KAN GI SAMME BIVIRKNINGEN SOM ALKOHOL: Etter en hyggelig kveld med ost og vin, er det ikke sikkert at vinen har skylda for den kleine formen dagen etter.  Foto: Thinkstock.com
KAN GI SAMME BIVIRKNINGEN SOM ALKOHOL: Etter en hyggelig kveld med ost og vin, er det ikke sikkert at vinen har skylda for den kleine formen dagen etter. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Ost

Ost kan faktisk gjøre deg fyllesyk

Kan inneholde et stoff som forårsake hodepine, kvalme og svetting.

Publisert
Klein, fyllesyk, bakis, bakfull, hangover, fyllenerver eller tømmermenn. Uansett hva du velger å kalle fyllesyken - det er noe av det kjipeste som finnes – spesielt for oss kvinner.

På en slik dag kryper de fleste av oss opp i sofakroken, og blir liggende til de frynsete nervene og det dundrende hodet endelig gir seg.

Men hvis det er ost og vin du har hygget deg med kvelden før, er det slettes ikke sikkert at det bare er vinen som har skylda for den dårlige formen.

Faktisk kan det skyldes osten, skriver Forskning.no.

LES OGSÅ: Dette bør du ikke kjøpe ferdig

Kan inneholde skadelige stoffer

Enkelte typer ost inneholder et stoff som kan være skadelig for oss mennesker, og forårsake hodepine, oppkast og svetting.

– Er du i dårlig form etter en kveld med ost og vin, er det ikke nødvendigvis vinen som har skylda, har professor ved Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB), Siv Skeie, tidligere uttalt til Forskning.no.

Stoffet i osten kalles biogene aminer og finnes i større eller mindre grad i ost som lukter sterkt og har mye smak. Hvor mye avhenger av mikroorganismene som er tilstede i osten.

– Den dårlige formen kan like gjerne være at du har fått i deg større mengder biogene animer fra ostene, forklarer hun.

Biogene aminer oppstår når proteiner omdannes til aminisyrer, som igjen gjøres om til biogene aminer.

Det er imidlertid ikke alle oster som inneholder stoffet. Som oftest er det ostene med mye smak og som modnes raskt, som kan inneholde stoffet.

LES OGSÅ: De beste grønnsakene for magen

BRIE KAN SPESIELT GI HODEPINE: I likhet med druer kan enkelte typer Brie inneholde det aromatiske aminet kalt tyramin, som kan gi hodepine. Foto: Thinkstock.com
BRIE KAN SPESIELT GI HODEPINE: I likhet med druer kan enkelte typer Brie inneholde det aromatiske aminet kalt tyramin, som kan gi hodepine. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Druer kan gi hodepine

Hvis du i tillegg kombinerer ost og vin med druer, er det grunn til å være ekstra obs. Som KK.no har skrevet om tidligere, kan nemlig druer gi deg hodepine.

Dette skyldes at frukten inneholder et aromatisk amin kalt tyramin - som også er et biogent amin.

(Artikkelen fortsetter under bildet)






Aminet dannes når protein brytes ned i forbindelse med aldringsprosessen, og ifølge Dr. Manny Alvarez, administrerende helseredaktør ved FoxNews.com, kan innholdet av dette i druer føre til hodepine.

Tyramin kan også finnes naturlig i andre matvarer, blant annet i mat som er røkt, tørket og syltet.. Mengdene varierer, men ofte vil du finne noe mer i produkter som salami, røkelaks og modne oster.

Noen av ostene som kan inneholde større mengder tyramin er blant annet brie, blåskimmelost, cheddar, feta, gorgonzola og mozzarella. Hvis du da har lett for å bli plaget med hodepine, bør du kanskje være litt ekstra forsiktig med disse ostene på ost- og vinkvelden.

Tidligere studier har også vist at tyramin kan påvirke blodtrykket ditt.

Det er imidlertid viktig å huske på at de fleste matvarer inneholder små mengder tyramin, og at stoffet bare skaper problemer når mengdene er store. I tillegg er følsomheten for disse biogene aminene også svært ulik.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer tomat

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer