstøt.

Men dersom du er en av dem som plages av at magesyren stadig hopper opp og ned i hals og mage er det heldigvis flere ting du kan gjøre for å bedre situasjonen.Hvorfor får man sure oppstøt/halsbrann?

- Sure oppstøt, eller refluks av magesyre, betyr at surt mageinnhold glir opp i spiserøret. Nederst i spiserøret har vi en lukkemuskel som skal lukke seg etter at mat og drikke har kommet ned i magesekken. Spiserøret går også gjennom mellomgulvet, som er en slags muskelplate. Sammen sørger lukkemuskelen og mellomgulvet normalt for at maten holder seg i magesekken. Når lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken er for slapp, og ikke klarer å hindre at mageinnhold strømmer opp til spiserøret, halsen og munnen, får du sure oppstøt, skriver lege Ann Cathrin Reichelt på Lommelegen.no.

«Trykket» kan også øke når du bøyer deg, har full magesekk etter et måltid, eller bruker stramme klær, men ofte er det maten eller drikken vi har fått i oss som kan skape disse ubehagelige problemene.

Les også: Bær er bra for magen

FRITERT MAT: Fritert mat, som pommes frites, bør unngås dersom man lider av halsbrann/sure oppstøt.
FRITERT MAT: Fritert mat, som pommes frites, bør unngås dersom man lider av halsbrann/sure oppstøt. Vis mer
MYE FETT: Ost er blant meieriproduktene som inneholder mest fett, og kan derfor forårsake refluks. Foto: Image Source
MYE FETT: Ost er blant meieriproduktene som inneholder mest fett, og kan derfor forårsake refluks. Foto: Image Source Vis mer

Disse matvarene bør du kutte ned på:


Fritert mat
Fritert mat, som for eksempel pommes frites, er det som oftest er forbundet med halsbrann, fordi det har et høyt fettinnhold. Slike matvarer bør du derfor unngå å spise for mye av.

Sjokolade
Kakaopulveret i sjokolade er sunt, og inneholder både antioksidanter, polyfenoler og flavonoler. Likevel er et høyt inntak av sjokolade blant de vanligste årsakene til at vi kan oppleve å få halsbrann og sure oppstøt.
Sjokolade inneholder nemlig koffein og andre simulanter som teobromin, som forårsaker refluks. I tillegg er det et høyt innhold av fett og kakao, som også gir refluks. Teoretisk sett er ikke mørk sjokolade like «ille» som melkesjokolade, men dessverre kan de fleste typer sjokolade forårsake halsbrann/sure oppstøt.

Måltider med høyt fettinnhold
Kjøtt med høyt fettinnhold, som for eksempel grisekjøtt, lammekjøtt og en del annet rødt kjøtt, tar lengre tid for magen å bryte ned, noe som øker muligheten for syre-refluks. For å unngå halsbrann/sure oppstøt lønner det seg derfor å forsøke å bytte ut de fete kjøtt-typene med magrere produkter. Dersom du likevel ikke ønsker å kutte de fetere kjøtt-typene helt, så prøv å bare spise det én gang i uka.Fete meieriprodukter
All mat med høyt fettinnhold kan gjøre at du får refluks, og dessverre så er ikke smør med høyt fettinnhold eller ost bedre enn annen mat når det gjelder dette. Lider du av sure oppstøt eller halsbrann og er en storspiser av osteprodukter, bør du forsøke å minske inntaket ditt. Bruk heller en mindre mengde av disse produktene når du spiser, og ikke som hovedingrediensene i måltidene dine.

Brus
Brus og andre kullsyreholdige drikker er også blant «verstingene» når det gjelder sure oppstøt og halsbrann. Boblene i brusen ekspanderer nemlig i magen, og fører til økt press. Brus som inneholder koffein eller syrestoffer er heller ikke spesielt bra. Av brusene som ble testet av Health.com viste det seg at Cola og Pepsi Max/Diet Pepsi var de med mest syreinnhold. Dersom du opplever refluks bør du derfor forsøke å styre unna de fleste typer brus og kullsyreholdig drikke så langt det lar seg gjøre.

Alkohol
Øl, sprit og vin kan også skape sure oppstøt eller halsbrann. For selv om de fleste alkoholholdige drikker ikke inneholder mye syre, er det teorier om at alkoholen legger seg i bunnen av spiserøret (hvor det møter magen), noe som kan føre til tilbakeføring av magesaft. Du bør derfor prøve å minimere alkohol inntaket til kun et glass vin eller én drink om dagen. I tillegg hjelper det å unngå syreholdige kombinasjoner som alkohol blandet med appelsinjuice eller brus.

Les også: Lev lenger med sunne råd

- Vanlig, men ubehagelig

Ifølge Lommelegen.no er sure oppstøt og halsbrann en veldig vanlig tilstand, og mange av oss sliter litt med dette i hverdagen.

- De aller fleste mennesker er plaget med dette fra tid til annen. Å få sure oppstøt av og til er normalt, og særlig i slutten av en graviditet er dette vanlig, uten at man kan kalle dette for en sykdom. Men minst 10 prosent av befolkningen har imidlertid i perioder av livet så plagsomme symptomer at de trenger behandling, skriver lege Ann Cathrin Reichelt på Lommelegen.no.

Les også: Sov på venstre side, unngå magetrøbbel

Andre tips som kan hjelpe mot sure oppstøt og halsbrann:
 • Ligg med overkroppen høyt om natten. Puter er ofte ikke nok, bruk 15 cm høye klosser under hodeenden av sengen.
 • Unngå måltider sent om kvelden.
 • Prøv å gå ned i vekt hvis du er overvektig.
 • Kutt røyken.
 • Bruk av tyggegummi kan gi økt spyttproduksjon og kan derfor være til hjelp for noen

  Les mer om behandling av sure oppstøt/halsbrann på Lommelegen.no
  PLAGSOMT: Sure oppstøt og halsbrann kan være ytterst ubehagelig og plagsomt. Foto: All Over PressAll Over Press
  PLAGSOMT: Sure oppstøt og halsbrann kan være ytterst ubehagelig og plagsomt. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer